AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Har du inte redan plockat fram grillen så är det dags. Här kommer lite recept på grillat som hjälp på...
Sök
Android

Sjömansbiff

Sjömansbiff Sjömansbiff är en gryta med skivat kött, potatis och gul lök varvat och kokt i mörk porteröl som ger en fyllig och god smak.
Sjömansbiff är enkel och god - kanske därför den blivit populär i kabyssen (köksdel på fartyg). Eller så är det för att de tröttnat på fisk.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
4 port sjömansgryta
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 1 tim
Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser:

  • 500-600 gram innanlår, lövbiff eller fransyska
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 gula lökar
  • 12 mindre eller 8 stora potatisar, ca 1,3 liter skalad potatis (ca 1 kg)
  • 4 dl vatten
  • 1 porter öl eller mörk öl
  • 1 buljongtärning kött
  • 0,5 dl hackad persilja

Tillagning:

  1. Skär köttet i tunna skivor och banka ut dem lätt.
  2. Skala potatis och lök.
  3. Skär potatis i tjocka skivor ca 0,5 cm.
  4. Skär lök i tunna skivor.
  5. Bryn löken i en stor stekgryta i smör. Tag upp lök och lägg på en tallrik.
  6. Bryn köttet på båda sidor och krydda dem med salt och peppar.
  7. Tillsätt någon dl vatten samt tillsätt lagerblad och timjan.
  8. Låt köttet puttra i tio minuter. Gärna under lock.
  9. Lägg över kött i en skål vid sidan.
  10. Varva kött, potatis och lök i en stekgrytan eller stor panna med höga kanter.
  11. Underst och överst ska var potatis.
  12. Häll på vatten, öl och buljongtärning så att det når till översta lagret potatis.
  13. Låt sjömansgrytan sjuda med lock i en timme.
  14. Strö på hackad persilja samt ev. färsk timjan och servera sjömansgrytan direkt ur stekgrytan eller pannan.


 

Fler recept ur samma kategori som Sjömansbiff:

Färsbiffar på spett med indisk rispilaff
Färsbiffar på spett med indisk rispilaff, mango chutney och matyoghurt eller raita.
Nötfärs, lammfärs, blandfärs, kycklingfärs eller viltfärs passar till spetten.
Till spetten är det gott med indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta (yoghurt med mynta - sök recept här på RF) är också gott till som sås. Naan-bröd eller knapriga chapata bröd är gott till.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Spetten kan också grillas över utegrill eller kolgrill vilket blir mycket gott. Glöm då inte att lägga träspett i blöt några minuter innan (så de inte brinner upp) eller använd metallspett.
Om du vill kan du smaksätta spetten mer med 1 tsk mald spiskummin, 1 msk garam masala samt 0,5 tsk chiliflakes.
Wok med fläskkött
Wok med fläskkött. Wok med fläskkött. Asiatisk fläskwok med grönsaker i woksås. Ingefära, chili, vitlök, soja, hoisinsås samt sesamolja sätter god smak på fläsk, grönsaker som rödlök, purjolök, paprika, morot, vitkål samt böngroddar.
Fläskwoken är god med ris som jasminris.
Hoisinsås är en kinesisk söt plommonsås som ger god smak åt wok. Kan uteslutas men tillsätt då gärna ostronsås eller annan sås efter smak.
Andra grönsaker som passar i fläskwok är bambuskott, pak choy, rödkål, minimajs mm.
Istället för fläskkött så kan du ta kyckling, quorn eller räkor.
Kycklingfile med pasta, parmesan och ärtor
Kycklingfilé med pasta, parmesan, purjolök, crème fraiche, vitlök och ärtor.
En snäll, snabb, lättlagad och god pasta till vardagsmiddag eller fredagsmiddag.
Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pressylta
Pressylta är en klassiker på julbordet och till husmanskost. Pressylta av fläsklägg och bogfläsk. Pressylta serveras kall i skivor med inlagda rödbetor.
Det är bäst att göra en stor pressylta med en gång. Pressylta kan frysas in i bitar.
Förvarar du pressyltan i en fuktig handduk som du strött några msk salt på så håller pressyltan veckor i kylen.
Grisfötterna är med för att de ger mycket gelatin så att pressyltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med några blad gelatin om du vill vara säker på att syltan ska stelna.
Man kan också ha i fläsksvålar och späck.
Fläskbuljongen kan du spara och sila. Använd den sedan att koka ärtsoppa eller kålsoppa på.
Presssylta
Pressylta som är en klassiker på julbordet. Kan lagas av fläsklägg med ben, bogfläsk, svålar, späck och ev. grisfötter som kokas mört, hackas samt lindas i silduk och pressas för att stelna och serveras kallt i skivor.
Grisfötterna är med för att de ger mycket gelatin så att pressyltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med några blad gelatin.
Servera pressylta kall med rödbetor (jo det stavas såklart med bara två s - pressylta).

Kokt skinka julskinka
Kokt julskinka. Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Kyckling i ugnen allt i ett
Kyckling i ugnen. Allt i ett - kycklingklubbor, potatis, rotfrukter och lök i en panna steks i ugnen. Servera kycklingen med en sås på fetaost och turkisk yoghurt.
Du kan givetvis ha andra grönsaker i som paprika, zucchini, kålrot, vitkål, rödkål mm.
Om du gillar vitlök så kan du ha i hela vitlöksklyftor ca 4-5 st.
Köp gärna frigående eller ekologiskt uppfödd svensk kyckling - den en godast.
Fiskgratäng med räkor
Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning samt riven ost.
Gott med potatismos, pressad potatis, kokt potatis, ris eller pasta som tagliatelle.
Fiskgratäng funkar till vardags såväl som fest. Vintips till fiskgratängen är vitt vin. Gärna fatlagrat ex. av druvan Chardonnay från Australien.
Fyllda paprikor
Fyllda paprikor med ost och köttfärs. Paprikor fyllda med köttfärsröra och gratinerade med ost i ugnen. Färsfyllda paprikor är en riktig 70-tals rätt.
Fyllda paprikor kan serveras med gott bröd som ciabatta och blandsallad och/eller tomatsallad till. Du kan också lägga till tomatsalsa, basmatiris, kokt vete eller cous cous.
Fyllda paprikor är goda som tillbehör till det mesta och kan lätt göras vegetariska samt varieras med smaker och fyllningar.
Du kan variera smaken på de fyllda paprikorna ex. ha i Tacokrydda i köttfärsen, hackad tomat, hackad färsk koriander samt svart kokta bönor; blanda ut färsen med kokt vete; krydda med garam masala, ha i kokta linser och basmatiris i färsen osv. Då räcker färsen till flera paprikor (och det är ju gott att ha över till lunchlådan).
Fyllda paprikor är smidigt att förbereda innan med fyllning och ha i kylen. Perfekt till fest, bjudning eller buffe - det blir en portion i varje i paprika. Bara att ta fram de fyllda paprikorna och köra dem varma i ca 15 min i ugnen samt gratinera med ost några minuter under grillen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Enchiladas eller fajitas fyllda tortillarullar med quorn
Vegetarisk enchiladas eller fajitas fyllda tortillarullar med quorn. Mexikanska tortillas som du fyller själv med quornfärs eller quornbitar, guacamole, salsa osv. Mexikansk mat är gott och trevligt att sitta och umgås runt. Var och en fyller sin egen tortilla.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Rissallad med tonfisk
Rissallad med tonfisk är en kall smakrik fransk tonfisksallad med grönsaker som morot, sparris, paprika, persilja, puylinser, tomat i vinäger och majonnäs.
Tonfisksalladen passar till buffé, picknick, lätt lunch eller tillbehör på middag.
Tonfisksallad är vanlig i Frankrike.
Koka gärna större omgångar ris och puylinser innan och låt svalna. Resterna av ris och puylinser kan du sedan frysa in och ha till annat.
Marinerad tofu med rotmos och gräddstuvad kål
Marinerad tofu med rotmos och gräddstuvad kål. En vegetarisk variant på rotmos utan fläskkorv.
Istället för marinerad tofu kan man ta stekt halloumi eller fetaost. Kokt broccoli passar också till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Inlagd gurka
Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).
Små gurkor blir knapriga och goda inlagda i ättikslag.
Pressgurka och inlagd gurka är gott till husmanskost och smörgåspålägg.
På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar.
Remouladsås remoulad
Remouladsås som är en god sås till fisk som stekt spätta och klassisk till engelsk fish & chips.
I Danmark (och Sverige) serveras såsen till smörrebröd med panerad fisk eller rostbiff med syltlök och inlagd gurka på grovt bröd toppat med rostad lök och tomatklyfta.
I princip är remouladsås en vanlig majonnäs med hackade pickles och smaksatt med kapris, curry samt gurkmeja (så den blir gul). Du kan hacka i alla pickles du gillar, vanligast är gurka och syltlök.
Någon tsk hackad inlagd ingefära ger lite annorlunda men mycket god smak åt remouladsås.
Gravad lax
Grava din egen lax. Att grava lax är inte svårt och blir mycket gott. Prova hemgjord gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis eller dillstuvad potatis och citron.
Du kan sätta smak på gravningen genom lite sprit efter smak till ex. gin för gingravad lax. Var dock försiktig då enklast ofta är godast.
Servera gravlaxen skivad upplagd på fat till jul och midsommar med gravlaxsås (hovmästarsås) eller som lunch med kokt potatis, dill, citron och gravlaxsås eller dillstuvad potatis.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Bönsoppa med tryffel
Skummig bönsoppa med tryffel, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.
Kycklinggryta med röd curry
Kycklinggryta med röd curry och kokos. Servera med jasminris eller annat klibbigt ris.
Kokta vårprimörer
Kokta vårprimörer som blomkål, vårlök och knippmorötter är goda att koka och smaksätta med smält smör eller olivolja, salt och peppar.
Vårprimörer är gott tillbehör till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook