Korvgryta med chorizo GI

Korvgryta med chorizo. En GI eller LCHF anpassad korvgryta serverad med quinoa eller valfritt tillbehör.
Grytan får god smak av bla tomat, morot, chili, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
Du kan koka med extra grönsaker som blomkål, gröna bönor, rotselleri, kokta kidneybönor, vita bönor, linser osv om du önskar (speciellt om du ej vill ha quinoa till - så blir det lite matigare).

4 portioner korvgryta med chorizo

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram chorizo av bra kvalitet eller annan het god korv
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 salladslökar
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 3 morötter
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 krm timjan
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl grädde
  • 2 tomater
  • Tillbehör: 2 dl quinoa

Tillagning

  1. Lägg quinoa i en kastrull. Skölj den gärna med vatten några gånger.
  2. Börja koka quinoan med 0,5 tsk salt på medelvärme under lock i ca 20 minuter.
  3. Laga korvgrytan under tiden: skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Skölj, dela och strimla purjolöken.
  4. Skölj och rensa salladslöken. Strimla blasten och sätt åt sidan. Strimla resten och blanda med den vanliga löken.
  5. Skölj, dela och kärna ur chilin. Finhacka den.
  6. Fräs all lök samt chili i en stekpanna i 2 msk olivolja eller smör några minuter. Rör då och då.
  7. Skala under tiden morötter, dela dem på längden och tärna dem.
  8. Lägg över löken i en gryta.
  9. Fräs morötterna i någon msk smör eller olivolja några minuter.
  10. Tillsätt tomatpuré och fräs runt någon minut.
  11. Lägg i grytan.
  12. Tärna eller skiva korven. Fräs den i stekpannan. Det behövs inget extra fett. Låt stå och steka på låg värme.
  13. Tillsätt krossade tomater till grytan och skölj ur burken med någon dl vatten. Koka upp och låt grytan koka på svag värme.
  14. Tillsätt salt, svartpeppar, paprikapulver, timjan samt oregano till grytan.
  15. Skölj och tärna tomaterna.
  16. Tillsätt grädde till grytan och koka upp.
  17. Lägg över korven i grytan. Skölj ur stekpannan.
  18. Fräs den strimlade salladslöken några minuter i stekpannan med en msk olivolja eller smör. Sätt åt sidan.
  19. Smaka av korvgrytan med salt och svartpeppar.
  20. Servera korvgrytan med quinoan eller valfritt tillbehör. Toppa grytan med fräst salladslök och tärnad färsk tomat.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer