Skaldjurspasta

Skaldjurspasta eller spagetti med tomatsås och skaldjur. Det finns flera olika italienska klassiker med pasta och skaldjur.
Här har jag valt räkor, bläckfisk, musslor och krabbkött. Med krabba och ev. hummerkött blir denna rätt riktigt lyxig.
Du kan också fuska med en matsked hummerbuljong och bara räkor. Du kan välja skaldjur efter tillgång och smak. Det finns färdiga mixar med frysta skaldjur. En skvätt grädde kan man också ha i såsen.
Har man Vongole musslor (hjärtmusslor) i pastan så kallas det pasta Vongole. De är lite svåra att få tag på men visst kan du ta blåmusslor också om du gillar det.
Vanligtvis har man inte riven parmesanost till skaldjurspasta men jag tycker om det så det kan du välja själv.
Det finns fryst färdig blandning med skaldjur att köpa i välsorterade affärer.
Man kan såklart också ha färskt hummerkött, krabba och bläckfisk i men det kostar ju rätt mycket.

4 portioner skaldjurspasta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som tagliatelle, spagetti eller penne
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 500 g passerade tomater
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 dl hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 msk hackad färsk dragon (eller 1 tsk torkad)
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 dl vatten
  • 2-4 msk vit balsamvinäger
  • 1 burk krabbkött, 120 gram
  • 150 gram skalade räkor
  • 350 g fryst skaldjursmix, blandade skaldjur som bläckfisk, musslor och räkor eller motsvarande färska
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen: hacka lök och pressa vitlök.
  2. Bryn i olivolja några minuter under omrörning.
  3. Tillsätt passerade tomater, socker, rosmarin, basilika, timjan, dragon, cayennepeppar, salt och vit- eller svartpeppar. Tillsätt vatten.
  4. Låt tomatsåsen småkoka under lock (det stänker annars) medan du kokar pastan.
  5. Koka pastan enligt paketet.
  6. När det är någon minut är kvar på pastans koktid vänder du i skaldjursmix, räkor och krabbkött i tomatsåsen och kokar upp. Smaka av såsen med salt, peppar, socker samt vinäger.
  7. När pastan kokat klart häller du av den och blandar den med lite olivolja.
  8. Blanda pastan med tomatsåsen och skaldjuren samt servera ev. med lite babyspenat, gott bröd samt riven parmesan.
E-mail
Medel: 4.4 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer