Grönsakssoppa med linser

En soppa som är både billig och nyttig. Den kan också varieras med de grönsaker du har och gillar. Här har jag lagat en stor omgång som du ex. kan spara undan i frysen portionsvis om du inte äter upp allt direkt.
Byt lika vikt andra grönsaker om du vill. Några som passar i soppan är blomkål, broccoli, vitkål, palsternacka, persiljerot, kålrot, gröna ärtor, grönkål, spenat, rödbetor osv. Man kan ta röda linser istället för gröna också.
Vill du ha en vegan grönsakssoppa så ta en skvätt mjölk och grädde av havre eller soja istället eller uteslut det helt.
Här har jag valt att göra en lite indisk variant. Men man kan också gå åt grekiska hållet med krossade tomater och örter.

10 portioner grönsakssoppa med linser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 600 gram potatis
  • 500 gram morötter
  • 200 gram rotselleri
  • 1 röd paprika
  • 0,5 dl olivolja
  • 500 gram gröna torkade linser
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 liter vatten
  • 5 dl mjölk
  • 3 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • Indisk variant: 1 burk kokosmjölk
  • 4 krm curry
  • 5 krm gurkmeja
  • 1 röd chili
  • 8 hela kardemummablommor
  • 10 curryblad
  • 3 msk citronsaft
  • 2 dl grädde
  • Grekisk variant: 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk oregano
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 2 tsk socker
  • Till garnering: 1 burk krasse eller persilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Skala potatis, morötter och rotselleri. Skär i tärningar ca 2 cm stora.
  3. Skölj och skär paprikan i bitar.
  4. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull.
  5. Tillsätt linserna och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt potatis, rotselleri och morötter samt paprika. Rör runt.
  7. Tillsätt vatten, mjölk och buljongtärningar samt salt och peppar.
  8. Koka upp och låt koka på låg värme tills potatis och linser är mjuka ca 30 minuter. Rör då och då.
  9. För indisk variant tillsätt kokosmjölk, curry, gurkmeja samt hackad röd chili. Mixa grovt med en stavmixer om du vill. Tillsätt kardemummablommor och curryblad samt grädden och låt småkoka i 10 minuter. Smaka av soppan med salt, peppar samt citronsaft.
  10. För grekisk variant: tillsätt krossade tomater, vatten, oregano, timjan, rosmarin, vinäger samt socker. Låt koka ihop i 10 minuter samt smaka av med salt, peppar och vinäger.
  11. Servera linssoppan med ett gott bröd, färskost samt ev. garnera med klippt krasse eller hackad persilja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer