Ugnsbakad torsk med skaldjurssås

Ugnsbakad torskfilé med skaldjurssås med räkor, kokt potatis samt spenat.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Rätten kan också göras med annan fiskfilé som gös, plattfisk eller lax.
Det finns fin styckfryst torsk som är smidigt att laga. Räkna annars 130-150 gram torsk per portion. Godas blir det med torskfilé från färsk torskrygg.

4 portioner torsk med skaldjurssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar torsk
  • 2 msk olivolja
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • Skaldjurssås: 500 gram räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm cayennepeppar
  • 5 dl vatten
  • 3 msk smör
  • 2,5 msk mjöl
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad dill
  • 2 cl flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond (valfritt)
  • Tillbehör: 4 citronklyftor
  • 16 potatisar, gärna delikatesspotatis som sparrispotatis
  • 200 gram fryst eller färsk spenat

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skala räkorna och lägg skalen i en kastrull. Spara de skalade räkorna och ställ i kylen så länge.
  3. Börja koka potatis.
  4. Sätt en stor ugnsfast stekpanna på värme eller använd en ugnsform.
  5. Häll i och smörj med olivolja.
  6. Lägg i fisken med några cm mellanrum. Salta och peppra och vänd runt torsken i olivoljan.
  7. Man kan vika ihop fileér så att fisken får plats i pannan. Sätt in fisken i ugnen. Låt stå cirka 15-20 minuter. Då bör det vara klart ungefär samtidigt som potatisen (koktid 25 minuter, beroende på storlek).
  8. Skaldjurssås: Skala och hacka löken och tillsätt till skalen i kastrullen.
  9. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar och vatten till skalen.
  10. Koka skalen i 10 minuter till en skaldjursbuljong.
  11. Hacka dill och tillsätt gärna dillstjälkarna till skaldjursbuljongen.
  12. Sila av skaldjursbuljongen och släng skalen.
  13. Smält smör i en såskastrull och tillsätt och rör ut mjölet.
  14. Tillsätt buljong under omrörning till en jämn sås och koka såsen i 5 minuter.
  15. Tillsätt grädden samt smaka av såsen med salt, vitpeppar, cayennepeppar, hackad dill samt ev. flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond.
  16. På slutet har du i dina handpillade räkor. Du kan hacka dem grovt innan om du vill samt spara några hela till servering.
  17. Håll skaldjurssåsen varm till servering.
  18. Fräs spenaten i lite vatten med lock några minuter i en kastrull eller kör några minuter i micron.
  19. Skölj och klyfta en citron i fyra delar.
  20. Servera torsken med skaldjurssåsen, kokt potatis, citronklyfta och kokt spenat.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer