Tapas med Chorizo a la sidra

Chorizo a la sidra är som det låter (om man kan spanska) - god råkorv chorizo som kokts i spansk torr cider - chorizon serveras som tapas i skålar. Köp fin spansk råkorv som chorizo eller annan fin korv. Eller laga egen chorizo-korv.

Här har jag räknat en korv per portion. Du serverar fler (3-4 stycken) tapas till korven. En spansk torr cider hittar jag på Systemet - men det går såklart utmärkt med svensk råsaft från äpple eller torr cider. En torr cider som också passar bra är de från Normandie och Frankrike - de ska vara märkta Brut (torr).

Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - vilket jag varmt kan rekommendera. 

2 port chorizos i cider

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 chorizo, spansk råkorv ca 100 gram
  • 1 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 dl torr äppelcider eller råsaft från äppel

Tillagning

  1. Krossa och skala vitlöken. Dela den i 2-3 grova bitar.
  2. Värm oljan i en liten stekpanna.
  3. Tillsätt vitlök samt stek på låg värme i några minuter. Rör då och då. Vitlöken ska ej bli svart men få lite färg.
  4. Skär chorizon i ca 1,5 cm tjocka skivor.
  5. Tillsätt korven och öka värmen. Fräs några sekunder så korven får lite yta.
  6. Tillsätt lagerblad, pepparkorn samt fyll på med cider. Koka på medelvärme i 10 minuter eller tills ca hälften av cidern kokat bort.
  7. Smaka av med lite flingsalt.
  8. Servera ciderchorizosarna varma. Kan garneras såklart med hackad bladpersilja eller gräslök men det är valfritt.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer