Kyckling med currysås, grönsaker, ris

Kokt kyckling eller höns i currysås serverat med ris och grönsaker.
Du kan koka höns eller hel kyckling. Detta ger god buljong till såsen. Höns måste dock koka 45 min längre än kyckling som är mörare.
Kyckling curry är gott med ris men också med quinoa, råris, bulgur, couscous osv.
Överbliven kycklingbuljong kan du frysa in till framtida behov.

5 portioner kyckling med currysås grönsaker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,2 kg hel kyckling eller höna
  • 1,5 liter vatten
  • 1 morot
  • 15 cm purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 msk salt
  • 4 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 persiljestjälkar (valfritt)
  • Currysås: 1 gul lök
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 3 tsk curry
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl kycklingbuljong, från kycklingkoket
  • 1 msk socker
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • Grönsaker: 2 morötter
  • 15 cm purjolök
  • 1 rödlök
  • 1 huvud broccoli

Tillagning

  1. Börja med att koka kyckling eller höns: Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
  2. Låt koka upp och häll av vattnet.
  3. Skölj, skala och hacka under tiden lök, morot samt purjolök (ta blasten till buljongen och de finare bladen till servering).
  4. Slå på nytt vatten så att det täcker och tillsätt salt, vitpepparkorn och lagerblad.
  5. Koka på medelvärme, gärna under lock, i ca 50 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns.
  6. Lägg upp kycklingen eller hönset att svalna på en bricka eller tallrik.
  7. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen.
  8. Sätt tillbaka buljongen att koka ner på max.
  9. Låt kycklingen svalna (och gör förslagsvis såsen) innan du plockar av skinn och kött. Skär och dela köttet i grova bitar. Släng skrovet.
  10. CURRYSÅS: Skala och hacka lök.
  11. Fräs löken i stor kastrull i olivolja eller smör och tillsätt curry samt mjöl och rör runt.
  12. Tillsätt buljong lite i taget under omrörning. Låt småkoka minst 5 minuter.
  13. Skala och strimla morötter, rödlök, purjolök samt skär broccoli i buketter. Spara ev. stjälken och hacka den i mindre bitar.
  14. Lägg grönsakerna i såsen att koka 5 minuter.
  15. Tillsätt kycklingkött eller hönsköttet samt grädde, rör om och låt allt koka upp.
  16. Smaka av kycklingcurryn med mer curry, salt och peppar. En nypa socker ger också god smak.
  17. Servera kyckling curry med kokt ris eller råris. Mango chutney, skivad banan, russin, jordnötter och cashewnötter passar också till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer