Rotfruktssoppa

En enkel, snabb, billig och god soppa på rotfrukter. Glöm påssopporna - gör hemgjord rotfruktssoppa istället.

Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar förstås. Mixa rotfruktssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Lyxig blir soppan med några droppar tryffelolja och kan då serveras till fest, middag eller som förrätt. Gärna serverad med gott bröd som ex. hembakt grissini, baguette eller foccacia. Rotfruktssoppan är god med nybakt bröd med smör och ost eller färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du ha fler andra rotfrukter och grönsaker efter tycke och smak - förslag är vitlök, purjolök eller blomkål.

6 portioner roftruktssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram blandade rotfrukter ex. 0,5 rotselleri, 2 palsternackor, 1 kålrabbi, 0,5 kålrot, 6 potatisar, 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 1 liter mjölk eller buljong, grönsak eller kyckling
  • 2 dl grädde
  • 1 krm timjan (valfritt)
  • 0,5 tsk dragon (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och skär rotfrukter i kuber.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Värm en stor kastrull.
  4. Tillsätt olivolja eller smör.
  5. Lägg i rotfrukterna och fräs runt någon minut under omrörning.
  6. Häll i mjölk eller vatten och rör runt.
  7. Tillsätt salt, vitpeppar, ev. timjan och dragon.
  8. Koka (gärna under lock) i ca 20 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
  9. Mixa rotfruktssoppan grovt med stavmixer eller mosa rotfrukterna med en potatisstöt.
  10. Tillsätt grädde och koka upp.
  11. Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Tillsätt ev. några droppar tryffelolja.
  12. Rotfruktssoppan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.9 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer