Rabarberpaj med mandelmassa

Introduktion och förberedelse

Rabarberpaj med mandelmassa och smuldeg. En enkel och god smulpaj med rabarber och mandel.

Serveringsförslag

Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, råkräm, yoghurtglass eller vispad grädde.

Varianter

  • Gillar du kardemumma kan du strö över en halv tsk över rabarbern innan smuldegen. En tsk vaniljsocker blir också gott.
  • Överkurs är att göra egen mandelmassa samt hemgjord vaniljglass eller vaniljsås till.

6 portioner rabarberpaj med mandelmassa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram rabarber
  • 1 dl mandelspån
  • 1 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
  • Smuldeg: 100 gram smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 50 gram mandelmassa
  • 1 dl havregryn

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en ugnssäker pajform ca 24 cm diameter.
  3. Skölj, rensa och skala ev. tjock rabarber.
  4. Strimla rabarbern i 1 cm breda bitar. Fördela i botten av formen.
  5. Blanda socker och potatismjöl i en bunke eller påse samt strö över rabarbern.
  6. Gör smuldegen. Riv mandelmassa och lägg i en skål.
  7. Tärna och tillsätt smör till skålen med mandelmassa.
  8. Tillsätt mjöl, socker och havregryn till skålen med smör och mandelmassa. Arbeta hastigt ihop till en smulig deg.
  9. Fördela smuldegen i ett jämnt lager över rabarbern.
  10. Strö över mandelspån.
  11. Grädda rabarberpajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills den har fin färg.
  12. Servera rabarberpajen med grädde, vaniljvisp eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.9 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 409 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-20

Tillbehör och liknande recept: