Pasta med tomatsås och chorizo

En god lunch eller middag med pasta med het korv i mustig tomatsås.
Du kan välja vilken pasta du vill - torkad eller färsk. Förslagsvis spagetti, tagliatelle, gnocchi eller penne.
Du kan göra tomatsåsen på burktomater eller 10 färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. med färska tomater blir tomatsåsen mycket god. Välj ekologiska plommontomater helst. De ska helst skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna.

4 portioner pasta med tomatsås och chorizo

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller gnocchi
  • 400 gram het smal korv som chorizo
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar krossade eller hela burktomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 krm rosmarin
  • 5 blad färsk basilika eller några krm torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 tsk socker
  • 4 msk vinäger
  • 4 msk skivad gräslök (valfritt)
  • 4 msk riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter i en stor kastrull.
  3. Häll i tomatpuré, burktomaterna, rosmarin, ev. basilika, salt och svartpeppar.
  4. Koka tomatsåsen i 10 minuter minst. Tomatsåsen blir godast om den får stå och småkoka på svag värme.
  5. Smaka av tomatsåsen med salt, socker, vinäger och svartpeppar. Vill du ha såsen hetare så tillsätter du lite cayennepeppar och smakar av. Någon tsk socker och vinäger kan man också ha i för att höja smaken på tomatsåsen.
  6. Koka pastan enligt paket.
  7. Strimla korven i små bitar.
  8. Stek dem knapriga i en stekpanna och ställ åt sidan.
  9. Servera pastan med tomatsås och toppa med korvbitar.
  10. Strö ev. över hackad gräslök och riven parmesan eller grana padano vid servering av pastan.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer