Kålrotssoppa

Koka soppa på kålrot - nyttigt, gott och billigt. Här med lite morot, schalotten, salladslök, vitlök och grönsaksbuljong.

Om du vill kan du runda och lyxa till soppan med lite grädde eller creme fraiche innan servering. Kålrot kan också blandas med potatis, rotselleri, persiljerot, purjolök, gul lök, vårlök, grönkål med mera för varianter på soppan. Soppan kan garneras med pumpafrön eller riven parmesan. Vill du ha i mer att tugga på så kan lägga i annat valfritt. Exempelvis kan du fräsa ett paket tärnat bacon eller fläsk, eller räkor, eller tärnad svamp eller smula fetaost samt blanda med tärnat äpple och hackad bladpersilja.

Servera som sopplunch eller middag med gott bröd som köpt surdegsbröd och färskost (eller hembakt surdegsbröd och smör). Lyxar du till soppan så funkar den som förrätt - förslag är att servera den i mindre portioner - späd soppan med lite grädde och creme fraiche, vitt vin, några droppar tryffelolja och garnera med rostade pumpafrön. Då kan du ha ett kuvertbröd till.

4 port kålrotssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400 gram kålrot
  • 1 morot ca 100 gram
  • 3 schalottenlökar eller 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 40 gram smör eller rapsolja
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 4 salladslökar
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 dl creme fraiche, grädde eller sojagrädde

Tillagning

  1. Skär bort det yttersta 3 mm skal på kålroten samt allt som ev. är grönt. Skala moroten. Skär i tärningar på ca 2x2 cm bitar. Lägg i en soppkastrull.
  2. Skala och hacka löken samt vitlök. Lägg med kålroten.
  3. Tillsätt smör (eller olja) och fräs rotsaker och lök någon minut utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka på medelvärme i 40 minuter med lock.
  5. Mixa soppan med en stavmixer eller annan köksapparat. Eller mosa för hand med en potatisstöt om du inte har mixer.
  6. Smaka av rotfruktssoppan innan servering med salt, peppar, citron eller vitvinsvinäger. Rör även i grädde, creme fraiche eller sojagrädde om du vill runda av soppan på slutet om du vill det.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer