Kall sås med jordreva

Introduktion och förberedelse

Kall sås med hackad jordreva blandad med matyoghurt. En enkel och god sås med jordreva som är en aromatisk ört som kan skördas året om.

Det här receptet gjorde vi på en kurs i ätliga växter på Holma folkhögskola i Höör.

Serveringsförslag

Passar som kall sås och tillbehör till det mesta. Grillat, buffé, sallad med mera.

Varianter

  • Du kan byta ut all eller en del av matyoghurten mot gräddfil, crème fraiche eller vegetabiliskt alternativ.
  • Kan smakas upp med lite pressad och/eller riven citron, honung och svartpeppar.

Tips

Plocka inte hela beståndet och kontrollera innan att du får plocka.

4 portioner kall sås med jordreva

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 3 dl matyoghurt
  • 100 gram jordreva
  • 1,5 krm salt

Tillagning

  1. Skölj och rensa jordreva. Du kan använda hela växten - stjälk, blad och blommor. Eventuell grövre stjälk kan skäras bort.
  2. Hacka jordrevan och blanda med matyoghurten.
  3. Smaka av med salt.
  4. Förvara i kylen fram till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-29