Sill med rödavinbärsgele

Introduktion och förberedelse

En inlagd klar sill smaksatt med rödavinbärsgelé, vinbär, rödlök, timjan, citron, kryddpeppar och lagerblad som passar mycket bra ihop. 

Här har jag använt urvattnad inläggningssill som ska ligga i lagen i två dygn och få smak.  

Serveringsförslag

  • Sillen passar som annan inlagd sill på julbord, midsommar, påsk, sillbord eller smörgåsbord.
  • Eller servera som förrätt eller lätt lunch eller middag som sillmacka på grovt bröd med smör, kokt ägg, en klick majonnäs och så sillen på toppen garnerad med lite färsk timjan. 

Hållbarhet

Ska du äta sillen inom några veckor räcker det med en ren burk med tillhörande lock. Vill du ha en extra hållbar sill så är det bra att sterilisera den burk och lock du lägger in sillen i.

Varianter

  • Rödlök kan bytas mot gul lök. 
  • Istället för färsk timjan kan du ta torkad timjan eller utesluta. 
  • Färska eller frysta röda vinbär kan uteslutas. 
  • Citronskal är valfritt. 
  • Hela vinbär är valfritt att ta med. 
  • Rödvinbäsgelé kan bytas mot svart vinbärsgelé. 
  • Du kan använda köpt eller hemgjord vinbärsgelé

Med annan sill

  • Du kan ta annan sill istället för urvattnad inläggningssill som 5-minuters inläggningssill (då kan du äta sillen direkt) eller saltsill och följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några timmar extra.
  • Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis som nedan.

Sillen kan serveras som sillmacka eller som vanlig sill på smörgåsbord, påskbord, julbord eller till midsommar.
Sillen kan serveras som sillmacka eller som vanlig sill på smörgåsbord, påskbord, julbord eller till midsommar.

1 glasburk sill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 2 dagar
  • Klart på: 2 dagar 2 tim

Ingredienser

  • 420 gram urvattnad inläggningssill
  • 1 dl rödavinbärsgelé
  • 0,75 dl ättika (12 %)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,25 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 0,5 rödlök
  • 3 gram citronskal
  • 3 kvistar färsk timjan eller 1 krm torkad timjan
  • 1/2 dl frysta eller färska röda vinbär

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten samt rödavinbärsgelé i en kastrull. Tillsätt även kryddpeppar samt lagerblad. Koka och rör tills sockret och gelé löst sig.
  2. Skala och strimla rödlök och skölj och skär lite skal av citron i grova bitar. Plocka bladen från timjankvistarna.
  3. När lagen kokat upp tillsätt rödlök, citron, timjan och röda vinbär. Låt svalna.
  4. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  5. Varva sill, lök, citron, timjan och vinbär i en glasburk eller annan burk för inläggning ex. ett Höganäskrus. Tryck ihop något och fyll upp med ättikslagen så det täcker.
  6. Sätt på lock och låt stå i 2 dygn i kylen. Håller några månader oöppnad i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor om lagen täcker sillen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 244 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-25

Tillbehör och liknande recept:

Laga till och njut av svenska lingon

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lite fakta, tips och recept till lingon -...