Lövbiff med pepparrot

Lövbiff med pepparrot och äggula. En klassiker som passar med grönsallad, tomater och marinerade vita bönor samt ev. klyftpotatis till.
Ökar då på sallad och bönor så får du en GI-anpassad rätt.
Räkna 4-8 bitar lövbiff mellan 130-150 gram per portion.
Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub eller efter tycke.
Du kan ta andra bönor eller linser. Koka gärna en omgång egna bönor dagen innan. Spara resten av bönorna till annat.

4 portioner lövbiff med pepparrot

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram lövbiff
  • 2 msk smör
  • 2 msk matolja som rapsolja, solrosolja eller olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • 1 dl finriven färsk pepparrot
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med
  • Klyftpotatis: 16 små färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 65 gram grönsallad eller babyspenat
  • 8 cocktailtomater
  • 1 burk små vita bönor (ej i tomatsås)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 210 grader och börja med potatisen.
  2. Skölj, putsa och dela potatisar. Lägg i en form och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta mjuka i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Vänd gärna runt en gång mot slutet.
  3. Marinerade vita bönor: skölj bönorna nog i durkslag. Lägg i en skål. Skala och finhacka löken samt grovhacka bladpersiljan och rör i. Skala och pressa i vitlök samt blanda i olivolja, citronsaft och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
  4. Förbered och skölj sallad samt tomater. Halvera tomater. Lägg i skål eller på salladsfat.
  5. Banka gärna ut lövbiffarna lite extra med en köttklubba.
  6. Salta och peppra köttet runt om.
  7. Förbered fyra äggulor i sina skal. Spara ev. äggvitorna i kylen till annat.
  8. Skala och riv färsk pepparrot om du köpt det. Lägg i en skål. Pepparrot på tub kan du lägga upp i en liten skål.
  9. När potatisen är klar är det dags att steka köttet.
  10. Värm en stekpanna och stek 1 - 2 bitar i taget i lite smör och olja. Bryn dem någon minut på varje sida så att de får färg på hög värme.
  11. Lägg över vid sidan efterhand på tallrik eller fat.
  12. Servera lövbiffarna ex. med en hög pepparrot på mitten (ca 2 msk) där du gjort en grop så att äggulan kan stå med skal eller ligga utan skal. Vidare med grönsallad, tomater, marinerade bönor samt klyftpotatisen. Garnera ev. med grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer