Lammfilé i hoisinsås

Introduktion och förberedelse

Lammfilé i Hoisinsås med svamp, salladslök och jordnötssås samt thairis.

Hoisinsås är en kinesisk sötsur plommonsås som ger mycket god smak åt lammköttet.

Ett recept på lammfilé på asiatiskt vis.

Serveringsförslag

Gott med kokt ris som thairis eller jasminris till.

4 portioner lammfilé i hoisinsås

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 8 innerlammfiléer eller 3-4 ytterlammfiléer, räkna ca 140 gram per portion
  • 2 dl hoisinsås
  • 12 champinjoner eller motsvarande ostronskivling eller fältchampinjon
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus soja
  • 2 dl jordnötssmör (crunchy)
  • 2 dl vatten
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 dl chilisås
  • 1 tsk röd thaicurrypasta
  • 3 salladslökar

Tillagning

  1. Skär bort den stora synliga hinnan på lammfilén.
  2. Marinera i hoisinsås i cirka 2 timmar.
  3. Koka ihop jordnötssmör, vatten, kokosmjölk, chilisås och currypasta. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra en halvtimme.
  4. Koka ris. Gärna klibbigt asiatiskt.
  5. Rensa och skär svamp i grova bitar. Rensa, skölj och strimla salladslökarna.
  6. Bryn filéerna ca 1-2 minuter på varje sida och sätt in i ugnen på 175 grader från 4 minuter upp till 10 minuter, beroende på storlek och vilken stekgrad man vill ha. Använd gärna en stektermometer. Vid 55 grader är filén rosa och fin. Låt köttet vila några minuter övertäckt med folie.
  7. Bryn svamp och lök i smör. Tillsätt sojan.
  8. Skär upp filéerna i sneda skivor.
  9. Häll sås på tallriken, forma ris i en skål av portionsstorlek och lägg på såsen.
  10. Toppa med filé, svamp och lök.
  11. Droppa lite någon msk hoisinsås runt om och servera med ris.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-26