AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Stuvade makaroner

Stuvade makaroner Stuvade makaroner. En svensk klassiker till köttbullar, stekt falukorv, korv eller stekt fläsk eller bacon.
Stuvade mackisar är ett säkert kort hos barn (och vuxna). Speciellt då med söt ketchup.
Vanligt är att man smaksätter stuvningen med riven muskotnöt (en gång en av världens dyraste kryddor!).
Om du vill lyxa till stuvade makaroner så kan du tillsätta riven ost och lite grädde i stället för mjölken.
Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller andra italienska jättemakaroner.
Servera gärna lite nyttigt till de stuvade makaronerna - jag gillar några skivor tomat till samt finriven morot, röd paprika i skivor och lite gurka i stavar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
4 port stuvade makaroner
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 8 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 4 dl makaroner eller 5 dl snabbmakaroner
  • Stuvning: 4 dl mjölk
  • 2,5 msk mjöl
  • 2 msk smör eller margarin (eller olivolja)
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • ALTERNATIV SÄTT ATT STUVA MAKARONER: 5 dl (250 gr) makaroner
  • 1 l mjölk (standard)
  • 1/2 tsk salt, 0,5 krm vitpeppar och ev 1 krm riven muskotnöt

Tillagning:

  1. Börja med att koka makaronerna enligt paket. Vanliga makaroner ex. Barillas kokas i 10 minuter. Andra sorter 8 minuter.
  2. Stuvning till makaronerna: smält smör i en kastrull och rör ihop med mjölet. När mjölröran är varm så tillsätter du lite mjölk i taget under omrörning och medelvärme. Se till så att du rör ut klumparna. När all mjölk är tillsatt kokas såsen i minst 5 minuter. Rör då och då. Akta så att stuvningen inte bränns. Tillsätt riven muskot, salt och peppar. Smaka av och tillsätt ev. mer muskot, salt och peppar.
  3. Nu kan du servera de stuvade makaronerna.
  4. ALTERNATIVT SÄTT ATT STUVA MAKARONER: Koka upp mjölken. Tillsätt salt och makaroner. Koka på svag värme i ca 25 minuter tills makaronerna blir mjuka. Rör om försiktigt några gånger. Smaksätt med peppar, ev riven muskotnöt och salt.


 

Fler recept ur samma kategori som Stuvade makaroner:

Råstekt potatis
Råstekt tärnad potatis. Stekt potatis är gott, billigt och enkelt. Välj en fast sort.
Du kan garnera potatisen med hackad persilja.
Potatisbakelser med getost
Potatisbakelser med getost är ett gott potatistillbehör smaksatt med ugnsbakad riven potatis, ägg, grädde och getost. En slags potatisgratäng fast med riven potatis och ägg som bakas i portionsformar eller muffinsformar. Kan också bakas i hel mindre ugnsform istället för portionsformar.
Potatis bakelser är ett mättande och mycket gott potatistillbehör till det mesta som fiskrätter, vilt, vegetariskt, kött och kyckling.
Räkna 4 större portioner eller 6 mindre ex. om du ska servera potatisbakelserna till en lyxigare rätt upplagd på tallriken då ser det bättre ut med ett lite mindre potatistillbehör. Vidare kanske man då också äter förrätt och efterrätt.
Getosten kan bytas mot någon annan stark ost som fetaost, parmesan, cheddar, Fontina, Västerbottenost, grönmögelost osv.
Stora vita bönor marinerade
Marinerade stora vita bönor. Gott som tillbehör till det mesta. På buffe eller bara ha i kylen och ta fram till maten. Stora vita bönor är också perfekt som alternativ till pasta, potatis och ris som GI-tillbehör.
Koka de stora vita bönorna själv då blir de godast. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då.
Välj gärna ekologiskt odlade stora vita bönor de är godast.
Desto godare olivolja och vinäger du väljer desto godare blir de marinerade vita bönorna. Överkurs är att ha i några droppar tryffelolja som är jättegott med stora vita bönor.
Blötlägg gärna bönorna dagen innan så sparar du el när du ska koka dem. Annars kan man koka dem direkt men då tar det kanske 2,5 - 3 timmar att koka de vita bönorna.
Med marinerade vita bönor som tillbehör blir de flesta rätter mer vinvänliga speciellt med rödviner.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Färsk pasta till ravioli, lasagne, tortellini och tagliatelle
Färsk pasta. Hemgjord pasta till ravioli, lasagne, tortellini och tagliatelle.
Lättast är det att kavla ut pasta med en pastamaskin. Det går också att kavla ut pastan för hand. Färsk pasta ska vara nån millimeter tjock.
Färsk pasta kan du använda till tagliatelle, lasagne, tortellini och ravioli. Koktiden är 2-3 minuter. Färsk pastadeg kan du förvara i kylen och använda efter hand. Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan. Färsk pasta är lätta att koka för länge så doppa den bara i rikligt med saltat kokande vatten i någon till några minuter. Serveras direkt.
Makaroner med ost och skinka
Makaroner med ost, rökt skinka, rödlök och purjolök. En god variant på Mac and Cheese. En slags lyxig makaronilåda smaksatt med tre sorters ost som cheddar, mozzarella och parmesan.
Istället för rökt skinka kan du ta kassler, rökt kalkon eller soltorkad tomat.
Osten kan bytas mot gratängost för en mindre lyxig makaronilåda.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås
Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås med mascarponeost. Mascarpone är en färskost från Italien som kan ersättas med vanlig naturell färskost.
Köp helst fin kravmärkt kyckling som majskycklingfiléer, gärna med skinn.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Grillad hel fisk
Grillad hel fisk på medelhavsvis med olivolja och örter. Guldbraxen (guldsparid), sik, multe, makrill, regnbågslax eller öring är goda att grilla hela. Men flera andra fiskar blir goda helgrillade.
Ett fiskhalster är smidigt att grilla fisken med. Det är också lättare att vända fisken. Det går att grilla utan också men var försiktig när du vänder fisken. Man kan också slå in fisken i folie men då får man inte så god grillyta på skinnet.
Förslag som tillbehör är klyftpotatis, olivolja, citron och tomatsallad men du kan också ha valfritt tillbehör som ex. kokt färskpotatise eller delikatesspotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, råris, valfri sallad samt såser som hollandaise, kryddsmör, skirat smör eller kall yoghurtsås.
Gillar du vitlök kan du lägga till en pressad eller hackad klyfta och gnida in fisken med tillsammans med olivoljan och örterna.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.
Ceasarsallad med kyckling och bacon
Ceasarsallad med kyckling, bacon, parmesan, krutonger och Ceasardressing.
Vill du göre en enklare ceasardressing kan du ta färdig majonnäs (uteslut ägg och olja) och blanda med vitlök, sardeller osv.
Stuvade morötter
Stuvade morötter. Kokta morötter stuvade i vit sås sk Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till morotsgratäng.
Du kan stuva vintermorötter eller helst späda knippmorötter. Välj gärna ekologiska morötter.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pastasås med skinka eller kassler
Pastasås med skinka eller kassler. Snabb skinkpasta med rökt skinka eller kassler. Här med lite extra grönsaker och vitlök.
Kladdig chokladkaka enkla kladdkakan
Kladdig chokladkaka. En enkel kladdkaka du rör ihop direkt i kastrullen. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka.
Några minuter att röra ihop, en kvart att baka sedan 2 timmar i kylen för att stelna.
Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör. Vaniljglass passar också till kladdkaka.
Pasta med zucchini, svamp och chili
Pasta med zucchini, svamp, chili och vitlök. En god och nyttig vegetarisk eller vegan pasta.
Zucchini är italienska för engelskans squash.
Passar utmärkt att laga på blandad matsvamp ex. om du har en blandad svampskörd med kantarell, trattkantarell eller annan matsvamp. Här har jag lagt till lite köpta goda skogschampinjoner för att dryga ut.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Saffranspannkaka
Saffranspannkaka som är en god dessert med sylt till. Hemgjord saffranspannkaka görs av risgrynsgröt med ägg som bakas i ugnen och får smak av saffran.
Pannkaka med smak av saffran serveras på Gotland med salmbärssylt men björnbärs-, hallon-, jordgubbs- eller drottningsylt är också gott till saffranspannkakan. Vidare kan man ha lättvispad grädde till.
Saffranspannkaka fungerar bra att göra av överbliven risgrynsgröt.
Stöt saffranen i lite av sockret i en mortel och häll och rör ut saffranen i en msk brännvin eller vodka för att få ut mest smak av saffranen.
Hembakat korvbröd
Hembakat korvbröd. Hemgjort korvbröd är kanongott med riktig god korv (leta upp en köttig kvalitetskorv).
Tillbehör till korv med bröd kan vara olika senap, ketchup, boston gurka, räksallad, rostad lök, ajvar mm.
Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare korvbröd.
Med dinkelmjöl så får du Gi-korvbröd. Detta recept på hembakt bröd blir också goda hamburgerbröd.
Vinbärsvin
Vinbärsvin av hälften röda vinbär och hälften svart vinbär. För mer tips om utrustning mm se artikel här på receptfavoriter om eget vin av bär och frukt.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Kräftlag speciale
Kräftlag speciale till hemmafiskade kräftor eller köpta kräftor. En kräftlag med mer kryddor och smak från porteröl, kummin, anis, fänkål och såklart krondill.
Skölj hemmafiskade kräftor ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta. De ska vara sumpade minst över natten.
Korma curry med kyckling
Korma curry med kyckling. Enkel mild curry med kyckling, russin och mandel.
En indisk kycklinggryta som är snabb och enkel att göra då kyckling är mört från början och alla kryddor redan är malda. Du kan också använda någon matsked färdig koncentrerad currypasta korma eller färdig gryta korma på burk (dock är de inte så goda).
Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare variant.
Korma blir också god vegetarisk med Quorn eller sojaprotein.
Lammgrytbitar blir också mycket gott - koka då i 1-2 timmar tills köttet är mört.
Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.
Lammcurry på lammstek
Lammcurry är gott att laga på lammstek. Du laga på överbliven lammstek eller färsk lammstek.
Lammcurry med goda smaker av curry, garam masala, färsk koriander, chili, kokosmjölk och grönsaker.
Rester på lammstek smakar ofta lite kofta efter en natt i kylen (fettet ändrar smak) och då är lammcurry en god rätt att laga.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook