Ostsås vit sås bechamelsås med ost

Ostsås även kallad vit sås eller bechamelsås med ost och muskot. En sås till gratänger. Gratängsås till ex. lasagne, gratinerade haricots verts eller broccoli.

1 sats till en stor lasagne, kan halveras

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • salt och peppar
  • 200 gram riven gratängost eller valfri ost

Tillagning

  1. Fräs mjölet i smöret tills det är ljusbrunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  2. Låt koka under omrörning i minst fem minuter.
  3. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
  4. Osten strös ovanpå såsen eller vänds i precis innan såsen används. Låt inte såsen koka vidare med osten i då blir den trådig.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer