Skaldjurssås med räkor

Skaldjurssås med räkor - god sås till fisk, fiskbullar, fiskfärs, fiskpaté eller pilgrimsmusslor mm.
Du kan såklart göra skaldjurssås på flera olika vis - här är en variant med räkor.
Gott i lyxigare skaldjurssås som denna räksås är 2 msk cognac samt hummerfond. Du kan också ha i mer grädde såklart istället för vatten.

4 portioner skaldjurssås med räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm cayennepeppar
  • 5 dl vatten
  • 3 msk smör
  • 2,5 msk mjöl
  • 1 dl grädde
  • salt och vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad dill
  • 2 cl flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond (valfritt)

Tillagning

  1. Skala räkorna och lägg skalen i en kastrull. Spara räkorna och ställ i kylen så länge.
  2. Skala och hacka löken och tillsätt till skalen.
  3. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar och vatten till skalen.
  4. Koka skalen i 10 minuter till en skaldjursbuljong.
  5. Hacka dill och tillsätt gärna dillstjälkarna till skaldjursbuljongen.
  6. Sila av skaldjursbuljongen och släng skalen.
  7. Smält smör i en såskastrull och tillsätt och rör ut mjölet.
  8. Tillsätt buljong under omrörning till en jämn sås och koka såsen i 5 minuter.
  9. Tillsätt grädden samt smaka av såsen med salt, vitpeppar, cayennepeppar, hackad dill samt ev. flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond.
  10. På slutet har du i dina handpillade räkor. Du kan hacka dem grovt innan om du vill.
  11. Skaldjurssåsen med räkor är klar att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer