Örtwok

Introduktion och förberedelse

Örtwok med vilda örter som ramslök, kirskål, strandkål, brännässla, åkertistelstjälk, vitplister och maskrosknoppar.

Toppad med rostade solrosfrön och gräslöksblommor.

Det här receptet gjorde vi på en kurs i ätliga växter på Holma folkhögskola i Höör.

Serveringförslag

  • Passar som grönsakstillbehör till fest, buffé, vardag eller grillat.
  • Örtwoken passar även till annan matlagning som att toppa pizza ex. denna Pizza Bianco eller fylla i en paj likt denna kirskålspaj.

Varianter

  • Du behöver ej ta i alla örter i receptet utan kan byta efter tillgång och säsong. Örter och perenner i detta recept hade säsong i maj.
  • Fler förslag som passar i är ängssyra, löktrav, snärjmåra, humleskott, malvor, späda maskrosblad, spansk körvel, libbsticka, kärleksört, gräslök, jordreva, almfrön med mera.
  • För en asiatisk smaksättning kan du fräsa med 1 klyfta finhackad vitlök, 1 tsk riven ingefära, något krm chiliflakes, 2 msk ljus soja, 1 tsk sesamolja samt 1 tsk socker. Garnera med rostade sesamfrön.
  • Gör du en asiatisk smaksättning kan du vidare kan du blanda i tärnad tofu och kokta nudlar för en matigare wok.
  • För en italiensk smaksättning kan du fräsa i olivolja med 1 klyfta finhackad vitlök samt ringla över 2 msk fin balsamvinäger vid servering.
  • Solrosfrön kan uteslutas eller bytas mot pumpafrön, sesamfrön, hackade hasselnötter, mandel eller valnötter.
  • Gräslöksblommor kan uteslutas eller bytas mot andra ätliga blommor som maskrosblommor, tusensköneblommor, jordreva med mera.

Tips

  • Plocka inte hela beståndet.
  • Kontrollera så inte det du plockar är fridlyst. Bland annat är ramslök fridlyst i Blekinge. Strandkål är fridlyst i Blekinge och Gotland.

Enkelt och gott med vilda örter och perenner - bara att fräsa ihop med lite olja och salt.
Enkelt och gott med vilda örter och perenner - bara att fräsa ihop med lite olja och salt.

4 portioner örtwok

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 12 späda maskrosknoppar
  • 25 gram ramslök, blad och blommor går bra
  • 50 gram kirskål, späda blad
  • 50 gram strandkål, blad
  • 25 gram brännässla, späda skott
  • 25 gram vitplister; blad, blommor och späda stjälkar
  • 3-4 åkertistelstjälkar utan blad
  • 2 msk rapsolja, solrosolja, majsolja eller olivolja
  • 1,5 krm salt
  • 4 msk rostad solrosfrön
  • 8 gräslöksblommor

Tillagning

  1. Skölj maskrosknoppar. Lägg i en stor skål.
  2. Skölj det du vill ha i som förslagsvis ramslök, kirskål, strandkål, brännässlor och vitplister. Skär i grova bitar. Lägg i skålen.
  3. Skölj och strimla åkertistelstjälkar och lägg i bunken.
  4. Värm en wok eller stor stekpanna med höga kanter.
  5. Rosta solrosfröna några minuter under omrörning tills de har fin färg och doftar nötaktigt. Lägg över på en tallrik eller skål.
  6. Tillsätt olja och låt bli varmt någon minut.
  7. Tillsätt alla örter samt strö över salt.
  8. Fräs samt stek hastigt några minuter. Rör då och då. Stek tills de tappat spänsten och känns så tillagade som du vill ha dem.
  9. Smaka av med salt.
  10. Servera direkt ur woken eller pannan. Eller lägg upp på fat eller tallrik.
  11. Strö över solrosfrön och garnera med några gräslöksblommor.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-01

Tillbehör och liknande: