Gratinerade brytbönor

Gratinerade brytbönor är goda som tillbehör. Enkelt och gott tillbehör och gräddig sås i ett. Använd frysta eller färska gröna bönor sk haricots verts. Du kan ta vaxbönor också.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill. Det finns riven tofuost mozzarellastil som funkar som gratängost.

4 portioner brytbönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram färska brytbönor eller haricots verts
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven ost som ex parmesan, gratängost eller mozzarellaost
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa och snoppa färska bönor. Skär ev. av fula ändar. Koka upp vatten en halv tsk salt. Lägg i bönorna och koka dem i 3 minuter. Använder du inlagda bönor så behöver du bara skölja dem.
  3. Skölj bönorna i ett durkslag.
  4. Skala och hacka schalottenlök fint.
  5. Stek bönorna med olivolja, lök och pressad vitlök i en stekpanna några minuter i olivolja.
  6. Salta och strö över vitpeppar.
  7. Lägg över bönorna i en ugnsfast form
  8. Slå grädde över och toppa med ost.
  9. Gratinera brytbönorna tills det bubblar och har fin färg cirka 5-10 minuter.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer