Chorizo

Hemgjord stark korv smaksatt med chili, paprika och vitlök.
Du behöver en hushållsassistent med köttkvarn och korvhorn.
Svinfjälster eller korvfjälster hittar du numer ofta i charkavdelningen eller fråga personalen.
Du kan också dubbla receptet och göra mer korv på en gång som du kan frysa.
Chorizo kan frysas rå eller kokt och sedan grillas eller stekas varm och fin.
Hittar du inte späck kan du ta enbart fläskfärs. Du behöver bomullsnöre att knyta ihop korven med. Vidare är en nål bra att sticka hål på luftbubblor vid tillagning av korven.

15 chorizo

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 400 gram fläskfärs
  • 100 gram späck
  • 400 gram rimmat fläsk
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2,5 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 krm spiskummin
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 pkt svinfjälster (5 meter)
  • Till kokning: 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 1 nål

Tillagning

  1. Lägg svinfjälstret i kallt vatten några timmar innan du ska göra korven.
  2. Sätt ihop köttkvarnen.
  3. Skala och klyfta lök samt skala vitlök.
  4. Mal kryddorna i en mortel och lägg i en stor bunke.
  5. Skär rimmat fläsk och ev. fläskkött och späck i 2x2 cm stora tärningar.
  6. Sätt igång kvarnen och mal fläskkött, lök och vitlök i malen två gånger. Varva kött med rimmat fläsk och lök så går det enklare att mala korvsmeten.
  7. Blanda den malda färsen med kryddorna i bunken.
  8. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov - ev. får du salta och krydda korven lite mer om du önskar starkare chorizo.
  9. Nysta upp svinfjälstret som är uppdelat i ca 1,5 meters längder. Skölj igenom fjälstret under kranen med lite kallt vatten.
  10. Sätt på korvhornet på hushållsmaskinen eller kvarnen och trä på hela fjälstret.
  11. Kör igång hushållsmaskinen eller kvarnen. Stoppa i korvsmeten i den lite i taget och mata ut korvsmeten i fjälstret. Hjälp till med handen och dra korven och fjälstret ut på en bricka under korvhornet. Packa inte korven för hårt utan den ska vara löst packad då den sväller sedan när den tillagas.
  12. Fortsätt ev. med nästa fjälster om det första inte räcker.
  13. Klipp 1 dm bitar av bomullssnöre.
  14. Bind en knut i ändan av det fyllda fjälstret och tryck ut ett mellanrum efter ca 15 cm lång korv, bind en knut i ändan av den första korven och sedan en till knut innan den andra korven osv. Lämna någon cm tomt fjälster i början och slutet på varje korv då korven sedan sväller när den tillagas. Klipp sedan itu korvarna mellan knutarna efter tillagningen.
  15. Du kan frysa korvarna råa. Eller koka dem och servera dem, kyla dem eller frysa dem. Eller steka direkt och låta de steka klart i ugnen på 175 grader i en kvart. Pricka dem ev. med en nål om de får luftbubblor.
  16. Kokta chorizo: koka upp en gryta vatten med lagerblad, vitpepparkorn och salt. Låt korvarna sjuda i 20 minuter. Ta upp korvarna. Chorizon kan serveras kokt, grillad eller stekt. Den kan kylas och förvaras i kyl eller i frys. Vid servering stek eller grilla gärna korvarna i lite olivolja så att de får färg och blir genomvarma.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer