AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Broccoligratäng gratäng med broccoli

Broccoligratäng gratäng med broccoli Broccoligratäng. Laga egen gratäng med broccoli med gratängsås och ost. Gott till det mesta. Passar på buffe. Gratinerad broccoli är rätt nyttigt också speciellt om du väljer färsk broccoli.
Att ha ägg i gratängsåsen ger fin färg och smak men är valfritt.
Blir också gott med andra grönsaker.

Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 18)
4-5 port broccoligratäng
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 1 kg färsk broccoli eller 750 gram frysta
  • OSTSÅS TILL GRATÄNG: 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten från kokningen av broccolin
  • 2 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 ägg (valfritt)
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar (valfritt)

Tillagning:

  1. Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa under tiden broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med.
  3. Koka broccolin i ca 5 minuter. Börja samtidigt med ostsåsen.
  4. Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  5. Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  6. Häll av broccolin i ett durkslag.
  7. Lägg den avrunna broccolin i en gratängform.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  10. Blanda grädde och ev. ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
  11. Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen.
  12. Gratinera broccoligratängen i övre delen av ugnen (250 grader) tills broccoligratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Broccoligratäng gratäng med broccoli:

Zucchini med vitlöksfrästa räkor
Zucchini med vitlöksfrästa räkor. Gott med sallad, bönsallad, quinoa, matvete, ris eller bröd. Funkar också som förrätt eller på buffé.
Aubergineröra Baba ghanoush
Auberginröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine som mosats med vitlök och olivolja.
Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.
I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.
Tapenade olivröra
Tapenade eller olivröra. Tapenade är en olivröra som är gott som till det mesta. Ex. på rostad baguette som tapas eller tilltugg.
Tapenade är gott till grillad fisk eller grillad kyckling samt på buffe. Olivröra finns också att köpa färdig.
Godast blir tapenade med Kalamataoliver fast de är jobbiga att kärna ur men väldigt smakrika.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Tapenade olivröra
Tapenade eller olivröra. Tapenade är en olivröra som är gott som till det mesta. Ex. på rostad baguette som tapas eller tilltugg.
Tapenade är gott till grillad fisk eller grillad kyckling samt på buffe. Olivröra finns också att köpa färdig.
Godast blir tapenade med Kalamataoliver fast de är jobbiga att kärna ur men väldigt smakrika.
Coleslaw med rödkål
Coleslaw med rödkål. En färgglad och god variant av amerikansk kålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbecue och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
En mandolin eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Kål är mycket billig mat och passa gärna på efter jul när rödkålen är som billigast.
Coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffé.
Nässelpaj
Nässelpaj. En god paj med kokta nässlor, äggstanning, riven ost och god pajdeg. Nässelpaj påminner om spenatpaj.
Du kan smaksätta nässelpajen med 1 dl smulad fetaost; 1 krm malen muskot och/eller 2 msk riven parmesan.
Nässelpaj är gott med sallad ex. tomatsallad med rödlök, olivolja, peppar och basilika.
Nässlornas toppskott är godast. Klipp med sax och använda handskar. Rensa bort stjälkarna. Undvik att plocka nässlor precis vid vägen.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Oxfile med konjakssås
Oxfilé med konjakssås och tillbehör. Här med Hasselbackspotatis, ugnsrostad lök och grönsallad.
Du kan välja andra tillbehör som ex. klyftpotatis, rostade rotfrukter, lök som smålök, gul lök eller rödlök, grillade grönsaker, ugnsbakad tomat eller annan grönsallad.
Vaniljbullar bullar med vaniljfyllning
Vaniljbullar. Hembakta bullar med vaniljfyllning av smör och vaniljsocker.
Baka vaniljbullar om du är trött på vanliga kanelbullar.
Om du gillar kardemumma kan du ha någon tsk stött kardemumma i degen.
Du kan halvera receptet om du bara vill baka ett tjugotal bullar.
Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Laxgryta med saffran
Laxgryta med smak av saffran. En god fiskgryta eller matig laxsoppa som är enkel att laga med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Det här receptet är för åtta portioner vilket är lika bra att laga en stor gryta på en gång. Överbliven gryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp kravmärkt lax.
Tom Kha Kai Thailändsk kycklingsoppa
Tom Kha Kai är en Thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk, galangal, limeblad, thaibasilika, färsk koriander, svamp, citrongräs, färsk koriander med mera.
Kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Vill du ha lite matigare kan du servera soppan med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.
Kyckling heter Kai, galangal (kha) och soppan (Tom) är också vanlig med räkor (Goong) och fisk (Plaah). Man kan också ha sparris, minimajs och tofu (mjuk tofu) i soppan.
Besök en asiatisk välsorterad mataffär för alla ingredienser. Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja som finns att köpa färdig.
Färskpotatis kokt
Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Rostad paprika och zucchini
Rostad paprika och zucchini med balsamvinäger, pinjenötter och ruccola. Gott som tillbehör, på buffé eller som sallad.
Mangosalsa med tomat och avokado
Mangosalsa med tomat och avokado är gott och nyttigt tillbehör som sås och salsa till sallad, grillat och andra rätter.
Smaka av mangosalsan med salt, peppar och tabasco så att den blir så stark du önskar.
Välj mango som är mogen dvs mjuk och luktar sött. Avokadon ska också vara mogen och mjuk såklart. Välj gärna ekologiska tomater som har mer sötma och smak.
Mangosalsan kan förberedas innan och förvaras i kylen något dygn.
Fetaostfyllda dadlar
Fetaostfyllda dadlar som är gott som tilltugg eller till buffe. Även mycket gott på ostbricka. Enkelt att göra och supergott med salt ost och söta dadlar.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pannkakor pannkakssmet
Goda pannkakor och pannkakssmet. Pannkaksrecept. Grundsmet. Prova att ersätta 1-2 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.
När du gjort smeten så får den gärna stå och vila någon halvtimme (helst i kylen då) så sväller mjölet och smeten blir lite tjockare och godare. Men det går bra att grädde direkt också.
Vidare kan du ha i en tsk bakpulver för lite fylligare pannkakor.
Testa att steka lite av smeten så ser du om den är lagom tjock som du vill ha pannkakorna.
För mycket ägg i smeten gör pannkakorna för lika omelett.
Dock ska ju smeten inte vara för tunn för då fastnar och går pannkakorna sönder lättare.
Behöver du göra pannkakorna lite tjockare så fyll ett glas till hälften med mjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och tillsätt till pannkakssmeten. Tillsätter du mjölet direkt i smeten så klumpar mjölet sig bara och blir svårt att röra ut jämnt.
Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen.
Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor.
Du kan göra en stor laddning smet på en liter mjölk och ta fem ägg, 4 dl mjöl och 3/4 tsk salt.
Pannkakssmeten kan också användas till fyllda pannkakor sk crepes - då brukar man grädda dem tunnare. Pannkakssmeten blir också goda plättar ca 50 st.
Vill du ha pannkakssmet utan ägg kan du ersätta dem med 2 msk sojamjöl.
Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg
Äggvåfflor. Våfflor och våffelsmet med ägg. Klassiska våfflor med ägg i smeten.
Vill du ha frasiga våfflor ska du söka efter frasvåfflor här på receptfavoriter. Äggvåfflor är mer matiga i konsistensen.
Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.
Överkurs är att vispa äggvitorna och blanda i smeten som då blir fluffigare våfflor.
Chokladrulltårta rulltårta med choklad Drömtårta
Chokladrulltårta. Rulltårta med choklad även kallad Drömtårta. Sockerkaka med chokladsmak fylld med smörkräm.
Du kan också fylla chokladrulltårtan med mocka-kaffefyllning, hallonfyllning eller bananfyllning.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Gurkraita
Gurkraita. En kall indisk sås med matyoghurt och gurka som passar till grillat samt het indisk mat.
En indisk variant av tzatziki med vitlök och malen koriander.
Gurkraitan blir också god om du tärnar gurkan i 0,5 cm bitar.
Torkad mynta eller hackad färsk mynta passar också i raitan. Likaså rivet citronskal. 0,5 tsk garam masala curry är gott i raitan om du serverar den som grillsås.
Grön ärtsoppa, Crème Nignon
Grön ärtsoppa eller Crème Nignon på franska är en god grön soppa med ärtor. En soppa som passar som förrätt förslagsvis garnerad med lite tryffelolja.
Gröna ärter från sommarens skörd finns frysta. De blir en fransk klassisk soppa på gröna ärtor som kallas Creme Nignon.
På bilden har jag lagt en hög med stekt äpple, fläsk och svamp för få lite tuggmotstånd också.
Garnerad med lite tryffelolja, mousserande vin samt lättvispad grädde blir Crème Nignon riktigt lyxig.
Annars kan man nöja sig med en klick creme fraiche i varje tallrik.
Spenatsoppa med ägg
Spenatsoppa med ägg. Man blir inte bara stark utan smart av spenat också.
Äggen kan du servera till som kokta halvor. Du kan också vispa upp äggen och steka samt sedan strimla och ha på soppan (istället för kokt ägg). Ägg kan också ersättas med ex. tärnad tofu eller fräst svamp.
Smörgås passar till spenatsoppa. Éfterrätt som ex. pannkakor eller äppelpaj är gott efter soppan.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Cannelloni med spenatfyllning och kyckling
Cannelloni med spenatfyllning och kyckling. Pastarör eller cannellonirör fyllda med spenat- och ostfyllning, gratinerade med bechamel samt tomatsås och toppade med stekt kycklingfilé.
I orginalreceptet på cannellonifyllning med spenat är det ricottaost men jag tycker det blir billigare och lika gott med keso eller cottage cheese.
Gott med blandad grönsallad till.
Vintips till är något lätt rött vin eller vitt från Italien.
Vörtlimpa vörtlimpor vörtbröd
Vörtlimpa eller vörtbröd med smak av anis, fänkål, pomerans och julöl eller porter.
För god vörtsmak kan du använda färdiga vörtkryddor som säljs av bla Santa Maria som kryddmix med smak av malt, anis, fänkål, kardemumma och pomerans. Denna smakkombination har gjort vörtbröd till en självklarhet i det traditionella svenska julfirandet.
Annars får man god smak med porter, julöl, julmust eller svagdricka samt kryddor som pomerans, kryddnejlikor samt anis och fänkål. Blötlägg gärna pomeransskalen i lite vatten dagen innan så de mjuknar.
Lax i foliepaket med potatis och fetaost
Lax i foliepaket med potatis och fetaost är gott, nyttigt, enkelt och snabbt att grilla eller laga i ugnen.
Tzatziki, yoghurtsås, creme fraiche är gott till som extra sås. Råris, quinoa, cous cous eller kokta svarta bönor är också gott i - med eller utan potatis.
Vegetariskt blir det med soltorkade tomater och halloumitärningar istället för lax. Kan också lagas i ugnen såklart.
Dryckestips till är vitt vin eller öl.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook