Lingonsill

Sill och lingon passar utmärkt ihop. Prova lingonsill i ättikslag med lite rödlök, kryddpeppar, morot och lagerblad. Här har jag använt urvattnad inläggningssill som ska ligga i ättikslag ett dygn.

Du kan ta annan sill istället för urvattnad inläggningssill som 5-minuters inläggningssill (då kan du äta sillen direkt) eller saltsill och följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några timmar extra. Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis till lingonsill som nedan. Istället för frysta eller färska lingon kan du göra en variant med en halv dl torkade lingon. 

Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här

1 glasburk sill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 420 gram urvattnad inläggningssill
  • 1 dl frysta lingon eller färska rensade lingon
  • 2 lagerblad
  • 3 kryddpepparkorn
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 morot
  • ÄTTIKSLAG: 0,5 dl ättika (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt även kryddpeppar samt lagerblad. Koka och rör tills sockret löst sig.
  2. Skala och strimla lök och skala och slanta morot.
  3. När lagen kokat upp tillsätt lingon, lök och morot. Låt svalna.
  4. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  5. Varva sill, lingon, rödlök och morot i en glasburk eller annan burk för inläggning ex. ett Höganäskrus. Fyll upp med ättikslagen.
  6. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen. Håller några månader oöppnad i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor om lagen täcker lingonsillen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer