Fläskkarré med purjogratäng

Fläskkarré med purjogratäng, serverat med potatismos, kokta marinerade morötter och snabbinlagd gurka.
En god middag till helg eller vardags. Dubblar du receptet så har du en god buffé till 8 personer.
Det är rätt många moment i denna rätt men det är det värt om du har tid. Ev. rester kan du göra lunchpaket av. Gurkan och morötterna håller sig vidare i kylen och kan serveras som tillbehör till andra rätter.

4 portioner fläskkarré med purjogratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 800 gram fläskkarré
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk grovhackad färsk ingefära
  • 2 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad persilja till servering
  • PURJOGRATÄNG: 800 gram purjolök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (standard) eller sojamjölk
  • 1 dl lagrad riven ost eller sojaost
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • POTATISMOS: 800 gram fast eller mjölig potatis
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 1 dl vispgrädde eller sojagrädde
  • 1 dl standardmjölk eller sojamjölk
  • 0,5 dl riven lagrad ost (valfritt)
  • 0,5 dl grädde eller sojagrädde (valfritt)
  • SNABBINLAGD GURKA: 1 slanggurka
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 3 msk ättika 12%
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 3 msk hackad dill
  • 2 msk hackad persilja
  • MOROTSSALLAD: 500 gram morötter eller knippmorötter
  • 6 msk god olivolja
  • 3 msk god vinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad färsk basilika eller någon tsk torkad basilika
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 gul lök

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och grovhacka vitlöken samt den färska ingefäran. Dela kärna ur och finhacka färsk chili om du använder det.
  3. Skär små hål in i fläskkarrén och stoppa in vitlöksbitar och ingefärsbitar.
  4. Salta och peppra köttet samt gnid in med chilin.
  5. Värm en stekpanna med olivolja och bryn fläskkarrén på någon minut på varje sida.
  6. Lägg köttet i en ugnsform eller använd en ugnsfast stekpanna.
  7. Sätt in fläskkarrén i nedre delen av ugnen. Gärna med en stektermometer i mitten av köttet.
  8. Stek karrén i 30 minuter på 200 grader och sänk sedan till 175 grader och stek ytterligare 1-1,5 timmar. Innertemperaturen ska visa mellan 80-85 grader. Förbered under tiden övriga tillbehör.
  9. POTATISMOS: Skala potatisen.
  10. Koka upp någon liter vatten till potatisen i en stor kastrull. Salta vattnet med ca 1 tsk salt per 2 liter.
  11. Koka potatisen mjuk - känn efter 25 minuter.
  12. Häll av vattnet och låt potatisen svalna något innan du pressar den genom en potatispress och ner i en stor skål eller kastrull. Du kan också mosa med potatisstöt eller annat redskap. Rör i övriga ingredienser under värmning och smaka av potatismoset med salt, peppar samt en gnutta socker samt ev. smaksättare.
  13. Håll moset varmt eller lägg upp i en gratängform samt toppa med riven ost och lite grädde. Gratinera sedan till servering under grillen 250 grader i ca 5 minuter tills det är varmt och har fått fin färg. Det går också bra att lägga upp i portionsformar och värma på liknande vis.
  14. PURJOGRATÄNG: Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  15. Rensa, skölj och strimla purjolöken i ca 1 cm bitar.
  16. Koka dem i vattnet ca 5 minuter. Häll av i durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten.
  17. Börja med ostsåsen: smält smör eller häll olivolja i en kastrull.
  18. Tillsätt mjölet och rör ut det.
  19. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget till en jämn sås.
  20. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  21. Låt såsen stå och koka ca 5 minuter på medelvärme och rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  22. Häll av purjolöken i ett durkslag.
  23. Fördela purjolöken i en gratängform.
  24. Rör ner hälften av den rivna osten i såsen.
  25. Fördela ostsåsen över purjolöken.
  26. Strö över resterande ost.
  27. Gratinera i övre delen av ugnen tills purjolöksgratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
  28. SNABBINLAGD GURKA: Skölj gurkan.
  29. Dela dem på längden och skär dem i sneda långa bitar ca 3 mm tunna ev. med en mandolin, osthyvel eller kniv. Lägg i en stor skål.
  30. Tillsätt salt, socker, ättika och peppar. Massera in någon halv minut i gurkskivorna.
  31. Skölj och finhacka dill och persilja samt tillsätt den.
  32. Nu kan du lägga upp och servera gurkan eller spara den i kylen.
  33. MOROTSSALLAD: Skala morötterna. Skär bort fästet.
  34. Skär morötterna i sneda slantar ca 2-3 mm tjocka (ev. på mandolin eller i matberedare) eller grova stavar ca 5 cm långa.
  35. Koka upp 0,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  36. Koka morötterna i 3-4 minuter. De ska ha tuggmotstånd och vara lätt kokta.
  37. Häll av morötterna i durkslag. Skölj dem med kallt vatten så de blir ljumma.
  38. Blanda olivolja, vinäger, hackad persilja, basilika, honung, chiliflakes samt salt och peppar i en skål. Skala och finhacka vitlök, ingefära samt gul lök och rör i marinaden. Blanda ner morötterna.
  39. Ta ut fläskkarrén och låt det vila några minuter innan du skär upp det i ca 0,5 cm tunna skivor med en vass kniv. Lägg ev. upp på fat.
  40. Finhacka persilja och garnera fläskkarrén med den.
  41. Servera de fläskkarrén på fat med purjogratängen, moset, morotssallad samt gurkan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer