Lammfile lammfilé

Stekt lammfilé eller lammytterfilé. Servera förslagsvis lammfilén med valfria tillbehör. På bilden potatisgratäng, rödvinssås, tomatsallad samt babyspenat.
Ett annat förslag är ugnsgrillad paprika, lök och potatis, lagerbladsky samt gratinerade brytbönor (sök recepten här på receptfavoriter.
Vintips till lammfilé är ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin med en ton av fat.
Om du vill förbereda innan kan du marinera och sedan bryna lammfilén och lägga i en ugnsform. Värm sedan lammfiléerna (till önskad stekgrad med termometer) i ugnen precis innan serveringen.
Räkna 150-180 gram per portion vilket brukar vara mellan 4-8 bitar av lammfilé eller 2-3 lammytterfiléer.

4 port lammfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram lammfilé eller lammytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda lammfiléer med olja, pressad vitlök, vinäger, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammfiléerna övertäckta i kylen ex. över natten.
  3. Värm en stekpanna.
  4. Salta lammfiléerna.
  5. Bryn lammfiléerna på båda sidor och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter (i stekpannan om den tål ugn). Använd annars en ugnsform. Använd en termometer. Lammfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det.
  6. Låt gärna lammfiléerna vila i folie några minuter innan du serverar den. Vid servering kan du skära upp lammfiléerna i någon cm tjocka sneda skivor.
  7. Servera förslagsvis lammfiléerna med valfria tillbehör potatisgratäng, sås, sallad och grönsaker.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej, tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du alla möjligt tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Artikel

Sommartips till grillen

Har du börjat tröttna på din grillrepertoar? Behöver du lite nya tips till grillen - och varför smakar grillat så gott? Här hittar du marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och tillbehör. 

Läs mer

Artikel

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.  

Läs mer

Artikel

Äntligen ny sida

Välkommen till nya Receptfavoriter.se. Nu har sidan snyggats till och blivit mobilvänlig - bättre sent än aldrig. Detta är ett första steg och vi kommer att förbättra sidan ytterligare med större bilder, sökfunktionalitet och annat smått och gott. Ser ni några konstigheter så kontakta gärna mig så kan jag rätta till det. Stort tack till 040.se som byggt sidan.

Läs mer

Artikel