Soppa på mungbönor

Mungbönssoppa är en enkel, billig och god vegetarisk soppa smaksatt med vitlök, chili, lök, gurkmeja samt curry.
Laga en stor omgång soppa på ett paket mungbönor och bjud på soppmiddag. Ta resterna av mungbönssoppan till luncher eller snabba middagar. Receptet kan också halveras såklart.
Mungbönssoppan är god som den är men kan serveras med varma mackor eller baguetter med ost. En variant är att ha soltorkad tomat och/eller salami samt ost på baguetten.

8 portioner soppa på mungbönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 0,5 dl vegetabilisk olja, ex. solrosolja
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 pkt mungbönor, 500 gram
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk garam masala

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Skala och pressa vitlök.
  3. Lägg i en stor soppkastrull med oljan i botten.
  4. Tillsätt chiliflakes, gurkmeja, curry och garam masala.
  5. Fräs lökblandningen någon minut under omrörning.
  6. Tillsätt mungbönorna och fräs ytterligare någon minut under omrörning.
  7. Tillsätt vatten i omgångar. Häll på 5 dl vatten, rör om och koka upp. Tillsätt sedan ytterligare 2,5 liter vatten i omgångar. Eller använd helst en thekokare och koka upp vattnet innan du tillsätter det till mungbönssoppan.
  8. Tillsätt salt.
  9. Koka soppan med mungbönor i 50 minuter eller tills mungbönorna är mjuka och goda.
  10. Smaka av soppan och tillsätt ev. mer chili, curry, garam masala, gurkmeja samt salt.
  11. Servera gärna med varma mackor eller baguetter med ost. En variant är att ha soltorkad tomat och/eller salami samt ost på baguetten.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer