Pressgurka

Inlagd pressgurka som är skivad vanlig gurka sk slanggurka inlagd i socker, ättika, vitpeppar och salt. Pressad gurka går snabbt och lätt att lägga in.
Inlagd pressgurka är gott till husmanskost.

6 portioner pressgurka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 stor slanggurka, vanlig gurka eller två mindre gurkor
  • Gurklag: 0,5 dl ättiksprit (12%)
  • 3 msk strösocker
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 - 1 tsk salt
  • 3 msk hackad persilja eller dill

Tillagning

  1. Skiva hela gurkan tunt. Osthyvel, rivjärn eller matberedare är tips.
  2. Lägg gurkskivorna i en skål och tillsätt salt, ättika, vitpeppar och socker samt persilja och/eller dill.
  3. Lägg i gurkan i press med hjälp av ex. assiett eller tallrik samt sedan något tungt som pressar ner gurkan. Ex. några fler tallrikar.
  4. Låt gurkan stå i press i någon halvtimme sedan är den klar att serveras i en skål eller läggas i en burk med lagen och sparas i kylen.
  5. Pressgurka håller sig någon vecka eller längre i kylen om lagen täcker gurkan.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer