Fiskfärs queneller fiskbullar

Fiskfärs till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla fiskrullader.
Fiskfärs blir gott av lax, gädda, gös och torsk. Gärna blandade fiskar.
Alla ingredienser ska vara kalla.
Mal fisken i kvarn först eller be om fiskfärs eller att få den mald i fiskdisken. Du kan också använda matberedare om du skär fiskbitarna i små kuber innan.
Av fiskfärs kan man göra queneller som är franska för små äggformade fiskbullar.
Vanligtvis serverade med vitvinssås med gröna ärtor, vårgrönsaker, ris eller potatis. Du kan också gratinera dem med vitvinssås samt riven ost.
Vidare kan du också göra fiskterrine till buffé eller förrätt. Då bakar du fiskfärsen i ugnen i en form med ströbröd och låter svalna. Ofta blandar man ut färsen med hela fiskbitar eller skaldjur då. Gott med kall sås på örter och crème fraiche.
Fiskbullar, fiskburgare och fiskbiffar blir också gott såklart.

4 portioner fiskfärs queneller

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram fiskfilé förslagsvis 250 gram lax och resten vit fisk som torsk, gädda eller gös
  • 2 ägg
  • 4 krm salt
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl hackad dill (valfritt)
  • 0,5 dl hackad rödlök (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka dill och rödlök (valfri smaksättning) samt lägg i en skål.
  2. Förbered valfria tillbehör som potatis och vitvinssås.
  3. Skär fisken i grova kuber och mal den i kvarn eller mixa i matberedare (med kniv). Kör någon minut till en färs.
  4. Tillsätt ägg och kryddor i smeten samt mixa lite till.
  5. Tillsätt sedan grädden lite i taget under kraftig omrörning eller mixning någon minut och tills färsen är slät.
  6. Blanda fiskfärsen med hackad dill och rödlök i skålen. Du kan också ha i en pressad vitlök om du önskar.
  7. Stek gärna en msk som smakprov i en panna och smaka om det behövs mer kryddor.
  8. Nu är fiskfärsen klar att användas till det du önskar queneller, fiskbullar, terrine eller att fylla fiskrulader.
  9. FISKBULLAR: Vill laga fiskbullar så oljar du en bricka samt händerna med matolja. Rulla små fiskbullar och stek i runt om 10 minuter på medelvärme i matolja, smör eller olivolja.
  10. QUENELLER: Koka upp någon lite fiskbuljong eller vatten i en panna med höga kanter. Forma ägg eller queneller med en stor matsked samt lägga försiktigt i buljongen eller vattnet. Doppa skeden i kallt vatten mellan varje quenell så lossar den lättare från skeden. Koka quenellerna i ca 10 minuter på medelvärme.
  11. TERRIN: Häll färsen i en smord och bröad avlång terrinform eller brödform, ca 1,5 liter. Varva ev. med ett lager räkor, kräftstjärtar, crabsticks, fräst spenat eller annat valfritt. Baka terrinen i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt terrinen vila 15 innan du stjälper upp den på ett fat. Servera med ex. en kall sås som romsås eller örtsås samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer