Sjömansbiff

Sjömansbiff är en gryta med skivat kött, potatis och gul lök varvat och kokt i mörk porteröl som ger en fyllig och god smak.
Sjömansbiff är enkel och god - kanske därför den blivit populär i kabyssen (köksdel på fartyg). Eller så är det för att de tröttnat på fisk.

4 portioner sjömansbiff

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 600 gram innanlår, lövbiff eller fransyska
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 gula lökar
  • 1 kg fast potatis
  • 4 dl vatten
  • 33 cl porter öl eller mörk öl
  • 1 buljongtärning kött
  • 0,5 dl hackad persilja

Tillagning

  1. Skär köttet i tunna skivor och banka ut dem lätt.
  2. Skala potatis och lök.
  3. Skär potatis i tjocka skivor ca 0,5 cm.
  4. Skär lök i tunna skivor.
  5. Bryn löken i en stor stekgryta i smör. Tag upp lök och lägg på en tallrik.
  6. Bryn köttet på båda sidor och krydda dem med salt och peppar.
  7. Tillsätt någon dl vatten samt tillsätt lagerblad och timjan.
  8. Låt köttet puttra i tio minuter. Gärna under lock.
  9. Lägg över kött i en skål vid sidan.
  10. Varva kött, potatis och lök i en stekgrytan eller stor panna med höga kanter.
  11. Underst och överst ska var potatis.
  12. Häll på vatten, öl och buljongtärning så att det når till översta lagret potatis.
  13. Låt sjömansgrytan sjuda med lock i en timme.
  14. Strö på hackad persilja samt ev. färsk timjan och servera sjömansgrytan direkt ur stekgrytan eller pannan.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer