Lammfilé i hoisinsås

Lammfilé i Hoisinsås med svamp, vårlök och jordnötssås samt thairis. Hoisinsås är en kinesisk sötsur plommonsås som ger mycket god smak åt det mesta.
Ett recept på lammfilé på asiatiskt vis.

4 portioner lammfilé i hoisinsås

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 8 innerlammfiléer eller 3-4 ytterlammfiléer, räkna ca 140 gram per portion
  • 2 dl hoisinsås
  • 12 champinjoner eller motsvarande ostronskivling eller fältchampinjon
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus soja
  • 2 dl jordnötssmör (crunchy)
  • 2 dl vatten
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 dl chilisås
  • 1 tsk röd thaicurrypasta
  • 3 vårlökar

Tillagning

  1. Skär bort den stora synliga hinnan på lammfilén.
  2. Marinera i hoisinsås i cirka 2 timmar.
  3. Koka ihop jordnötssmör, vatten, kokosmjölk, chilisås och currypasta. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra en halvtimme.
  4. Koka ris. Gärna klibbigt asiatiskt.
  5. Rensa och skär svamp i grova bitar. Rensa, skölj och strimla vårlöken.
  6. Bryn filéerna ca 1-2 minuter på varje sida och sätt in i ugnen på 175 grader från 4 minuter upp till 10 minuter, beroende på storlek och vilken stekgrad man vill ha. Använd gärna en stektermometer. Vid 55 grader är filén rosa och fin. Låt köttet vila några minuter övertäckt med folie.
  7. Bryn svamp och lök i smör. Tillsätt sojan.
  8. Skär upp filéerna i sneda skivor.
  9. Häll sås på tallriken, forma ris i en skål av portionsstorlek och lägg på såsen.
  10. Toppa med filé, svamp och lök.
  11. Droppa lite någon msk hoisinsås runt om och servera med ris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer