Cupcakes
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Placera ut muffinsformar i en muffins- eller cupcakeplåt eller ta dubbla papper och sätt på vanlig plåt.
- Smält smör med mjölk och salt i en kastrull. Låt svalna något.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst i 4 minuter.
- Rör ner smöret droppvis under kraftig vispning i äggsmeten.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner i äggsmeten och blanda ihop till en jämn smet. Rör i smaksättning om du vill det ex. kakaopulver för chokladcupcakes, mosad banan för banancupcakes, rivet citronskal för citroncupcakes osv. Rör inte för länge.
- Fyll formarna med smet upp till lite över hälften, tänk på att smeten sväller upp.
- Nu kan du även fylla och sticka ner valfri fyllning i smeten innan gräddning. Exemelvis frysta blåbär för blåbärscupcakes eller chokladbitar eller äppelbitar vända i kanel och socker.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna (provstick gärna med en potatissticka - stickan ska ej ha obakt smet på sig när du tagit ut den).
- Ta ut och låt svalna.
- FROSTING: Rör ihop smör, färskost, vaniljsocker samt florsocker i en bunke. Smaksätt all frosting med pressad citron eller lime eller dela upp frostingen i olika sorter om du vill. Dela då förslagsvis i tre bunkar. Smaksätt en bunke genom att röra i 4 msk kakao för chokladfrosting; en med 1 msk pressad lime- eller citron samt 4 droppar röd karamellfärg för rosa frosting; och en sista med 1 msk pressad lime- eller citron samt 4 droppar grön karamellfärg för grön frosting.
- Fördela frostingen med en slickepott på kalla cupcakes. Eller lägg frostingen i spritspåsar och spritsa ut frostingen med förslagsvis stjärntyll i valfritt mönster.
- Garnera på valfritt vis: exempelvis med små bitar citron- eller limeskal eller raspat limeskal; fjärdedels skivor citron eller lime; strössel eller riven choklad, nötter eller annat du tycker blir fint och gott.
Serveringsförslag
Passar till fika, buffé och utflykt.
Storlek
Ofta är cupcakes lite mindre men kan också bakas stora tycker jag. Då blir det 8 stora cupcakes av smeten nedan. Baka dem då i större pappersformar som du sätter i en muffinsform som stöd eller ta dubbla formar - annars är det lätt att muffinssmeten flyter ut.
Smaksättningar
- Chokladcupcakes: Tillsätt 5 msk kakao samt 50 gram valfri choklad i bitar.
- Äppel och kanelcupcakes: Tillsätt 1 dl tärnade bitar av äpplen vända i socker och kanel.
- Banancupcakes: Tillsätt skivade bananbitar.
- Blåbärscupcakes: Tryck ner 1 dl blåbär på slutet.
- Cupcakes med chokladbitar: Tryck ner 100 g choklad i bitar
- Bärcupcakes: Tillsätt 1 dl bär efter smak. Hjortronmuffins, hallonmuffins, blåbärsmuffins.
- Kanelcupcakes med valnötter: 1 dl hackade valnötter samt 1 tsk kanel
- Rabarbercupcakess: Tillsätt 1 dl småhackade bitar av rabarber vända i socker och kanel.
Frosting och garnering
- Du kan toppa muffinsen med valfri frosting. Smaksätt gärna frostingen med vaniljsocker, lime, citron eller kakaopulver.
- Du kan klicka och bre på frosting eller använda en sprits att spritsa ut i fina mönster om du vill det.
- Färga hela eller delar frostingen om du vill med karamellfärg, ex. några droppar rött för rosa färg, några droppar grönt för ljusgrön färg, några droppar blått för ljusblå.
- Strössel och annan garnering som silverkulor osv är fint att strö på frostingen.
- Vidare kan man ta skal av citron eller lime, riven choklad, kanderade blomblad eller valfritt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal