Ädelostsås till pasta

En god och smakrik pastasås med ädelost god till pasta som penne, skruvar eller tagliatelle. Hemgjord ostsås med ädelost, grönmögelost, blåmögelost eller annan mögelost ex. Gorgonzola. Gillar du bacon kan du strimla och steka ett eller två paket bacon knaprigt och blanda i pastan.

En snabb och god pastarätt där du först kokar pastan och sedan blandar i creme fraiche samt smulad ost i den varma pastan och rör ihop så det såsar sig. En skvätt grädde eller mjölk kan man också ha i.

4 portioner ädelostsås till pasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti, penne, skruvar eller tagliatelle
  • 1 purjolök
  • 2,5 dl kokbar creme fraiche eller grädde
  • 200 gram ädelost, grönmögelost eller blåmögelost
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka pastan enligt paketet.
  2. Hacka under tiden persiljan.
  3. Dela, skölj och strimla purjolöken.
  4. Fräs löken i olivolja i en stekpanna några minuter under omrörning.
  5. Smula under tiden osten och tillsätt till purjolöken.
  6. Tillsätt creme fraiche eller grädde samt svartpeppar och rör om. Sätt åt sidan.
  7. Häll av vattnet pastavattnet när pastan kokat klart (smaka).
  8. Lägg tillbaks pastan i kastrullen och rör i purjolök- samt ostsåsen samt hackad persilja.
  9. Smaka av med mer svartpeppar. Du kan också ha i lite salt men smaka först då ädelosten ger god sälta till pastan.
  10. Ädelostsås är klar. Servera till pastan eller blanda i pastan i såsen i kastrullen.
  11. Smula ev. över lite extra ädelost, stekt purjolök, grovhackad persilja samt svartpeppar innan servering. Gott i pastan är också knaperstekt bacon som på bilden.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer