AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Lammfile lammfilé

Lammfile lammfilé Stekt lammfilé eller lammytterfilé. Servera förslagsvis lammfilén med valfria tillbehör. På bilden potatisgratäng, rödvinssås, tomatsallad samt babyspenat.
Ett annat förslag är ugnsgrillad paprika, lök och potatis, lagerbladsky samt gratinerade brytbönor (sök recepten här på receptfavoriter.
Vintips till lammfilé är ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin med en ton av fat.
Om du vill förbereda innan kan du marinera och sedan bryna lammfilén och lägga i en ugnsform. Värm sedan lammfiléerna (till önskad stekgrad med termometer) i ugnen precis innan serveringen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 10)
4 port lammfilé
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 4-8 bitar av lammfilé eller 2-3 lammytterfiléer - räkna 150-180 gram per portion
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda lammfiléer med olja, pressad vitlök, vinäger, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammfiléerna övertäckta i kylen ex. över natten.
  3. Värm en stekpanna.
  4. Salta lammfiléerna.
  5. Bryn lammfiléerna på båda sidor och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter (i stekpannan om den tål ugn). Använd annars en ugnsform. Använd en termometer. Lammfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det.
  6. Låt gärna lammfiléerna vila i folie några minuter innan du serverar den. Vid servering kan du skära upp lammfiléerna i någon cm tjocka sneda skivor.
  7. Servera förslagsvis lammfiléerna med valfria tillbehör potatisgratäng, sås, sallad och grönsaker.


 

Fler recept ur samma kategori som Lammfile lammfilé:

Sötsur vegetarisk quorngryta
Sötsur vegetarisk quorngryta med grönsaker, matyoghurt, ris, grönsallad och ev. bröd. Quorn, paprika, svamp, salladslök i sötsur tomatsås smaksatt med chili och vitlök. Gott med ris och sallad till.
Du kan variera grönsakerna i grytan ex. passar gul lök i grova bitar, slantad morot, strimlad kål, blomkål mm.
Du kan ersätta quorn med kycklingfilé om du ej vill laga vegetariskt.
Grillad kyckling
Grillad hel eller halv kyckling. Ett grundrecept på ugnsgrillad kyckling. Gott och enkelt.
Servera med valfria tillbehör eller förslagsvis gräddsås på stekskyn, kokt potatis och grönsaker; eller med potatissallad; eller tzatziki och klyftpotatis; eller låt svalna och ha som salladskyckling, paj eller i fyllningar och röror.
Välj god fin svensk kyckling av hög kvalitet som majskyckling eller gårdskyckling. Gärna ekologisk.
Skrovet kan användas till kycklingbuljong. Koka då med 0,5 tärnad purjolök, 2 morötter, 1/4 rotselleri, 0,5 gul lök samt några korn vitpeppar i 40 minuter och sila av. Gott till soppa och grund till såser.
Grillad hamburgare med hemgjorda pommes
Grillad hamburgare med hemgjorda pommes frites samt hembakta hamburgerbröd. Jättegott och festligt att göra allt själv och smaken blir annan från köpt pommes och bröd. Det blir såklart gott med köpta bröd och pommes också.
Du hittar recepten på hemgjorda tjocka pommes frites och hembakat hamburgerbröd om du söker här på Receptfavoriter.se.
Istället för nötkött kan du välja viltfärs ex. av älg till hamburgarna. Eller lammfärs.
Hamburgarna kan såklart stekas i panna också eller i ugn.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Curry currygryta med biff
Currygryta med biff, aubergine och färska indiska kryddor som mixas till en blöt curry och ger smak åt denna indiska gryta.
En currygryta från grunden som får mycket god smak och knappt kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar.
Köttet får en härlig smak. Och kryddorna anses numera mycket nyttiga.
Andra köttslag går också bra, speciellt lamm och segare viltkött som här kokas mört och smakrikt.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Lammstek grundrecept
Grundrecept på lammstek. Klassisk med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssky.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Lammfärsbiffar
Lammfärsbiffar. Fetost blir kanongott i lammbiffar. Servera lammfärsbiffarna med klyftpotatis, tzatziki, stekt paprika och zucchini.
Ett gott fylligt rödvin till ex. Shiraz från Australien (där troligen lammet också kommer ifrån).
Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar,
0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.
Man kan också utesluta kokt potatis eller ströbröd samt mjölken - ta då mer lammfärs istället.
Se alla recept ur kategorin Lammrecept
Kokt hummer med mangosalsa
Kokt hummer med mangosalsa är gott som lyxig och fräsch förrätt. En god salsa med mango, avokado, tomat och rödlök samt lite sallad och ett gott bröd är gott till hummern.
Välj en mogen mango som är lätt mjuk och luktar gott. Avokadon ska också vara mogen såklart - då är den också lite mjuk.
Man kan också ha i några droppar tabasco eller 1 tsk sambal oelek för att få lite hetta i salsan. 0,5 dl hackad färsk koriander är också mycket gott i. Eller hackad bladpersilja.
Här är recept på att koka färsk levande hummer. Men du kan såklart köpa fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan koka och värma upp den i högst 3 minuter i samma lag som nedan.
Vinägrett kan du göra av lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Vintips till hummer med mangosalsa är ett vitt vin ex. Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc.
Romtryffel chokladtryffel med rom
Romtryffel eller chokladtryffel med rom. Rom och choklad passar mycket bra ihop. En kanongod tryffel.
Servera gärna med mörk rom till och en god espresso eller annan kaffe.
Chokladsmeten ganachen kan du också använda till att fylla i chokladskal eller spritsa i små knäckformar
Tänk på att aldrig förvara choklad i kyla, 15-18 grader är chokladens idealtemperatur.
Brioche briochebröd briochedeg
Brioche eller briochedeg. Hembakta franska briochebröd med ägg i degen.
Baka egna briocher - de passar som kuvertbröd till fest eller tillbehör till finare förrätter, soppor ex. hummersoppa mm.
Bakar du briochen i en avlång brödform kan du skära skivor av briochen och rosta till serveringen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tortillatrianglar med ost
Heta tortillatrianglar med lagrad ost, chili- och vitlöksolja. Enkla och goda som tilltugg, till buffé, soppa eller texmex.
Du kan byta chiliflakes mot färsk röd chili eller annan chili efter tycke. Exempelvis en hetare chili eller inlagda hackade jalapenos om du vill ha mycket heta tortillatrianglar.
Du kan också grilla tortillabröden på grillen eller under ugnsgrillen (grilla dem då som fyra bröd med osten uppåt och slå sedan ihop dem - kör dem ev. sedan i en varm stekpanna för att de ska få en knaprig yta).
Oxfile med rödvinssås
Oxfilé med rödvinssås. Här med rostade rotfrukter, gröna bönor och sallad. En enkel och snabb rödvinssås.
Har du tillgång till riktig kalvfond så använd det istället för vatten och koncentrerad kalvfond.
Annat gott till oxfilé med rödvinssås är potatisgratäng, Hasselbackspotatis, klyftpotatis, pommes frites, grönsallad, tomatsallad, tagliatelle eller gnocchi.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. Chiraz från Australien. Det kan du också använda till rödvinssåsen.
Chapatibröd indiskt tunnbröd
Chapatibröd som är ett indiskt plattbröd. Hembakt chapati är ett plattbröd som är gott som tilltugg med dipp, ex. hummus, raita eller yoghurt samt till indisk het mat. Chapatibröden gräddas i stekpanna eller i tandooriugn.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook