Pocherade ägg

Introduktion och förberedelse

Pocherade eller förlorade ägg är ägg som fått sjuda eller koka utan skal i vatten med ättika eller vinäger. Eller lägga i ättika först och sedan pochera.

Äggen får en lös gula och fast vita runt om.

Namnet kommer av franskans "Poche" som betyder "ficka" - ett pocherat ägg ser ut som det ligger i en ficka med äggvitan runt.

Serveringsförslag

  • De är goda till bland annat till frukost med lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
  • Pocherade ägg är också gott med fräst spenat och på smörstekt ljust bröd som smörgås.
  • En variant är Egg Florentine med spenat. Fräs tinad bladspenat i lite olivolja eller smör samt ev. lite ljus japansk soja. Smörstek ljust bröd. Lägg spenaten på brödet och toppa med pocherat ägg, några blad machésallad samt Hollandaisesås, flingsalt och nymalen svartpeppar. Då kan man också ha bräckt - brynt och stekt skinka på.
  • En god lyxig förrätt får du med sparris toppad med pocherat ägg, Hollandaisesås samt löjrom eller stenbitsrom.

Val av ägg

Välj så färska ägg du kan så håller de ihop bättre. På äldre ägg så flyter vitan ut mer.

Val av kastrull

Använd en låg och vid kastrull där vattnet kan röras så det virvlar sakta.

Koktid

Koktiden för pocherade ägg är ca 2,5 till 3 minuter.

Två varianter

Man kan sjuda äggen i vatten med ättika eller så kan man lägga äggen innan i ättika.

4 pocherade ägg

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 6 min

Ingredienser

  • 4 stora frukostägg eller valfri storlek
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 1 tsk ättiksprit 12% eller 2 tsk vinäger per liter vatten

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kastrull.
  2. Sänk värmen så att vattnet sjuder.
  3. VARIANT MED ÄTTIKA I VATTNET: Ta gärna en lite större kastrull där du kan sätta fart på vattnet i en virvel. Tillsätt salt samt ättika eller vinäger.
  4. Knäck ett ägg i taget i ett dl mått eller en kaffekopp. Rör försiktigt i vattnet så det virvlar runt sakta. Virvlar vattnet för fort så går äggen sönder. Häll försiktigt ett ägg i taget i det sjudande vattnet.
  5. VARIANT PÅ MED ÄGG I ÄTTIKA: Knäck äggen försiktigt i en skål eller fyra kaffekoppar. Tillsätt i ättika och skaka runt lite försiktigt. Låt stå i 3-4 minuter tills äggvitan börjar vitna i kanterna. Ta försiktigt upp ett ägg i taget och lägg försiktig ned i sjudande vatten.
  6. Pochera äggen tills äggvitan stelnat - det tar ca 2-3 minuter.
  7. Ta försiktigt upp ett ägg i taget med hålslev eller slev och lägg på en tallrik. Känn på ägget med fingret om det är så löst som du vill ha det. Det ska ej vara helt hårdkokt såklart utan lite medel tycker jag. Vill du koka lite till så lägg tillbaka i vattnet. Dutta gärna ägget torrt med lite hushållspapper så du får bort vattnet innan servering.
  8. Strö ev. över flingsalt och lite nymalen svartpeppar (valfritt) vid servering. Eller använd till att toppa en macka eller det du vill ha dem till ex. fräst bladspenat.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 68 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-04