AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Lammfile lammfilé

Lammfile lammfilé Stekt lammfilé eller lammytterfilé. Servera förslagsvis lammfilén med valfria tillbehör. På bilden potatisgratäng, rödvinssås, tomatsallad samt babyspenat.
Ett annat förslag är ugnsgrillad paprika, lök och potatis, lagerbladsky samt gratinerade brytbönor (sök recepten här på receptfavoriter.
Vintips till lammfilé är ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin med en ton av fat.
Om du vill förbereda innan kan du marinera och sedan bryna lammfilén och lägga i en ugnsform. Värm sedan lammfiléerna (till önskad stekgrad med termometer) i ugnen precis innan serveringen.
Räkna 150-180 gram per portion vilket brukar vara mellan 4-8 bitar av lammfilé eller 2-3 lammytterfiléer.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
4 port lammfilé
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 600 gram lammfilé eller lammytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda lammfiléer med olja, pressad vitlök, vinäger, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammfiléerna övertäckta i kylen ex. över natten.
  3. Värm en stekpanna.
  4. Salta lammfiléerna.
  5. Bryn lammfiléerna på båda sidor och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter (i stekpannan om den tål ugn). Använd annars en ugnsform. Använd en termometer. Lammfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det.
  6. Låt gärna lammfiléerna vila i folie några minuter innan du serverar den. Vid servering kan du skära upp lammfiléerna i någon cm tjocka sneda skivor.
  7. Servera förslagsvis lammfiléerna med valfria tillbehör potatisgratäng, sås, sallad och grönsaker.


 

Fler recept ur samma kategori som Lammfile lammfilé:

Chorizo
Chorizo. Hemgjord stark korv smaksatt med chili, paprika och vitlök.
Du behöver en hushållsassistent med köttkvarn och korvhorn.
Svinfjälster eller korvfjälster hittar du numer ofta i charkavdelningen eller fråga personalen.
Du kan också dubbla receptet och göra mer korv på en gång som du kan frysa.
Chorizo kan frysas rå eller kokt och sedan grillas eller stekas varm och fin.
Hittar du inte späck kan du ta enbart fläskfärs. Du behöver bomullsnöre att knyta ihop korven med. Vidare är en nål bra att sticka hål på luftbubblor vid tillagning av korven.
Revben med rödvin och kanel
Revbensspjäll marinerade i rödvin och kanel som kokas möra först och sedan grillas eller ugnsteks.
Gott med tjocka revben även kallade grillklubba av bogrevben. Det går att laga med tunna revben också men räkna då med mer revben per portion (då det är mest ben).
Fiskpinnar av torsk
Fiskpinnar av torsk. Hemgjorda fiskpinnar. Panerade med ägg och ströbröd. Goda med kokt potatis, dillsås, citron och finriven morot.
Räkna 4 portionsbitar torsk eller ett torskblock.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Du kan använda färsk torsk i portionsbitar eller fryst torsk i block och skära ut stora bitar ur blocket (mindre bitar ramlar lätt sönder). Blir också gott med gös eller annan vit fast fisk.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Lammkotletter med ugnsgrillad paprika och potatis
Lammkotletter med ugnsgrillad paprika, potatis och lök serverat med sallad med avokado samt rödvinssky som sås.
Vintips till lammkotletter är ex. franskt rött vin från Chateau-neuf-du-pape, Bourgogne eller en Pinot Noir från Nya Zeeland.
Du kan också grilla lammkotletterna på utegrill några minuter på varje sida och sedan låta dem steka klart 5-10 minuter på lägre värme i folie (som ändå är varm från tillbehör). Gör då skyn med bara rödvin och smaksätt med någon tsk soja.
Räkna två stora lammkotletter per portion eller 3-4 mindre per portion.
Köttfärssås med lammfärs
Köttfärssås med lammfärs. En lammragu med bland annat svamp, tomat och vitlök.
Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.
Kokt lamm i dillsås
Kokt lamm i dillsås. Klassiskt recept på kokt lamm i dillsås. Serveras med kokt potatis, knäckebröd och öl.
Istället för färsk dill kan man ha i frusen finhackad dill på slutet.
Har du lammstek med ben kan du koka med benet (ger god smak) om det får plats i grytan.

Se alla recept ur kategorin Lammrecept
Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor
Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Med ben kan du räkna 2 kg till 6 portioner.
Laga en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Gratinerade bönor i grädde och ost är gott till och blir som en extra sås.
Potatisgratäng är annars en klassiker till lammstek med rödvinssky.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Spenatlasagne med getost
Spenatlasagne med getost. En smakrik vegetarisk variant på lasagne du kan servera med grönt som tomatsallad med rödlök, grönsallad, finrivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Du kan ersätta fryst spenat med färsk spenat - räkna ca 400 gram. Var noga med att skölja och skära bort grova stammar på stor färsk spenat innan tillagning för att få bort jord mm. Köper du babyspenat behövs de ej sköljas.
Kycklingcurry på indiskt vis
Kycklingcurry på indiskt vis med basmatiris. En kycklinggryta med curry och lite mer indiskt stuk med garam masala, zucchini och paprika.
Servera med basmatiris, råris, quinoa eller helt vete. Jordnötter och russin är gott till.
Yoghurt naturell blandat med färsk hackad eller torkad mynta samt Naanbröd är gott till. Lassi kan man dricka till.
Om du vill kan du ha en burk creme fraiche eller 2,5 dl grädde på slutet och koka upp.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Wallenbergare med rostad potatis och limesås
Wallenbergare på köttfärs med rostad potatis smaksatt med örter, limesås med crème fraiche-sås samt marinerade linser.
Gott till är en grönsallad med majs, tärnad gurka och rödlök i olivolja samt vinäger.
En variant på klassisk Wallenbergare med lite nyttigare tillbehör än skirat smör och potatismos. Tar du bort potatisen så blir rätten GI- samt LCHF anpassad.
Gräddstuvad pyttipanna
Gräddstuvad pyttipanna kan du laga på nyköpt kött eller köttrester som stek, buffékött eller liknande rester.
Välj kött av nöt som biff, innanlår eller oxfilé; eller restkött som redan är stekt ex. från stek, skivat kött eller liknande rester. Man kan också blanda upp med lite falukorv så blir det billigare.
Pytten kan serveras med ett eller två stekta ägg också om man vill det. Gott till är saltgurka, inlagda rödbetor samt en grönsallad med ex. tärnade tomater och kokta svarta bönor, vinäger samt olivolja.
Frästa quornbitar med purjogratäng
Frästa quornbitar med purjogratäng, potatismos, morotssallad samt snabbinlagd gurka. En god vegetarisk middag, buffé eller fest.
Quornbitarna får god smak av vitlök, färsk ingefära, chili och lök.
Jo det är många moment i denna rätt men du behöver ej laga alla tillbehör om du ej har tid men de går dock snabbare att laga än man tror. Rester håller sig i kylen och smakar tom bättre dagen efter. Eventuellt kan du dubbla receptet och göra lunchpaket.
Lagar du alla tillbehör och lägger upp på fat så får du en fin vegetarisk buffé. Lägg då till något gott bröd.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook