Spaghetti med kycklingfile och tomatsås

Spaghetti med kycklingfilé och tomatsås. Här med parmesan och färsk basilika samt sallad med tomat, stora vita bönor och babyspenat.
Istället för spaghetti kan du ta annan pasta som penne, tagliatelle eller skruvar. Vidare kan du välja glutenfri pasta eller fullkornspasta.
Med riven parmesan, färsk basilika och fina majskycklingbröst blir denna rätt lyxig som middag till fest eller helg. Till vardags kan man servera utan ost och basilika samt välja en billigare svensk kyckling om man vill.

4 portioner spaghetti med kycklingfile

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 350 gram spaghetti
  • 400 gram kycklingfilé, 4 filéer
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tomatsås: 2 burkar krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk god vinäger
  • 3 krm torkad chili eller tabasco
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • Tillbehör: 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 10 blad färsk basilika
  • 1 paket cocktailtomater
  • 3 dl kokta stora vita bönor
  • 65 gram babyspenat
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen: Skala och hacka löken samt pressa vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en gryta.
  3. Tillsätt sockret och stek på medelvärme i några minuter.
  4. Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och låt tomatsåsen koka på låg värme med lock i minst 15 minuter. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili.
  5. Bryn kycklingfiléerna i 2-3 minuter på vardera sida i olivolja. Salta och peppra dem. Lägg all kyckling i pannan och täck över samt låt steka klart på medelvärme i ca 10 minuter.
  6. Börja koka spaghetti enligt paket (8-11 minuter).
  7. Riv ost. Grovhacka färsk basilika.
  8. Skölj tomater och skär i halvor. Skölj babyspenat och grovhacka den. Skölj bönor. Blanda i en skål med olivolja, vinäger och salt.
  9. Skär den stekta kycklingen i skivor mot köttfibrerna.
  10. Blanda den kokta spaghettin med tomatsåsen.
  11. Servera kycklingfiléerna med spaghettin i tomatsåsen samt salladen till. Strö över riven parmesan samt grovhackad basilika som garnering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer