AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Stuvade makaroner

Stuvade makaroner Stuvade makaroner. En svensk klassiker till köttbullar, stekt falukorv, korv eller stekt fläsk eller bacon.
Stuvade mackisar är ett säkert kort hos barn (och vuxna). Speciellt då med söt ketchup.
Vanligt är att man smaksätter stuvningen med riven muskotnöt (en gång en av världens dyraste kryddor!).
Om du vill lyxa till stuvade makaroner så kan du tillsätta riven ost och lite grädde i stället för mjölken.
Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller andra italienska jättemakaroner.
Servera gärna lite nyttigt till de stuvade makaronerna - jag gillar några skivor tomat till samt finriven morot, röd paprika i skivor och lite gurka i stavar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 15)
4 port stuvade makaroner
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 8 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 5 dl makaroner eller snabbmakaroner
  • 4 dl mjölk
  • 2,5 msk mjöl
  • 2 msk smör eller margarin (eller olivolja)
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • ALTERNATIV SÄTT ATT STUVA MAKARONER: 5 dl makaroner
  • 1 liter mjölk (standard)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt

Tillagning:

  1. Börja med att koka makaronerna enligt paket. Vanliga makaroner ex. Barillas kokas i 10 minuter. Andra sorter 8 minuter. Snabbmakaroner går ännu snabbare - se paket.
  2. Stuvning till makaronerna: smält smör i en kastrull och rör ihop med mjölet. När mjölröran är varm så tillsätter du lite mjölk i taget under omrörning och medelvärme. Se till så att du rör ut klumparna. När all mjölk är tillsatt kokas såsen i minst 5 minuter. Rör då och då. Akta så att stuvningen inte bränns. Tillsätt riven muskot, salt och peppar. Smaka av och tillsätt ev. mer muskot, salt och peppar.
  3. Nu kan du servera de stuvade makaronerna.
  4. ALTERNATIVT SÄTT ATT STUVA MAKARONER: Koka upp mjölken. Tillsätt salt och makaroner. Koka på svag värme i ca 15 minuter tills makaronerna blir mjuka. Rör om försiktigt några gånger. Smaksätt med peppar, ev riven muskotnöt och salt.


 

Fler recept ur samma kategori som Stuvade makaroner:

Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök. Marinerade bönor passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnsstekt fisk.
Koka helst egna bönor. Välj valfri sorts bönor ex. borlottibönor, adzukibönor, svarta bönor, vita bönor eller kidneybönor.
Annars kan du ta två burkar eller paket färdigkokta bönor av valfri sort.
Garnera ev. med hackad persilja.
Hasselbackspotatis med ost
Hasselbackspotatis med ost. Ugnstekt hel men halvt skivad potatis toppad med ost. Du kan välja vilken lagrad ost du vill - ex. Västerbottensost, riven ost eller parmesan.
Räkna ca 12 potatisar ex. fast vinterpotatis eller större delikatesspotatis som Amandine.
Bagels med färskost, sallad och bacon
Rostad bagel med färskost, blandad sallad och knaprig bacon.
Gott, enkelt och rätt nyttigt till lunch, utflykt eller kvällsmat.
Köp färdiga bagels eller baka egna - sök efter bagelrecept här på receptfavoriter.se
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Makaroner och ost
Makaroner och ost eller Mac and cheese. En amerikansk klassiker med kokta makaroner smaksatta med tre sorters ost som cheddar, parmesan och mozzarella samt Bechamelsås som gratinerats eller lagats direkt i kastrullen.
Gott som vegetarisk rätt med sallad eller som tillbehör till ex. amerikansk mat som revbensspjäll, pulled pork, grillad korv eller annat grillat. Även gott till svenska klassiska köttbullar eller stekt falukorv.
Med riktig cheddar, parmesan och mozzarella är makaronerna riktigt lyxiga och passar som finare tillbehör. Vill du dra ner på lyxen på tar du vanlig billigare riven gratängost.
Vidare kan du skippa att gratinera dina makaroner och bara blanda ihop de kokta makaronerna med bechamelsås samt riven ost och servera.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället om det är viktigt för dig eller gäster. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Räkna 2-3 dl eller ca 200-250 gram makaroner - snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.

Nudlar med räkor
Nudlar med räkor wokade med grönsaker, chili, ingefära, vitlök, ostronsås och sesamolja.
Du kan använda ca 90 gram skalade frysta räkor eller skalade räkor i lag per portion. Godast är dock handskalade räkor.
Grönsaker kan varieras enligt eget tycke ex. kan du ta färdig blandning wokgrönsaker; vidare passar bambuskott, minimajs, groddar osv.
Tagliatelle med champinjoner
Tagliatelle med champinjoner, grädde, smör, parmesan, vitlök och salladslök. En god och enkel vegetarisk pasta som passar både till vardags som fest.
Om du vill göra pastan extra lyxig och festlig kan du tillsätta ca 3 droppar tryffelolja med grädden.
Istället för skogschampinjoner kan du ta vanliga champinjoner eller annan god matsvamp.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Fiskgryta med saffran
Fiskgryta med saffran, fänkål och grädde. Här med torsk, lax, räkor, musslor samt delikatesspotatis, blomkål och broccoli.
Servera med antingen rouille eller aioli. Rouille - blanda 2 dl majonnäs med en halv pressad klyfta vitlök, 1 krm cayennepeppar samt en knivsudd saffran. Aioli - blanda 2 dl majonnäs med en halv pressad klyfta vitlök.
Vintips till är ett torrt vitt vin ex. Chardonnay.
Innehållet i fiskgrytan kan varieras och du kan välja annan fisk ex. plattfisk; andra grönsaker ex. morot, purjolök, salladslök, rotselleri; smaka upp med rivet apelsinskal; tillsätta stjärnanis; använda riktig fiskbuljong; ersätta krossade tomater med skalade och tärnade färska tomater; ta i någon dl vitt vin istället för vinäger.
Färsk pasta eller Gnocchi med grädde, parmaskinka och tryffelolja
Färsk pasta eller Gnocchi med grädde, parmaskinka och tryffelolja. En god och enkel italiensk pasta med gräddig sås med vitlök, parmesan, persilja och tryffelolja toppat med parmaskinka.
Det går bra att välja någon annan lufttorkad skinka istället för parmaskinka.
Vill du ha en vegetarisk pasta så kan du ta några soltorkade tomater i olja och toppa pastan med.
Istället för parmesan kan du ta grano padano.
Vintips till är ett vitt friskt vin från norra Italien, vitt chianti från Spanien eller en Chardonnay från Australien.
Vegetarisk paj
Vegetarisk paj med massor av grönsaker och god salt halloumiost. Paprika, broccoli, lök, morot, vitlök, majs, riven ost och champinjoner - allt gott i en paj man vill ha.
Gott med matyoghurt, grönsallad, vinägrett och ev. en het chilisalsa och korianderchutney om du gillar det (sök recept här på receptfavoriter).
Räkna en liten burk majs på ca 165 gram.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Asiatisk glace
Asiatisk glace eller marinad att pensla och/eller marinera grillat som ex. kycklingfilé, grönsaker, spett, fläskfilé eller fisk som lax.
Pasta med zucchini och valnötter
Pasta med zucchini och valnötter. En god vegetarisk samt vegan pasta med fräst riven zucchini i olivolja smaksatt med vitlök, citron, valnötter och parmesanost.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Broccolisoppa med purjolök
Broccolisoppa med purjolök, grönsaksbuljong, mjölk, grädde, crème fraiche med mera.
Mixa broccolisoppan med stavmixer - lämna lite klumpar eller mixa den helt slät. Det går också att servera soppan utan att mixa den.
Broccolisoppan kan smaksättas med örter som hackad persilja, oregano eller dragon; tryffelolja; chiliflakes; curry eller pesto.
Servera broccolisoppan med gott nybakt bröd med ex. baguette med ost eller färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du kombinera broccolin med andra grönsaker i efter tycke och smak. Goda varianter är med skivad potatis, morot, palsternacka, kålrot och rotselleri.
Serverar du broccolisoppan i finare sammanhang kan du garnera med riven parmesan och färsk oregano samt smaksätta med några droppar tryffelolja som på bilden.
Smulad ädelost är också gott att smaksätta broccolisoppa med.
Gillar du stark och het mat är ett tips att servera soppan med en skål finhackad röd chili fräst i några msk smör. Så kan varje gäst själv tillsätta önskad mängd chili i sin soppa.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Körsbärsvin
Körsbärsvin. Detta vin av körsbär får en bitter ton av krossade körsbärskärnor.
Tidsangivelsen får du ta med en nypa salt. Det tar någon halvtimmer att sätta vinet på jäsning som sedan tar 1-2 veckor.
Körsbärsvin är gott som drink och fördrink - gärna kall eller med is.
OBS Du behöver också köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket.
Potatisgratäng
Potatisgratäng. Ett klassiskt tillbehör som passar till det mesta. Serverar du potatisgratäng så behöver du ingen sås då gratängen är såsig i sig.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Saffranspannkaka
Saffranspannkaka som är en god dessert med sylt till. Hemgjord saffranspannkaka görs av risgrynsgröt med ägg som bakas i ugnen och får smak av saffran.
Pannkaka med smak av saffran serveras på Gotland med salmbärssylt men björnbärs-, hallon-, jordgubb- eller drottningsylt är också gott till saffranspannkakan.
Vidare kan man ha lättvispad grädde till.
Saffranspannkaka fungerar bra att göra av överbliven risgrynsgröt.
Stöt saffranen i lite av sockret i en mortel och häll och rör ut saffranen i en msk brännvin eller vodka för att få ut mest smak av saffranen.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Kokt färsk majs
Kokt färsk majs är god som den är med smör, salt och svartpeppar eller så skär du loss majskornen från kolven och använder majsen till sallad eller annan matlagning.
Du kan också spara majsen i kylen eller frysa den i påsar eller burkar.
Köttfärssås med rödvin
Köttfärssås med rödvin, tomat, grädde, vitlök, chili och örter.
En smakrik köttfärssås som är god med riven parmesan.
Grönsallad, dressing och bröd är gott till.

Ostsås vit sås bechamelsås med ost
Ostsås även kallad vit sås eller bechamelsås med ost och muskot. En sås till gratänger. Gratängsås till ex. lasagne, gratinerade haricots verts eller broccoli.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook