AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Stuvade makaroner

Stuvade makaroner Stuvade makaroner. En svensk klassiker till köttbullar, stekt falukorv, korv eller stekt fläsk eller bacon.
Stuvade mackisar är ett säkert kort hos barn (och vuxna). Speciellt då med söt ketchup.
Vanligt är att man smaksätter stuvningen med riven muskotnöt (en gång en av världens dyraste kryddor!).
Om du vill lyxa till stuvade makaroner så kan du tillsätta riven ost och lite grädde i stället för mjölken.
Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller andra italienska jättemakaroner.
Servera gärna lite nyttigt till de stuvade makaronerna - jag gillar några skivor tomat till samt finriven morot, röd paprika i skivor och lite gurka i stavar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
4 port stuvade makaroner
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 8 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 4 dl makaroner eller 5 dl snabbmakaroner
  • Stuvning: 4 dl mjölk
  • 2,5 msk mjöl
  • 2 msk smör eller margarin (eller olivolja)
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • ALTERNATIV SÄTT ATT STUVA MAKARONER: 5 dl (250 gr) makaroner
  • 1 l mjölk (standard)
  • 1/2 tsk salt, 0,5 krm vitpeppar och ev 1 krm riven muskotnöt

Tillagning:

  1. Börja med att koka makaronerna enligt paket. Vanliga makaroner ex. Barillas kokas i 10 minuter. Andra sorter 8 minuter.
  2. Stuvning till makaronerna: smält smör i en kastrull och rör ihop med mjölet. När mjölröran är varm så tillsätter du lite mjölk i taget under omrörning och medelvärme. Se till så att du rör ut klumparna. När all mjölk är tillsatt kokas såsen i minst 5 minuter. Rör då och då. Akta så att stuvningen inte bränns. Tillsätt riven muskot, salt och peppar. Smaka av och tillsätt ev. mer muskot, salt och peppar.
  3. Nu kan du servera de stuvade makaronerna.
  4. ALTERNATIVT SÄTT ATT STUVA MAKARONER: Koka upp mjölken. Tillsätt salt och makaroner. Koka på svag värme i ca 25 minuter tills makaronerna blir mjuka. Rör om försiktigt några gånger. Smaksätt med peppar, ev riven muskotnöt och salt.


 

Fler recept ur samma kategori som Stuvade makaroner:

Rotsellerimos rotselleripuré
Rotsellerimos eller rotselleripuré. Mos eller puré på rotselleri blandad med lite potatis passar som alternativ och gott tillbehör till det mesta är potatismos passar. Speciellt gott till vilt och husmanskost.
Gott att mosa med rotselleri är också andra rotfrukter som palsternacka, morot, kålrot och persiljerot. Ta förslagsvis 2/3 rotselleri och 1/3 annan rotfrukt.
Tar du mer mjölk eller grädde i rotsellerimoset får du en rotselleripuré som är lösare.
Hallonmarmelad
Hallonmarmelad. Hemgjord marmelad med hallon smaksatt med lite lime (valfritt).
Här har jag valt att koka hallonmarmeladen med syltsocker som innehåller både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens.
Lime kan uteslutas.
Fyllig ostbricka med rött vin
Fyllig ostbricka med rött vin. Hårda smakrika ostar passar med rött vin. Här lite tips. Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
Till rött vin passar hårda och mellanhårda ostar tycker jag. Brie, camembert tycker jag passar bättre med vitt vin. Jag har valt goda ostar till rött vin nedan. Man kan givetvis ta andra som Parmesan, Munster eller Neufchatel osv.
Välj ett fylligt rödvin, gärna på Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage.
Päron, druvor och exotiska frukter gör inte ost och vin rättvisa.
Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
Man brukar räkna 30 gram ost per person till ostbricka med fler än 3 ostar. Annars får du ju ta lite mer ost.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Spagetti med spenat och soltorkad tomat
Spagetti med spenat, soltorkad tomat, vitlök och chili. En mycket god, enkel och billig vegetarisk pasta. Perfekt till lunch eller middag.
Vill du lyxa till pastan kan du ha över riven parmesan vid servering.
Pastasås med skinka eller kassler
Pastasås med skinka eller kassler. Snabb skinkpasta med rökt skinka eller kassler. Här med lite extra grönsaker och vitlök.
Lasagne
Klassisk lasagne med bechamelsås. En stor lasagne med köttfärs, tomat och ostsås med muskot.
Servera lasagne med en god sallad som tomatsallad, grönsallad och/eller finrivna morötter.
Bechamelsås är vit grundsås - här smaksatt med riven ost och riven muskotnöt.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Salsa med koriander
Salsa med koriander. Färsk koriander ger en mycket god smak åt salsa. Här med tomater, chili, rödlök, salladslök, lime och olivolja. Gott, enkelt, snabbt och nyttigt.
En blandning mellan sås och sallad. God som tillbehör till tex mex men också grillat, på buffé eller som en sallad.
Inlagd gurka med chili
Inlagd gurka med chili. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med chili ger god sting till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Vinägrett med rödlök
Vinägrett med rödlök som marineras mjuk i vinäger, salt, olivolja samt honung. Rödlöken blir mjuk, god och mild i smaken när den marineras.
Vinägretten passar som sås och dressing till all slags sallad, grillade grönsaker; fisk eller kött.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Vitlöksbröd med parmesan och oregano
Vitlöksbröd med parmesan, oregano och olivolja. En god variant på vitlöksbröd med örtig pizzasmak från oregano och parmesan.
Sockerkaka med äpplen och kanel äppelkaka
Sockerkaka med äppelbitar och kanel. En snabb och enkel kombinerad äppel- och sockerkaka med kanel bakad i form eller stekpanna.
Blir också gott bakta som muffins i muffinsform. Går bra att dubbla till större kaka - eller baka i två formar eller fler.
Mald mandel är också gott i och på toppen.
Senapsdressing
Senapsdressing till sallad med mera smaksatt med dijonsenap, honung och oregano. Enkel och snabb att laga. Även god som sås och marinad till grillspett och grillat som kycklingfilé och fläskkarré eller fläskfilé.
Vidare kan man ha i 0,5 pressad vitlök, ett krm chiliflakes samt torkade kryddor som basilika.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Kanelsnäckor
Kanelsnäckor med smör, kanel och socker. Baka goda klassiska kanelsnäckor.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljsnäckor.
Receptet kan halveras om du vill baka 20 kanelsnäckor.
Rabarberdricka rabarbersaft
Hemgjord rabarberdricka eller rabarbersaft. Enkel och gott recept på mindre söt rabarberdricka eller sötare saft på rabarber för läskande stunder i bersån.
Mängden socker är en smaksak men då saften har mer socker är den mer hållbar speciellt om du har i konserveringsmedel.
Vidare så späs dricka och saft med vatten vid serveringen till önskad sötma.
Se till att ha flaskor att ha saften i redo. Snygga glasflaskor är ju fina om du har. Annars tar man vad man haver ex. - en diskad vanlig pet-flaska med saft kan man tex. ha i kylen.
Saften kan också frysas in och skopas upp med sked i tillbringare och blandas efter han som rabarbersaftsuget sätter in.
Söndagsstek med calvados
Söndagsstek med calvados. Laga en stek och gör en god sås på skyn med calvados (äppelbrännvin) och servera med rostade rotfrukter och äpplen.
Köp en fruktig yngre calvados med mycket äppelsmak ex. en Fine eller en Lecompte Originel.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Kantarellsoppa
Kantarellsoppa. Svampsoppa med kantareller. Du kan såklart blanda trattisar och kantareller.
Som vintips till kantarellsoppa passar ett torrt vitt vin typ Chardonnay, eller en torr sherry fino, en god lageröl eller mörkare öl fungerar också.
Thaisoppa med kyckling tom khaa gai
Enkel Thaisoppa med curry och kyckling, typ Tom Khaa Gai kycklingsoppa.
Man kan också ha i en grovhackad stjälk citrongräs samt 2-3 limeblad tillsammans med kokosmjölken. Vidare kan du ha i någon dl grovhackad färsk koriander samt thaibasilika på slutet om du vill lyxa till thaisoppan på slutet.
Köttfärssås med lammfärs
Köttfärssås med lammfärs. En lammragu med bland annat svamp, tomat och vitlök.
Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook