Potatisbakelser med getost

Potatisbakelser med getost är ett gott potatistillbehör smaksatt med ugnsbakad riven potatis, ägg, grädde och getost. En slags potatisgratäng fast med riven potatis och ägg som bakas i portionsformar eller muffinsformar. Kan också bakas i hel mindre ugnsform istället för portionsformar.
Potatis bakelser är ett mättande och mycket gott potatistillbehör till det mesta som fiskrätter, vilt, vegetariskt, kött och kyckling.
Räkna 4 större portioner eller 6 mindre ex. om du ska servera potatisbakelserna till en lyxigare rätt upplagd på tallriken då ser det bättre ut med ett lite mindre potatistillbehör. Vidare kanske man då också äter förrätt och efterrätt.
Getosten kan bytas mot någon annan stark ost som fetaost, parmesan, cheddar, Fontina, Västerbottenost, grönmögelost osv.

4 - 6 portioner potatisbakelser med getost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 10 fasta potatisar typ Bintje, 600 - 700 gram
  • 4 äggulor
  • 75 gram getost
  • 4 dl grädde
  • 2 krm vitpeppar eller några varv med vitpepparkvarnen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och riv potatisarna fint (med mixer, rivjärn eller matberedare) samt lägg i en bunke.
  3. Rör i ägg, smulad getost, grädde och peppar.
  4. Smörj fyra portionsformar eller stora dubbla muffinsformar med lite olivolja.
  5. Fördela potatissmeten i portionsformarna eller dubbla muffinsformar.
  6. Grädda potatisbakelserna i mitten av ugnen i ca 50 minuter.
  7. Ta ut och servera potatisbakelserna i formen eller skär runt kanten på formarna med en skalkniv och stjälp upp dem och servera utan form.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer