AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Broccoligratäng gratäng med broccoli

Broccoligratäng gratäng med broccoli Broccoligratäng. Laga egen gratäng med broccoli med gratängsås och ost. Gott till det mesta. Passar på buffe. Gratinerad broccoli är rätt nyttigt också speciellt om du väljer färsk broccoli.
Att ha ägg i gratängsåsen ger fin färg och smak men är valfritt.
Blir också gott med andra grönsaker.

Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
4-5 port broccoligratäng
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 1 kg färsk broccoli eller 750 gram frysta
  • OSTSÅS TILL GRATÄNG: 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten från kokningen av broccolin
  • 2 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 ägg (valfritt)
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar (valfritt)

Tillagning:

  1. Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa under tiden broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med.
  3. Koka broccolin i ca 5 minuter. Börja samtidigt med ostsåsen.
  4. Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  5. Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  6. Häll av broccolin i ett durkslag.
  7. Lägg den avrunna broccolin i en gratängform.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  10. Blanda grädde och ev. ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
  11. Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen.
  12. Gratinera broccoligratängen i övre delen av ugnen (250 grader) tills broccoligratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Broccoligratäng gratäng med broccoli:

Ugnsbakad sötpotatis i ugn
Ugnsbakad sötpotatis i bitar. Gott att laga som tillbehör till det mesta istället för vanlig ugnsbakad potatis. Sötpotatis bakad i ugn är söt och god och passar till grillat, kyckling, vilt, fisk, vegetariskt, till buffé mm
Bakad sötpotatis passar med någon sur eller salt sås till. Ex. kan du blanda gräddfil eller grekisk yoghurt med limesaft eller citron; eller smulad fetaost; eller vitlök och citron; eller riven ingefära och lime.
Lökconfit
Lökconfit är en röra på skivad stekt lök som fått koka i olivolja tills den är riktigt mjuk och god. Passar utmärkt till grillat och som tillbehör till ex. pulled pork, fläskkarré, korv, kyckling eller lövbiff. En riktigt billig röra som är lätt att laga till flera.
Överbliven olja häller man sedan av och det kan du ha till annat ex. att steka i.
Confit är franska för att koka in i fett.
Baconlindade gröna bönor haricots verts
Baconlindade gröna bönor haricots verts. Ett gott tillbehör från franska köket som andas 70-tal.
Välj de färska fina små gröna bönorna som kallas haricots verts. Skippa haricots verts på burk - de ramlar bara sönder.
Slår du på en skvätt grädde också mot slutet så får du en god sås också.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Majsbiffar
Majsbiffar. Stekta vegetariska goda biffar med majs. Du kan använda färsk kokt majs eller burkmajs.
Majsbiffar är goda med tomatsås och råris; på buffé, som vegetariskt alternativ till vardags osv.
Koka egen majs: Godast blir majsbiffarna med kokt majs från färsk majskolv. 4 hela majskolvar räcker till majsbiffarna. Överbliven kokt majs kan du spara. Skala bort blasten från majskolvarna och koka dem under lock i ca 40 minuter. Ta upp och låt svalna, dela på tre på tvären och skär loss majskornen från kolvarna.
Vegetarisk omelett
Vegetarisk omelett med fetaost, soltorkad tomat, broccoli, rödlök och cocktailtomater smaksatt med riven parmesan, vitlök, curry och paprika.
Du kan variera innehåll i omeletten ex. ta majs, purjolök, tärnad paprika, gröna ärtor eller kokta morotstärningar gott i. Riven mozzarella eller lagrad ost istället för parmesan.
Gott till är ex. en grönsallad med isbergssallad, ruccola samt halverad cocktailtomater serverat med en senapsdressing.
Soppa med gröna ärtor
Soppa med gröna ärtor. Kan serveras vegetarisk som den är eller med smulad fetaost, fräst svamp eller frästa rotfrukter. Eller som på bilden med knaperstekt bacon. Kokt ägghalva passar också i soppan.
Vill du ha en helt vegan soppa tar du sojagrädde eller oatley istället för vanlig grädde.
God soppa till såväl vardags eller buffé med ett gott bröd. Kan också piffas upp till fest och serveras som förrätt i sopptallrik toppad med en klick crème fraiche eller lättvispad grädde smaksatt med några droppar tryffelolja, frästa tärningar fläsk eller bacon och tärnade frästa rotfrukter som rotselleri, palsternacka och kålrot. Garnera med hackad bladpersilja.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Laxcarpaccio Carpaccio med lax
Laxcarpaccio. Carpaccio med lax är gott som förrätt eller på buffe.
Laxcarpaccio görs på rå lax. Färsk odlad lax eller fryst vildlax. Vildlax ska helst varit fryst i något dygn innan servering. Odlad lax kan man äta direkt i rått tillstånd. Ex. Norsk färsk odlad Salmalax blir riktigt fin som laxcarpaccio.
Alternativ är också kallrökt lax eller gravad lax.
Använd en fin olivolja.
Hemgjorda crostini
Hemgjorda crostini. Knapriga Italienska skorpor av baguette eller annat vitt bröd penslade med olivolja och rostade i ugnen.
Du kan använda vilket vitt bröd som helst men med baguette får du fina små skivor. Med surdegsbaguette blir det riktigt goda crostini.
Goda som tilltugg att toppa med röror som ex. tapenade eller pesto.
Fiskterrine med saffranssås
Fiskterrine med saffranssås, kokt potatis och grönsallad. En god fiskrätt.
Här för 8 portioner men du kan halvera receptet om du ha en mindre form. De vanliga bröd- eller sockerkaksformarna passar till 8 portioner. Överbliven fiskterrine går utmärkt att spara och servera kall till ex. romsås och kokt potatis eller frysa in och servera senare som en förrätt osv.
Vintips till fiskterrinen är ett vitt vin från Alsace ex. Pinot Gris eller ej eklagrad Chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka. Baka en klassisk mjuk pepparkaka med god kryddig smak av pepparkakskryddor som kanel, nejlika och ingefära.
En hembakt mjuk pepparkaka som blir hållbar och är saftig i flera dagar.
Kall quinoasallad med majonnäs
Kall quinoasallad med majonnäs och grönsaker. En sallad med quinoa, majonnäs, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.
Passar som tillbehör till det mesta som lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag.
Quinoa är ett nyttigt frö med mycket protein och rätt lågt GI.
Våfflor våffelsmet
Våfflor, klassiska frasvåfflor och våffelrecept. Gör din egen våffelsmet till frasvåfflor.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Chokladrulltårta rulltårta med choklad Drömtårta
Chokladrulltårta. Rulltårta med choklad även kallad Drömtårta. Sockerkaka med chokladsmak fylld med smörkräm.
Du kan också fylla chokladrulltårtan med mocka-kaffefyllning, hallonfyllning eller bananfyllning.
Gurksallad
Gurksallad med creme fraiche eller matyoghurt.
Gurka skuren i bitar i sås är ett gott och enkelt tillbehör till det mesta som grillat, rökt fisk och på buffe.
Rabarberchutney med chili och äpple
Rabarberchutney med chili och äpple. God chutney på rabarber och äpple smaksatt med chili, lök, vitlök, ingefära, kanel och garam masala.
Passar som tillbehör till det mesta istället för ex. mango chutney. Kan också användas som glace till grillat ex. kycklingspett, fläskfilé, skinkschnitzel eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Hasselbackspotatis med ost
Hasselbackspotatis med ost. Ugnsstekt hel men halvt skivad potatis toppad med ost.
Hemlagad senap
Hemlagad senap av senapsfrön. Att göra egen senap blir mycket gott.
Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.
Glassbomb
Glassbomb. En festlig dessert med glass i olika lager du sedan sätter ett tomtebloss i och servera som glassbomb.
En klassiker till nyårsfesten men också till annan fest.
Här har jag valt att göra glassbomben med vaniljparfait och hemgjord sorbet. Du kan såklart köpa färdig vaniljglass och sorbet som du mjukrör och sedan häller i bunkarna och gör glassbomben.
Har du en glassmaskin så använd den att göra vaniljglass och sorbet.
Se till att du har god plats i frysen för en 3 liters bunke.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Potatissoppa Vichyssoise
Potatissoppan Vichyssoise är en klassiker. En krämig soppa på purjolök och potatis som vanligtvis serveras kall. Men jag tycker den är lika god varm.
Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar.
Servera potatissoppa med gott bröd till.
1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i potatissoppan.
Kokta morötter
Kokta morötter. Knippmorötter och vårmorötter är goda att koka med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Kokta morötter är goda som tillbehör till det mesta.
Vanliga vintermorötter blir också goda att koka.
Brunkål
Brunkål är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta. En klassisk rätt på julbordet. Du kan laga brunkålen med en bit rimmat sidfläsk och/eller skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka då detta ger god smak.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Koka du brunkålen med fläsk så kan du skiva upp det och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Pizza Marinara skaldjurspizza
Pizza Marinara. Pizza med skaldjur som räkor, krabba och musslor. Baka egen Marinara skaldjurspizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Du kan byta färsk jäst mot torkad.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna, baka ut till två runda pizzor eller baka ut till panpizza i stekpanna.
Riktigt god blir pizzan om du marinerar skaldjuren innan du lägger på dem på pizzan. Förslag är några msk olivolja och citron, 2-3 krm chiliflakes, 1 pressad klyfta vitlök samt några msk hackad persilja och basilika.
Drömmar med nötter Nötdrömmar
Drömmar med nötter. Nötdrömmar är en variant av de klassiska Drömmarna smaksatta med nötter. Goda, enkla och snabba småkakor att baka.
Brownie brownies
Brownie eller brownies. En variant av svenska klassiska kladdkakan är brownies.
Brownie eller brownies är det engelska ordet på kladdkaka. Här med goda nötter och riktig smakrik mörk fin choklad i också.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook