Skaldjurspaj

Skaldjurspaj med räkor, kräftstjärtar, dill och ost. Pajen passar till det mesta både till vardags eller festligare middag. God med sallad till som ex. grönsallad med parmesan eller välj en annan sallad.

Paj med skaldjur som räkor och kräftstjärtar passar också till sommarbuffé, picknick, midsommar och kräftskiva. Vill du ha en sås till pajen så kan du laga en enkel yoghurtsås med dill, mango chutney, ingefära eller sweet chili till. 

Du kan blanda skaldjur som du vill och har tillgång till i pajen. Du kan bara ta enbart räkor eller kräftstjärtar om du vill också. Byt mot andra eller fler skaldjur i pajen - några alternativ är: hackade crabsticks; kokta musslor utan skal; fryst grovhackad skaldjursmix; krabbkött; hummerkött; havskräftsstjärtar; hackade pilgrimsmusslor med mera. Räkna ca 270 gram grovt hackade skaldjur till en paj och 4 portioner. Andra grönsaker som passar i skaldjurspaj är kokt hackad broccoli, majs, tärnad paprika, tärnad kokt potatis eller andra rotfrukter som morot, rotselleri, palsternacka; strimlad salladslök; hackad schalottenlök, riven zucchini, hackad bladspenat, frästa champinjoner med mera.

Kryddningen kan varieras med några krm krossade dill och fänkålsfrön; 1 msk rivet citronskal; något krm curry eller 1 dl ajvar (paprikaröra). Andra ostar som funkar till skaldjurspaj är riven parmesan, grana padano, Västerbottenost och fetaost. 

 

4 portioner, 1 skaldjurspaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • SKALDJURSFYLLNING: 100 gram skalade räkor
  • 170 gram kräftstjärtar
  • 2,5 dl grädde
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 ägg
  • 3 msk fryst hackad dill (eller färsk dill)
  • 2 msk fryst hackad gräslök (eller färsk gräslök)
  • 100 gram riven mozzarella eller annan riven ost
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk smör till pajformen

Tillagning

  1. Blanda först pajdegen: Tärna smör och lägg i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten samt salt. Blanda hastigt ihop till en deg. Täck över eller slå in i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. SKALDJURSFYLLNING: Skölj och hacka dill samt gräslök. Eller använd frysta hackade örter. Lägg i en bunke.
  4. Grovhacka räkor och kräftstjärtar samt blanda med dill och gräslök.
  5. Blanda i ägg, riven ost och grädde samt salt med skaldjuren. Förbered ev. salladstillbehör.
  6. Smörj en pajform på ca 24 cm diameter med lite smör.
  7. Kavla ut pajdegen med lite mjöl till en rundel som täcker pajformen. Klä pajformen med degen i botten och längs kanterna. Skär ev. bort deg som sticker ut för långt. Du kan också trycka ut degen i formen med händerna. Stick hål lite här och där i botten av degen med en gaffel.
  8. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen. Täck ev. över med lite folie mot slutet så inte kanterna bränns.
  9. Ta ut pajskalet och fyll det med äggstanningen med skaldjuren.
  10. Sänk värmen till 200 grader och grädda skaldjurspajen i mitten av ugnen i 30 minuter. Sänk till 175 grader efter halva tiden. Pajen ska stelna. Du kan testa genom att skaka på den och se om äggstanningen stelnat mot mitten av pajen. Börjar det bli bränt på kanterna så täck över med lite folie eller smörpapper.
  11. Ta ut pajen och låt den svalna ca 5 minuter innan servering. Eller låt den svalna helt och förvara den övertäckt i kylen för att värmas till servering.
  12. Skaldjurspajen är klar att serveras förslagsvis med en god sallad samt en kall yoghurtsås till.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer