Rosenbröd

Rosenbröd är små vetebullar som passar till fika eller thé med smör, ost och marmelad, kuvertbröd eller till små semlor.
Rosenbröden kan frysas. Värm dem gärna i ugnen innan servering.

ca 35 st rosenbröd

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 4 msk smör
  • 50 gram jäst
  • 2 msk matolja
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 14 dl vetemjöl
  • 1 ägg att pensla rosenbröden med

Tillagning

  1. Värm mjölk, vatten och smör i en kastrull till fingervarmt 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en stor bakbunke.
  3. Häll på någon dl av den ljumma mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.
  4. Häll och rör i resten av mjölkblandningen.
  5. Tillsätt 2 msk matolja.
  6. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  7. Tillsätt mjölblandningen till mjölkblandningen och rör ut till en jämn deg.
  8. Ställ degen att jäsa övertäckt i 10 minuter.
  9. Häll ut degen på ett mjölat bakbord.
  10. Knåda degen smidig någon minut och dela den sedan i bitar som du rullar till små bullar i storlek något större än pingisbollar.
  11. Lägg bullarna på bakplåtspapper med ca 5 cm mellanrum.
  12. Ställ bullarna att jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 25 minuter.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Vispa ägget i ett glas.
  15. Pensla bullarna med ägg.
  16. Grädda rosenbröden i ca 10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  17. Ta ut och låt rosenbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer