Woksås med soja

Ett grundrecept på sås till wok. Passar till wok med biff, kyckling, fläsk, grönsaker, tofu och nudlar. En variant på hemgjord kinesisk sås som passar till wokat. 

Här har jag tagit med hela receptet hur du lagar en god wok med såsen - från marinad till kött samt de smaksättare som vitlök, ingefära och chili som man fräser först i woken. När man wokat ingredienserna så tillsätter man woksåsen sist, reder med maizena och vatten samt smakar av.

Såsen är en mörk sojabaserad woksås som passar till de flesta wokrecept och speciellt till Chow Mein (wokade nudlar). Ingredienserna kan du köpa i välsorterade asiatiska affärer. Om du vill kan du ersätta ostronsås och soja i detta recept mot kinesisk hoisinsås, black bean sås eller sötsursås (söt och sur tomatsås). Marinaden av äggvita och maizena använder du bara till kött. Skippa den om du ska woka vegetariskt.

4 portioner woksås

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • Marinad till 500 gram kött: 0,5 tsk salt
  • 1 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 3 tsk ljus soja
  • Grundsmak: 4 msk matolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk finhackad färsk ingefära
  • Woksås: 2 msk mörk (svart) risvinäger eller risvinäger
  • 2 tsk strösocker
  • 1 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 4 msk ostronsås
  • 4 msk ljus soja
  • 2 tsk mörk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1,5 dl vatten
  • 2 tsk maizena

Tillagning

  1. Om du wokar med kött: skär köttet i kuber ca 2x2 cm, strimlor eller valfri liten storlek. Blanda köttet med salt, maizena, äggvita och soja. Låt stå 20 minuter.
  2. Grundsmak: Skala och finhacka vitlök och ingefära.
  3. Dela och kärna ur chili samt hacka den.
  4. Woksås: blanda risvinäger, socker, vitt vin, ostronsås, ljus soja, mörk soja och sesamolja i en skål.
  5. Blanda vatten och maizena i en skål.
  6. Dags att woka: Värm upp woken och tillsätt olja, vitlök, ingefära och chili.
  7. Woka först kött så det får färg några minuter och lägg över på en tallrik.
  8. Woka grönsaker och börja med de som tar längst tid att bli klara ex. morötter, kål osv före spädare grönsaker som spenat och bladgrönsaker.
  9. Tillsätt kokta äggnudlar (om du vill ha det i) sist.
  10. Tillsätt woksåsen, rör runt och värm upp.
  11. Red med maizenan utrört i vatten till önskad tjocklek.
  12. Smaka av woken med salt, soja, chili, vinäger osv så att den blir god.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer