Grönsakssoppa med linser

En soppa som är både billig och nyttig. Den kan också varieras med de grönsaker du har och gillar. Här har jag lagat en stor omgång som du ex. kan spara undan i frysen portionsvis om du inte äter upp allt direkt.
Byt lika vikt andra grönsaker om du vill. Några som passar i soppan är blomkål, broccoli, vitkål, palsternacka, persiljerot, kålrot, gröna ärtor, grönkål, spenat, rödbetor osv. Man kan ta röda linser istället för gröna också.
Vill du ha en vegan grönsakssoppa så ta en skvätt mjölk och grädde av havre eller soja istället eller uteslut det helt.
Här har jag valt att göra en lite indisk variant. Men man kan också gå åt grekiska hållet med krossade tomater och örter.

10 portioner grönsakssoppa med linser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 600 gram potatis
  • 500 gram morötter
  • 200 gram rotselleri
  • 1 röd paprika
  • 0,5 dl olivolja
  • 500 gram gröna torkade linser
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 liter vatten
  • 5 dl mjölk
  • 3 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • Indisk variant: 1 burk kokosmjölk
  • 4 krm curry
  • 5 krm gurkmeja
  • 1 röd chili
  • 8 hela kardemummablommor
  • 10 curryblad
  • 3 msk citronsaft
  • 2 dl grädde
  • Grekisk variant: 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk oregano
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 2 tsk socker
  • Till garnering: 1 burk krasse eller persilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Skala potatis, morötter och rotselleri. Skär i tärningar ca 2 cm stora.
  3. Skölj och skär paprikan i bitar.
  4. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull.
  5. Tillsätt linserna och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt potatis, rotselleri och morötter samt paprika. Rör runt.
  7. Tillsätt vatten, mjölk och buljongtärningar samt salt och peppar.
  8. Koka upp och låt koka på låg värme tills potatis och linser är mjuka ca 30 minuter. Rör då och då.
  9. För indisk variant tillsätt kokosmjölk, curry, gurkmeja samt hackad röd chili. Mixa grovt med en stavmixer om du vill. Tillsätt kardemummablommor och curryblad samt grädden och låt småkoka i 10 minuter. Smaka av soppan med salt, peppar samt citronsaft.
  10. För grekisk variant: tillsätt krossade tomater, vatten, oregano, timjan, rosmarin, vinäger samt socker. Låt koka ihop i 10 minuter samt smaka av med salt, peppar och vinäger.
  11. Servera linssoppan med ett gott bröd, färskost samt ev. garnera med klippt krasse eller hackad persilja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer