Woksås med soja

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på sås till wok. Passar till wok med biff, kyckling, fläsk, grönsaker, tofu och nudlar.

Min variant på hemgjord kinesisk sås som passar till wokat.

Såsen är en mörk sojabaserad woksås som passar till de flesta wokrecept och speciellt till Chow Mein (wokade nudlar).

När man wokat ingredienserna så tillsätter man woksåsen sist - tips är att ta hälften och sedan lite i taget så att det smakar som du vill. Vidare reder man med lite maizena och vatten till önskad tjocklek.

Förslag på wok

Här har jag tagit med hela receptet hur du lagar en god wok med såsen - från marinad till kött samt de smaksättare som vitlök, ingefära och chili som man fräser först i woken.

Här hittar du fler tips på hur man wokar.

Inköp

Ingredienserna kan du köpa i välsorterade asiatiska affärer - se bild på ingredienser.

Jag använde vanligt vitt torrt vin, Lee Kum Kee mörk kinesisk soja, Lee Kum Kee ljus kinesisk soja, Panda Brand Oyster sauce, ChinKiang svart vinäger.

Vidare wokade jag med vanlig majstärkelse i vatten, sesamolja, vitlöksolja, ingefärsvatten, torkad röd chili, hemgjord chilisås, salt, svartpeppar och socker.

Varianter

På bilden även andra ingredienser som passar i wok som sötsursås, svart bönpasta, Hoisinsås, Sriracha chilisås, Maggi sojasås samt Sichuanpeppar. Dessa kan tillsättas efter tycke och smak.

Marinaden av äggvita och maizena använder du till kött. Skippa den om du ska woka grönsaker och vegetariskt.

4 portioner woksås

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • MARINAD till 500 gram kött: 0,5 tsk salt
  • 1 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 3 tsk ljus soja
  • GRUNDSMAK: 4 msk matolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk finhackad färsk ingefära
  • WOKSÅS: 2 msk mörk svart kinesisk vinäger eller risvinäger
  • 2 tsk strösocker
  • 1 dl vitt kinesiskt matlagningsvin eller vitt matlagningsvin
  • 2 msk ostronsås
  • 4 msk ljus kinesisk eller japansk soja
  • 2 tsk mörk kinesisk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1,5 dl vatten
  • 2 tsk maizena

Tillagning

  1. Om du wokar med kött: skär köttet i kuber ca 2x2 cm, strimlor eller valfri liten storlek. Blanda köttet med salt, maizena, äggvita och soja. Låt stå 20 minuter.
  2. GRUNDSMAK: Skala och finhacka vitlök och ingefära.
  3. Dela och kärna ur chili samt hacka den.
  4. WOKSÅS: blanda risvinäger, socker, vitt vin, ostronsås, ljus soja, mörk soja och sesamolja i en skål.
  5. Blanda vatten och maizena i en skål.
  6. DAGS ATT WOKA: Värm upp woken och tillsätt olja, vitlök, ingefära och chili.
  7. Woka först kött så det får färg några minuter och lägg över på en tallrik.
  8. Woka grönsaker och börja med de som tar längst tid att bli klara ex. morötter, kål osv före spädare grönsaker som spenat och bladgrönsaker.
  9. Tillsätt kokta äggnudlar (om du vill ha det i) sist.
  10. Tillsätt hälften av woksåsen, rör runt och värm upp.
  11. Red med maizenan utrört i vatten till önskad tjocklek.
  12. Smaka av woken med resten av woksåsen så det smakar så mycket woksås du önskar.
E-mail
Medel: 3.4 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-19