Enkla chokladcupcakes

Enkla chokladcupcakes med frosting. Enkla är de för att du bara rör ner alla ingredienser efter att du vispat ägg och socker först - då går de snabbt och enkelt att baka. Tänk på att de ska svalna innan du kan breda på frosting. 

Du kan välja valfri smak på frosting - här har jag med två varianter - en chokladfrosting och en grönfärgad Cream cheese-frosting med vanilj- och citronsmak. 

Du kan färja frostingen med röd, gul eller blå karamellfärg. Väljer du röd karamellfärg så får du rosa frosting då kan du även ta i lite hallonsaft eller jordgubbssaft. Till gult kan du ta hjortron eller apelsin. Väljer du blå karamellfärg kan du ta i lite blåbärssaft och så vidare. Att tillsätta extra smak i form av saft är dock valfritt och kanske inte alla som gillar. 

På den ena bildern är frostingen spritsad - då lägger du frostingen i en spritspåse med valfri tyll (spets) ex. formad som en stjärna och spritsar ut frostingen i de mönster du gillar. Använd fantasin. Vidare kan man garnera med strössel och färska gröna blad (vanligast är mynta eller citronmeliss), riven choklad, hyvlad choklad eller ätliga blommor. 

Frostingen är mycket näringsrik så håller du igen på kalorierna och vill ha en smalare cupcake så är det i första hand frostingen du ska dra ner på. Förslagsvis kan du garnera med en liten "dutt" på toppen istället för att täcka hela muffinsen.

15 stycken chokladcupcakes

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 gram smält smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk riven mörk choklad
  • 1 krm salt
  • Chokladfrosting: 4 dl florsocker
  • 60 gram mjukt smör
  • 100 gram neutral färskost ex. Philadelphia
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Cream Cheese frosting: 5 dl florsocker
  • 60 gram mjukt smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk citronsaft
  • 100 gram neutral färskost ex. Philadelphia
  • 2 droppar grön karamellfärg (eller valfri färg)
  • Garnering: 15 små gröna blad som citronmeliss eller mynta, strössel, riven choklad, hyvlad choklad eller ätliga blommor blir också fint

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikron. Ställ åt sidan att svalna något.
  3. Vispa ägg och socker några minuter med en elvisp - det ska bli vitt och fluffigt.
  4. Vispa eller rör ner smöret, vetemjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker, riven choklad och salt. Det ska bli en jämn smet.
  5. Lägg ut ca 15 muffinsformar (dubbla dem om de är klena i pappret - annars kan smeten flyta ut) på en plåt eller använd en muffinspanna smord med smör.
  6. Fördela smeten i muffinsformarna. Börja med en rågad msk i varje form. Fyll ut med resten.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills de fått fin färg.
  8. Ta ut och låt svalna i formarna på galler.
  9. Frosting: blanda frostingarna i var sin skål. Rör ihop mjukt smör med övriga ingredienser till en jämn röra.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer