Soppa med rotfrukter och Savoykål

En krämig soppa med kålrot, palsternacka, morot, potatis, Savoykål och lök smaksatt med grädde och oregano samt ev. några droppar tryffelolja.
Du kan variera proportioner mellan rotfrukter samt byta ut rotfrukter mot andra valfria grönsaker ex. persiljerot, rotselleri, vitlök, spetskål, blomkål, grönkål osv.

6 portioner soppa med rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 400 gram kålrot
  • 100 gram palsternackor
  • 4 morötter
  • 300 gram potatis
  • 200 gram savoykål
  • 1,2 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl mjölk eller sojamjölk
  • 2 dl grädde eller sojagrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 6 msk matyoghurt till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs den i olivolja i en stor kastrull.
  3. Skär under tiden bort skalet från kålroten och tärna den.
  4. Tillsätt till löken. Rör då och då.
  5. Skala palsternackor, dela på längden och strimla dem samt tillsätt dem.
  6. Skala morötter, dela på längden och strimla dem samt tillsätt dem.
  7. Skala potatisarna och tärna dem samt tillsätt dem.
  8. Dela, skölj och skär bort roten på Savoykålen. Strimla den och tillsätt den.
  9. Häll på vatten och koka upp. Tillsätt buljongtärningar.
  10. Låt soppan koka 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
  11. Tillsätt mjölk och grädde samt koka upp.
  12. Smaka av rotfruktssoppan med oregano, salt, peppar samt ev. några droppar tryffelolja.
  13. Mixa soppan nästan helt slät (lämna gärna lite bitar att tugga på) med en stavmixer eller i matberedare. Eller mosa den grovt med en potatisstöt.
  14. Servera soppan med rotfrukter och Savoykål med gott bröd samt ev. en klick matyoghurt i och en nypa oregano över.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer