Stora vita bönor marinerade

Marinerade stora vita bönor. Gott som tillbehör till det mesta. På buffe eller bara ha i kylen och ta fram till maten. Stora vita bönor är också perfekt som alternativ till pasta, potatis och ris som GI-tillbehör.
Koka de stora vita bönorna själv då blir de godast. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då.
Välj gärna ekologiskt odlade stora vita bönor de är godast.
Desto godare olivolja och vinäger du väljer desto godare blir de marinerade vita bönorna. Överkurs är att ha i några droppar tryffelolja som är jättegott med stora vita bönor.
Blötlägg gärna bönorna dagen innan så sparar du el när du ska koka dem. Annars kan man koka dem direkt men då tar det kanske 2,5 - 3 timmar att koka de vita bönorna.
Med marinerade vita bönor som tillbehör blir de flesta rätter mer vinvänliga speciellt med rödviner.

4 portioner marinerade stora vita bönor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 12 tim 15 min

Ingredienser

  • 6 dl kokta stora vita bönor (se paket)
  • en liten rödlök
  • 0,5 dl god fin olivolja
  • 0,5 dl god fin rödvinsvinäger
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 3 msk ljus japansk soja, typ kikkoman
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar eller vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka bönorna, häll av i durkslag och låt de svalna. Skiva rödlöken tunt eller hacka den fint.
  2. Lägg i en skål och tillsätt saltet. Mosa in saltet i rödlöken.
  3. Dags att marinera de stora vita bönorna. Tillsätt de vita bönorna till löken och tillsätt övriga ingredienser.
  4. Nu kommer det viktigaste - SMAKA. De marinerade vita bönorna ska smaka lite salt, lite sött, lite surt och fylligt av löken. Så tillsätt ev. mer av dessa smaker.
  5. Blanda i bladpersiljan och servera bönorna.
  6. De marinerade vita bönorna håller sig fint i kylen. Bra att förbereda innan.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer