AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Sjömansbiff

Sjömansbiff Sjömansbiff är en gryta med skivat kött, potatis och gul lök varvat och kokt i mörk porteröl som ger en fyllig och god smak.
Sjömansbiff är enkel och god - kanske därför den blivit populär i kabyssen (köksdel på fartyg). Eller så är det för att de tröttnat på fisk.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
4 port sjömansgryta
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 1 tim
Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser:

  • 500-600 gram innanlår, lövbiff eller fransyska
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 gula lökar
  • 12 mindre eller 8 stora potatisar, ca 1,3 liter skalad potatis (ca 1 kg)
  • 4 dl vatten
  • 1 porter öl eller mörk öl
  • 1 buljongtärning kött
  • 0,5 dl hackad persilja

Tillagning:

  1. Skär köttet i tunna skivor och banka ut dem lätt.
  2. Skala potatis och lök.
  3. Skär potatis i tjocka skivor ca 0,5 cm.
  4. Skär lök i tunna skivor.
  5. Bryn löken i en stor stekgryta i smör. Tag upp lök och lägg på en tallrik.
  6. Bryn köttet på båda sidor och krydda dem med salt och peppar.
  7. Tillsätt någon dl vatten samt tillsätt lagerblad och timjan.
  8. Låt köttet puttra i tio minuter. Gärna under lock.
  9. Lägg över kött i en skål vid sidan.
  10. Varva kött, potatis och lök i en stekgrytan eller stor panna med höga kanter.
  11. Underst och överst ska var potatis.
  12. Häll på vatten, öl och buljongtärning så att det når till översta lagret potatis.
  13. Låt sjömansgrytan sjuda med lock i en timme.
  14. Strö på hackad persilja samt ev. färsk timjan och servera sjömansgrytan direkt ur stekgrytan eller pannan.


 

Fler recept ur samma kategori som Sjömansbiff:

Skinka med Mimosasallad
Skinka med Mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. Du kan välja kokt eller rökt skinka - hel eller i skivor. Gott att laga på överbliven julskinka eller med skivad smörgåsskinka. Vidare blir det gott med rostbiff, bresaola eller annat kallskuret kött.
Istället för färsk frukt kan man använda fruktcocktail. Godast och nyttigast blir det dock med färsk frukt.
Du kan byta grädden mot crème fraiche. Eller bara använda 2,5 dl matyoghurt för en nyttigare variant av Mimosasallad.
Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Kokt lamm i dillsås
Kokt lamm i dillsås. Klassiskt recept på kokt lamm i dillsås. Serveras med kokt potatis, knäckebröd och öl.
Istället för färsk dill kan man ha i frusen finhackad dill på slutet.
Har du lammstek med ben kan du koka med benet (ger god smak) om det får plats i grytan.

Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Korv med stekt potatis
Korv med stekt potatis. Färsk stekt korv med råstekt potatis och stekt ägg är gott som lunch. Gillas av alla åldrar.
Välj gärna färsk god korv som salsicca, bratwurst eller chorizo. Du kan också steka vanlig korv efter tycke och tillgång såklart.
Gott med hackad persilja, grov eller stark senap och ketchup. Saltgurka och rödbetor är också gott till.
Smörgåstårta med leverpastej och skinka
Smörgåstårta med leverpastej och skinka. Hemgjord smörgåstårta fylld med leverpastej, skinka, färskost, majonnäs, paprika samt Dijonsenap.
Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell, 200 gram bredbar leverpastej, 100 gram skivbar leverpastej och 200 gram rökt skinka.
Grillad fläskkarré med bulgursallad och gurkyoghurt
Grillad fläskkarré med bulgursallad och gurkyoghurt. Du kan grilla eller steka fläskkarrén ex. i en grillpanna. Det blir också gott med lammkarré eller kyckingfilé.
Bulgursalladen är med paprika och zucchini.
För vegetarisk variant kan du grilla eller steka halloumiost istället för kött.
Gillar du vitlök kan du pressa i någon klyfta i yoghurtsåsen.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Spenatbröd spenatbaguette
Spenatbröd eller spenatbaguette. Ett gott knaprigt bröd smaksatt med hackad spenat.
Du kan också ha i 1 dl grovt hackade valnötter.
Du kan använda fryst eller färsk spenat.
Vildsvinsstek med svamp i rödvinssås
Vildsvinsstek med parmaskinka och örter samt svamp i rödvinssås. En slags italiensk skinkstek. Går också bra med annan mör bit skinka, viltstek eller kyckling.
Potatismos med örter, pressad potatis, rostad potatis, hasselbackspotatis, tagliatelle eller råris passar till vildsvinssteken.
Älgstek med kantarellsås
Älgstek med kantarellsås, rostad potatis, lök, morot och palsternacka samt grönsallad, saltgurka och gelé.
En god söndagsmiddag eller festlig stek.
Älgstek i ugn lagas till en temperatur på ca 75 grader annars blir den väldigt torr så det är inget att laga pulled moose på ;) Välj i så fall att laga tjälknöl på älgsteken istället.
Istället för kantareller kan du ta annan matsvamp som trattkantareller, skogschampinjon eller vanlig champinjon.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grillad hel fisk
Grillad hel fisk på medelhavsvis med olivolja och örter. Guldbraxen (guldsparid), sik, multe, makrill, regnbågslax eller öring är goda att grilla hela. Men flera andra fiskar blir goda helgrillade.
Ett fiskhalster är smidigt att grilla fisken med. Det är också lättare att vända fisken. Det går att grilla utan också men var försiktig när du vänder fisken. Man kan också slå in fisken i folie men då får man inte så god grillyta på skinnet.
Förslag som tillbehör är klyftpotatis, olivolja, citron och tomatsallad men du kan också ha valfritt tillbehör som ex. kokt färskpotatise eller delikatesspotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, råris, valfri sallad samt såser som hollandaise, kryddsmör, skirat smör eller kall yoghurtsås.
Gillar du vitlök kan du lägga till en pressad eller hackad klyfta och gnida in fisken med tillsammans med olivoljan och örterna.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.
Älgfärsbullar älgköttbullar
Älgfärsbullar. Recept på älgfärsbullar eller älgköttbullar. Goda hemgjorda köttbullar på älgfärs. Servera älgköttbullar som vanligt med kokt potatis, gräddsås, inlagd gurka och lingon. Älgfärsbullar är också goda på buffé och julbord.
Hallonsaft
Hallonsaft. Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i hallonsaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Hallonsaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Risgrynspudding
Risgrynspudding. Gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.
Risgrynspudding är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
En dessert eller mellanmål.
Björnbärskräm kräm på björnbär
Björnbärskräm. Laga god klassisk kräm på björnbär du kan servera med kall mjölk i djup tallrik. Godast är hemgjord björnbärskräm med gräddmjölk - vanlig mjölk blandad med nästan hälften grädde.
Vidare kan du ha i små minibiskvier över björnbärskrämen.
Julsylta
Julsylta som är kokt och pressad rimmad fläsklägg smaksatt med kryddpeppar.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Svarta Belugalinser med rödlök och vitlök
Svarta belugalinser kokta och frästa med rödlök och vitlök samt olivolja, vinäger, salt och peppar. Svarta linser är enkelt, gott, nyttigt och billigt tillbehör till det mesta.
De kokta svarta belugalinserna har fått namn efter Belugakaviar (rysk kaviar) då de ser ut som svarta kaviarkorn.
Färskpotatis i örter
Färskpotatis i örter. Örtslungade färskpotatisar. Färskpotatis med olivolja eller smör, örter som basilika, persilja och gräslök. Gott till det mesta.
Couscous med cashew och russin
Couscous med cashewnötter, russin och harissa (chili) är gott som tillbehör. Enkelt att laga till många. Receptet kan dock halveras för 4-5 portioner (eller dubblerad för stor fest).
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook