Lövbiff med pepparrot
Introduktion och förberedelse
Lövbiff med pepparrot och äggula samt förslag på tillbehör.
Serveringsförslag
- Mycket gott med marinerade vita bönor och klyftpotatis samt grönsallad av babyspenat och cocktailtomater eller en sallad med riven zucchini.
- Du kan ta andra bönor eller linser. Koka gärna en omgång egna bönor dagen innan. Spara resten av bönorna till annat.
- Kokt färskpotatis eller delikatesspotatis som Amandine passar också till.
Varianter
- Ökar då på sallad och bönor samt utesluter potatis så får du en GI-anpassad rätt.
- Istället för färsk pepparrot kan du ta pepparrot på tub, burk eller efter tycke.
Tillagning
- Sätt ugnen på 210 grader och börja med potatisen.
- Skölj, putsa och dela potatisar. Lägg i en form och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta mjuka i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Vänd gärna runt en gång mot slutet.
- Marinerade vita bönor: skölj bönorna nog i durkslag. Lägg i en skål. Skala och finhacka löken samt grovhacka bladpersiljan och rör i. Skala och pressa i vitlök samt blanda i olivolja, citronsaft och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
- Förbered och skölj sallad samt tomater. Halvera tomater. Lägg i skål eller på salladsfat.
- Banka gärna ut lövbiffarna lite extra med en köttklubba.
- Salta och peppra köttet runt om.
- Förbered fyra äggulor i sina skal. Spara ev. äggvitorna i kylen till annat.
- Skala och riv färsk pepparrot om du köpt det. Lägg i en skål. Pepparrot på tub kan du lägga upp i en liten skål.
- När potatisen är klar är det dags att steka köttet.
- Värm en stekpanna och stek 1 - 2 bitar i taget i lite smör och olja. Bryn dem någon minut på varje sida så att de får färg på hög värme.
- Lägg över vid sidan efterhand på tallrik eller fat.
- Servera lövbiffarna ex. med en hög pepparrot på mitten (ca 2 msk) där du gjort en grop så att äggulan kan stå med skal eller ligga utan skal. Vidare med grönsallad, tomater, marinerade bönor samt klyftpotatisen. Garnera ev. med grovhackad bladpersilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 667 kcal