AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Broccoligratäng gratäng med broccoli

Broccoligratäng gratäng med broccoli Broccoligratäng. Laga egen gratäng med broccoli med gratängsås och ost. Gott till det mesta. Passar på buffe. Gratinerad broccoli är rätt nyttigt också speciellt om du väljer färsk broccoli.
Att ha ägg i gratängsåsen ger fin färg och smak men är valfritt.
Blir också gott med andra grönsaker.
Räkna ca 750 gram fryst broccoli istället för färsk broccoli.

Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 21)
4 port broccoligratäng
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 1 kg färsk broccoli
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten från kokningen av broccolin
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 ägg (valfritt)
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar (valfritt)

Tillagning:

  1. Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa under tiden broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med.
  3. Koka broccolin i ca 5 minuter. Börja samtidigt med ostsåsen.
  4. Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  5. Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  6. Häll av broccolin i ett durkslag.
  7. Lägg den avrunna broccolin i en gratängform.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  10. Blanda grädde och ev. ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
  11. Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen.
  12. Gratinera broccoligratängen i övre delen av ugnen (250 grader) tills broccoligratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Broccoligratäng gratäng med broccoli:

Syltade gröna tomater
Syltade eller inlagda gröna tomater. Små fasta tomater blir godast men det går också bra med stora.
Röda vanliga cocktailtomater blir också goda.
Köp Kravmärkta tomater (om du inte har egen odling) som då även smakar mer samt är nyttigare.
Syltade tomater är gott som tillbehör till det mesta som stek, till ost, grillat, kött, lövbiff, kyckling eller pate och förrätter.
Receptet blir en stor glasburk på ca 1 liter eller två mindre burkar. Du kan halvera receptet om du inte har så många tomater.
Lägger du in stora gröna tomater så blir de lite mer som marmelad vilket också är mycket gott. Halvera då tomaterna och koka dem i inläggningslagen så kokar de sönder till en marmeladliknande röra.
En kanelstång ger också god smak till de syltade tomaterna. Vidare kan man ha i torkad hel ingefära, senapsfrön, dillfrön, torkad chili som piri-piri, skivad pepparrot eller stjärnanis efter tycke. Ta inte i allt dock utan välj en smaksättning.
Örtsmör med timjan och rosmarin
Örtsmör med timjan och rosmarin. Gott till smakrikt kött som grillat lamm och vilt.
Kokta kikärter
Kokta kikärter. Grundrecept på hur du kokar kikärter. Kikärter är mycket gott, nyttigt och billigt som tillbehör, i sallader, mosat med vitlök och olivolja samt tahini (sesampasta) till hummus med mera.
Här har jag kokt ett helt paket på 500 gram kikärter som blir ca 1,5 liter färdigkokta kikärter. Räkna att en dl okokta kikärter blir ca 2,5 dl kokta.
Koka gärna ett helt paket och frys in kikärterna i små omgångar i fryspåsar att ta fram när det behövs.
Har du ej tid att blötlägga kikärterna så kan de kokas någon timme innan eller direkt men då får du koka dem någon timme extra.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Tempura med kyckling
Tempura med kyckling och grönsaker. Knapriga och goda bitar av kyckling och grönsaker som friterats med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.
Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker
Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Fänkålssoppa
Fänkålssoppa. En god soppa med fänkål, lök och grönsaksbuljong och grädde. Fänkålssoppan kan serveras till vardags, kvällsmat eller soppbuffé med bröd; eller till fest som förrätt. Till förrätt kan du piffa upp soppan med några droppar tryffelolja och lägga en hög med något gott i mitten och slå soppa runt. Förslagsvis kan du lägga 3 msk av stekt fläsk i tärningar (räkna ca 200 gram fläsk), blandat med tärnat äpple (vänd i citronsaft eller vinäger så de inte mörknar) och hackad bladpersilja. Gravad lax i tärningar med äpple och dill är också mycket gott i. Vegetariskt och festlig blir fänkålssoppan med smörstekt ostronskivling, kantarell, champinjon eller Karl-johan i tärningar med tärnat äpple och hackad färsk dragon eller bladpersilja.
Vill du ah en vegan fänkålssoppa så ersätt grädden med Oatly Imat.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
GI pizza
GI pizza med dinkelmjöl, mozzarellaost, soltorkad tomat, lufttorkad skinka och ruccola.
Med denna dinkelpizzadeg kan du baka fyra runda goda gi-pizzor eller en stor långpannapizza.
En god ost kan du blanda av riven mozzarella, en stor del pizzaost eller ost lik emmentahler, samt lite riven parmesan.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Vintips till är ex. Masi Campofiorin från Valpolicella eller något annat rött italienskt vin.
Grillspett med halloumi
Grillspett med halloumi, tomater och rödlök. Vegetariska grillspett. Halloumi är en ost från medelhavet som går utmärkt att grilla. Den är fast och salt i smaken.
Här serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås men kan såklart serveras med valfria tillbehör.
Du behöver 4 grillspett som träspett eller stålspett.
Pizza Bolognese med köttfärssås
Pizza Bolognese med köttfärssås eller fräst köttfärs. Recept på Bolognese pizza. Baka egen Bolognese pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Gör gärna köttfärssåsen innan (sök recept här på receptfavoriter) - gör en stor sats så har du till spagetti bolognese också. Bolo kallar många kockar bolognese köttfärssås.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till 4 tallriksstora pizzor.
Goda tillval på Bolognese-pizza: Hackad pfepperoni, skivad rödlök, pressad vitlök, champinjoner, röd paprika samt kalla toppings som torkad oregano, färsk basilika och riven parmesanost.
Servera gärna en grönsallad med tomat och kokta rödbetor till som på bilden, valfri sallad eller pizzasallad (se recept här på receptfavoriter).
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Vidare kan man frysa deg i bollar lagom till en pizza genom att styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form med lite olivolja i botten i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Crepes med äpple och kanel
Crêpes med äpple och kanel i karamellsås. Vill du göra crêpesen riktigt festliga så kan du flambera dem Calvados innan servering.
Serverar du som festlig dessert så kan du ha något sött att dricka till som ett dessertvin eller Pommeau från Normandie.
Räkna en till två crêpes per portion. Serverar du en crêpe per portion så räcker receptet till 4 portioner.
Spagetti med parmesan
Spagetti med parmesan. Här med extra allt men pastan blir också god på enklast vis med riven parmesan och smör eller olivolja, salt och peppar.
På bilden har lyxat till spagettin ordentligt med soltorkad hackad tomat, vitlök, chiliflakes, ruccola, basilika samt serverat med rostad vitlök, nybakt baguette och en tomatsallad med färsk basilika, olivolja och vinäger.
Ett annat alternativ är att ösa på med mer riven parmesan, smör och även ha i en skvätt grädde för en riktigt krämig pasta parmesan.
Avokado, mango och tomatsalsa
Avokado, mango och tomatsalsa passar till kyckling, fisk eller fläsk. Fluffiga majs- och paprikapannkakor, yoghurt och salsa är också en god kombination (och vegetarisk).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Smörgåstårta med rostbiff
Smörgåstårta med rostbiff. Hemgjord egen smörgåstårta som är så gott till fest och buffé. Här med rostbiff, vitt bröd, kavring, leverpastej, bacon, curry, rostad lök, gurka och tomat mm.
Planera gärna din smörgåstårta innan. Lägg ut och skär till bröd i tre lager på ex. en stor bricka eller ugnsplåt med smörgåspapper under. Gör sedan en till två påläggsröror som ska fungera som fyllningar. Gör sedan iordning allt som ska vara på toppen av smörgåstårtan - en bredbar tjockare röra att bre runt hela tårtan (kan vara färskost med lite majonnäs), vidare salladsblad, finhackad lök, delade cocktailtomater osv beroende på val av smörgåstårta. När du har allting klart så lägger du ihop tårtan med lager av bröd varvat med fyllning och sist toppar med garneringen.
Istället för rostbröd kan du ta 6 skivor landgångsbröd.
Mojo rojo sås
Mojo rojo sås. En god kryddig ljus röd sås med vitlök som passar till grillat eller stekt kött som biff, kyckling, lamm men också gris eller fisk som lax.
Mojo rojo passar också att ha på buffé som sås till det mesta. Såsen håller sig länge i kylen.
Vill du ha en mildare men fyllig vitlökssmak så kan du rosta hela vitlökar i ugnen oskalade i 40 minuter på 175 grader. Då mjuknar vitlöken och kan mosas med bröd och ägg samt kryddor i en mortel eller kastrull och sedan tillsätter du oljan droppvis till en super mojo rojo.
Mojo rojo sägs vara en spansk sås från Kanarieöarna.
Chokladmousse
Chokladmousse är en riktig klassiker. Till chokladmousse ska du välja en fin god choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt.
Vintips till chokladmousse är lagrad Port eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.
Vill du variera smak och gillar mint kan du ha några mintgodis, typ After Eight i chokladen när du smälter den. Eller krossade MM:s, Marianne eller annat godis.
Riven vit, ljus eller mörk choklad är också fint att garnera moussen med.
Chokladmousse kan du också göra genom att smälta smör med chokladen, honung och sedan tillsätta vispad äggula och vispad äggvita (2 ägg).
Se alla recept ur kategorin Buffé
Dillstuvad färskpotatis
Dillstuvad färskpotatis. Gott till rökt fisk som ex. varmrökt lax eller kallrökt lax.
Renskav med kantareller
Renskav med kantareller eller annan svamp. Grädde, Dijonsenap och lök ger god smak åt renskaven.
Istället för kantareller kan du ta skogschampinjon eller vanlig champinjon eller valfri matsvamp. Torkad trattkantarell funkar utmärkt.
Servera med kokt potatis, pressad potatis, pasta som tagliatelle, råris, ris eller valfritt tillbehör.
Här har jag räknat 1 paket renskav som vägde 240 gram - man kan ta mer upp till 500 gram om man vill.
Musli müsli mysli
Müsli, musli eller mysli. Hemgjord egen müsli är gott med fil eller yoghurt är både nyttigt, billigt och gott.
Flingor, kli, frön, nötter och groddar är gott i müsli. Russin och torkade hackade frukter som aprikos, plommon, banan och äpplen ger sötma.
Här ett billigt grundrecept.
Välj ekologiska fiberrika produkter (det blir mycket billigare än köpemüsli ändå).
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Jordärtskocksgratäng jordärtsskocksgratäng
Jordärtskocksgratäng. Gratäng med jordärtskockor. Jordärtsskocksgratäng passar till det mesta där potatisgratäng passar. Framförallt god till viltstek, stek eller helstekt kyckling. Eller på vegetarisk buffe.
Avokadosallad
Avokadosallad är ett recept på sallad med avokado, tomat, olivolja och vinäger. Enklare och godare än så här kan det knappast bli. Allt hänger på hur bra råvarorna är. Använd så fin olja och vinäger som möjligt. Tomaten och avokadon ska vara rumsvarma. Välj gärna kvist- eller cocktailtomater som har god smak.
Havregrynsgröt
Havregrynsgröt. Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer.
Havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv.
Välj gärna ekologiska havregryn. Tillsätt krossad linfrön för mer fibrer.
EN PORTION HAVREGRYNSGRÖT: 1 dl havregryn, 2,5 dl vatten och 0,5 krm salt.
TVÅ PORTIONER HAVREGRYNSGRÖT: 2 dl havregryn, 4,5 dl vatten och 1 krm salt.
FYRA PORTIONER HAVREGRYNSGRÖT:
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Ankbröst med apelsinsås
Ankbröst med apelsinsås. Klassisk fransk Anka à L Orange - apelsinankbröst. Denna rätt kan du göra med ankbröst eller genom att helsteka en anka (med lite apelsinskal i) och då använda ankkråset att koka ankbuljong till apelsinsåsen.
Kycklingbuljong går också bra.
Som tillbehör till anka med apelsin passar klyftpotatis, ugnsstekt potatis (skivad och stekt i olivolja), rostad färskpotatis eller rostad delikatesspotatis. Råstekt potatis eller pommes frites.
Räkna 2-3 ankbröst (eller totalt ca 6-700 gram ankbröst) eller en hel anka på ca 2-2,5 kg.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Vintips till ankan är en Pinot Noir - ett lätt silkeslent rödvin från Bourgogne, Nya Zeeland eller Kalifornien.
Det verkar kanske krångligt receptet och tar lite tid men riktig anka i apelsin på klassiskt vis blir supergott och är värt all möda.
Snabb kladdkaka chokladtårta med riktig choklad
Snabb kladdkaka eller chokladtårta. Denna kladdkaka går snabbt att göra trots att den görs med riktig choklad. Servera med lättvispad grädde med lite vaniljsocker i.
Räkna en rund form på ca 25 cm diameter.
Självklart kan du blanda fin choklad med hälften blockchoklad eller annan choklad.
Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat
Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat. Gott som vegetarisk gratäng till råris, pasta.
Även god som sidorätt eller GI-tillbehör till kött som stekt eller grillad kycklingfilé mm.
Istället för hela mozzarellaostar kan du ta ca 2 dl riven mozzarella.
Gott i gratängsåsen är också något krm finriven muskot.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook