Muffins cupcakes muffinssmet grundrecept

Muffins eller cupcakes som de kallas i USA. Gör din egen muffinssmet och baka höga, stora goda muffins. Du får ut åtta stora muffins om du vill det.

Muffinsen eller cupcakes kan du sedan garnera med glasyr och smaksätta som du gillar. Baka gärna muffinsen i stora pappersformar som du sätter i en muffinsform som stöd, annars är det lätt att muffinssmeten flyter ut. Eller ta dubbla papper och återanvänd de yttersta.

  • Äppel och kanelmuffins: Tillsätt 1 dl tärnade bitar av äpplen vända i socker och kanel.
  • Bananmuffins: Tillsätt skivade bananbitar.
  • Chokladmuffins: Tillsätt från 3-5 msk kakao efter smak samt choklad i bitar.
  • Blåbärsmuffins: Tryck ner 1 dl blåbär på slutet.
  • Muffins med chokladbitar: Tryck ner 100 g choklad i bitar
  • Bärmuffins: Tillsätt 1 dl bär efter smak. Hjortronmuffins, hallonmuffins, blåbärsmuffins.
  • Kanelmuffins med valnötter: 1 dl hackade valnötter samt 1 tsk kanel
  • Rabarbermuffins: Tillsätt 1 dl småhackade bitar av rabarber vända i socker och kanel.

Topping: Smaksätt frostingen med saften från en halv citron eller kakaopulver. Färga hela eller delar frostingen om du vill med karamellfärg, ex. någon droppe rött för rosa färg, någon droppe grönt för ljusgrön färg, någon droppe blått för ljusblå. Strössel och annan garnering som silverkulor osv är fint att strö på frostingen.

12 muffins cupcakes

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk 3%
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • Frosting: 100 g naturell färskost
  • 60 g mjukt smör
  • 300 g (1pkt) florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader för stora muffins och 200 grader för små muffins.
  2. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt eller ta dubbla papper och sätt på vanlig plåt.
  3. Smält smör med mjölk och salt i en kastrull.
  4. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst i några minuter.
  5. Rör ner smöret droppvis under kraftig vispning i äggsmeten.
  6. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner i äggsmeten och blanda ihop till en jämn smet. Rör i smaksättning om du vill det ex. kakaopulver för chokladmuffins, mosad banan för bananmuffins, rivet citronskal för citronmuffins osv. Rör inte för länge.
  7. Fyll formarna med smet upp till lite över hälften, tänk på att muffinssmeten sväller upp.
  8. Fyll med valfri fyllning ex. frysta blåbär för blåbärsmuffins, eller chokladbitar, eller äppelbitar vända i kanel och socker.
  9. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna (provstick gärna med en potatissticka - stickan ska ej ha obakt smet på sig när du tagit ut den).
  10. Låt muffinsen svalna. Bred på frosting och garnera ev. med strössel eller annat ätbart pynt.
  11. Frosting till muffins: Blanda ihop färskost, florsocker och citron- eller limejuice till en bredbar röra.
  12. Fördela frostingen med en slickepott på kalla muffins.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer