Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka

Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka serverad med tomatsalsa och gurkyoghurt. Ett gott och smalt recept.
Servera förslagsvis med rostade rotfrukter som vårlök, kålrot, morot och potatis.
Andra alternativ på tillbehör är pasta, råris, kokt vete, quinoa eller klyftpotatis.

4 portioner kycklingfilé i lufttorkad skinka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 kycklingbröst
  • 4 skivor lufttorkad skinka
  • 1 msk olivolja
  • Tomatsalsa: 0,5 kg tomater
  • 1 röd chili
  • 1 rödlök
  • 2 salladslökar
  • 1 lime
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,3 dl hackad färsk koriander
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Gurkyoghurt: 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 gurka, riven
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • Rostade rotfrukter: 1 knippe vårlök eller 1 purjolök
  • 7 smala sommarmorötter eller några vanliga
  • 0,5 kålrot
  • 15 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Sätt in rostade grönsaker om du vill ha det till eller förbered annat tillbehör.
  3. Rostade rotfrukter: Borsta och rensa vårlök, morötter och färskpotatisar. Skär bort blasten och strimla lökarna.
  4. Dela i morötterna i bitar (skala dem om det behövs).
  5. Borsta potatisen och putsa den och dela större potatisar på halva. Skala kålroten grovt och skär i 2x2 cm tärningar. Skala och klyfta löken.
  6. Blanda alla grönsaker i en ugnsform eller långpanna med olivolja, salt och peppar.
  7. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 35-45 min. Vänd runt dem efter halva tiden. Smaka på en bit potatis så att den är mjuk förläng annars tiden med några minuter. Ta ut de rostade rotfrukterna och servera. Lägg ev. upp på fat. Laga under tiden kyckling, tomatsalsa och gurkyoghurt.
  8. Linda in kycklingbrösten i skinka och bryn dem i en stekpanna.
  9. Lägg över filéerna i en ugnsfast form och låt dem steka färdigt i ugnen cirka 25 minuter. Kycklingen är klar när temperaturen är 70-75 grader.
  10. Tärna tomaterna, hacka chili, färsk koriander, lök, pressa lime och blanda allt i en skål. Smaka av salsan med salt och peppar.
  11. Skölj, riv och blanda gurka med yoghurt, smaka av med salt och peppar. Pressa ev. i en halv vitlöksklyfta om du gillar vitlök.
  12. Servera kycklingen med tomatsalsan, gurkyoghurten samt de rostade rotfrukterna eller valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer