Mandelmusslor

Att baka egna mandelmusslor är lätt och blir mycket gott. Mandelmusslor passar med vispad grädde och sylt till fika på advent, lucia, julbordet eller när som.

Mandelmusslor görs av mördeg med mald mandel i. Mandelmusslorna kan serveras som efterrätt med sylt som jordgubbs-, hallon- krusbärs- eller hjortronsylt och vispad grädde. Mandelmusslorna bakas i mandelmussleformar eller små bakformar. Gör gärna degen till mandelmusslor dagen innan och låt den stå i kylen över natten - då blir de bäst. Mandelmusslor kallas också tummakakor då man trycker ut degen i formarna med tummen.

ca 50 st mandelmusslor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 300 gram smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 dl sötmandel
  • 6 bittermandlar
  • 8 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt eller mikra det mjukt någon halv minut i taget på full effekt i en skål.
  2. Koka upp lite vatten i en kastrull och skålla mandlarna i någon minut tills skalen börjar lossna. Häll i ett durkslag och spola kalla.
  3. Lägg mandlarna i en handduk, vik ihop och gnugga av skalen. Sortera ut mandlarna från skalen för hand.
  4. Lägg sötmandlarna och bittermandlarna i en matberedare, mandelkvarn eller hacka mandeln för hand.
  5. Vispa eller rör ihop smör och socker fluffigt någon minut.
  6. Tillsätt äggulan och vispa eller rör ihop.
  7. Tillsätt mandlar samt vetemjöl och rör ihop till en deg.
  8. Låt degen stå i kylen någon timme övertäckt med lite gladplast. Eller låt den stå över natten.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Lägg ut formarna på en bakplåt. Du kan grädde mandelmusslorna efterhand och det är inte nödvändigt med femtio formar. Grädda så många du kan i taget.
  11. Smörj formarna med lite mjukt eller smält smör.
  12. Dela degen i fem delar på mjölat bakbord. Rulla degbitarna till rullar. Dela rullarna i tio bitar.
  13. Lägg en bit deg i varje form.
  14. Mjöla tummen och tryck ut degen i ett jämt tunt lager även upp på kanterna.
  15. Grädda mandelmusslorna ljust bruna, det tar ca 10 minuter tills de har fått fin färg.
  16. Ta ut och låt svalna och stelna några minuter i formarna. Vänd därefter upp mandelmusslorna försiktigt och låt svalna på galler om du behöver formarna att grädda fler omgångar.
  17. Fortsätt grädda mandelmusslor tills degen är slut.
  18. Servera gärna mandelmusslorna med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, blåbärssylt, hjortronsylt eller hallonsylt.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer