Smulpaj med jordgubbar och rabarber

Introduktion och förberedelse

Smulpaj med jordgubbar och rabarber är variant på vanlig rabarberpaj där den syrliga rabarbern kombineras med söta jordgubbar vilket passar bra ihop.

    Serveringsförslag

    Pajen kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker eller sorbet.

    Varianter

    • Jag har också en liknande variant på rabarberpaj med jordgubbar och jordnötter i smuldegen - blir en knaprig twist.
    • Om du vill kan du smälta smöret tills det blir lite ljust brunt och får en nötig smak av brynt smör.

    Rabarberpaj med jordgubbar och smuldeg i pajform.
    Syrliga rabarber blir gott att blanda med söta jordgubbar och baka som en smulpaj.

    6 portioner smulpaj med jordgubbar och rabarber

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 25 min
    • Klart på: 35 min

    Ingredienser

    • Smuldeg: 125 gram smör
    • 5 msk socker
    • 1 dl vetemjöl
    • 2 dl havregryn
    • Fyllning: 6 st späda rabarberstjälkar, ca 250 gram
    • 0,5 liter jordgubbar
    • 1,5 dl socker
    • 1,5 msk potatismjöl

    Tillagning

    1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
    2. Smuldeg: Smält smöret i en kastrull eller bunke i mikron.
    3. Tillsätt socker, mjöl och havregryn samt blanda ihop till en smulig deg.
    4. Smörj en pajform på runt 26 cm diameter med en tsk smör.
    5. Rensa och snoppa samt skiva jordgubbarna och lägg i en skål.
    6. Rensa och strimla rabarber samt lägg med jordgubbarna. Använder du grov rabarber får du skala den först.
    7. Tillsätt socker och potatismjöl samt vänd runt i jordgubbarna och rabarbern.
    8. Bred ut jordgubbarna och rabarbern i pajformen.
    9. Fördela smuldegen överst.
    10. Grädda smulpajen i ca 25 minuter. Täck över på slutet med lite folie om den börjar bli för mörk och bränd.
    11. Ta ut och låt svalna något samt servera med vaniljsås eller vaniljglass.
    E-mail
    Medel: 3.8 (35 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25