Pressgurka

Inlagd pressgurka som är skivad vanlig gurka sk slanggurka inlagd i socker, ättika, vitpeppar och salt. Pressad gurka går snabbt och lätt att lägga in.
Inlagd pressgurka är gott till husmanskost.

6 portioner pressgurka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 stor slanggurka, vanlig gurka eller två mindre gurkor
  • Gurklag: 0,5 dl ättiksprit (12%)
  • 3 msk strösocker
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 - 1 tsk salt
  • 3 msk hackad persilja eller dill

Tillagning

  1. Skiva hela gurkan tunt. Osthyvel, rivjärn eller matberedare är tips.
  2. Lägg gurkskivorna i en skål och tillsätt salt, ättika, vitpeppar och socker samt persilja och/eller dill.
  3. Lägg i gurkan i press med hjälp av ex. assiett eller tallrik samt sedan något tungt som pressar ner gurkan. Ex. några fler tallrikar.
  4. Låt gurkan stå i press i någon halvtimme sedan är den klar att serveras i en skål eller läggas i en burk med lagen och sparas i kylen.
  5. Pressgurka håller sig någon vecka eller längre i kylen om lagen täcker gurkan.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer