Bondbröd med lök

Bondbröd med lök är ett gott brödrecept som blir mycket aromatiskt. Hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt bondbröd.

2 limpor bondbröd eller 20 bullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 2 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 pkt jäst, färsk eller torkad
  • 5 dl vatten
  • 1,4 liter mjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 gul lök

Tillagning

  1. Blanda ut färsk jäst i fingervarmt vatten i en stor bunke. Torrjäst blandas i mjölet. För att få fart på jäsningen så värmer du vattnet du tillsätter till mjölet till runt 50 grader.
  2. Blanda mjöl, salt, socker och vatten (spara 1 dl till utbakning) samt lök. Arbeta ihop till en deg och tillsätt mjöl tills degen släpper från kanterna.
  3. Lägg upp på bakbord och knåda in luft i några minuter genom att vika över degen hela tiden. Eller kör i degmaskin 5 minuter.
  4. Lägg tillbaks degen i bunken och täck över.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek (cirka 40 minuter).
  6. Ta upp degen och dela i två limpor eller forma bullar. Lägg på mjölad bakplåt.
  7. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. I degen kan du skära sneda snitt och sikta över mjöl eller pensla med vatten så fastnar frön som vallmo, solros eller sesamfrön. Gourmetsalt blir också gott.
  8. Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Baka bondbröden till ljus brun skorpa i ca 35 minuter, botten ska vara fast och låta ihålig när du knackar på den.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer