Kycklingcurrygryta

Introduktion och förberedelse

Kycklingcurrygryta med paprika. Riktigt fyllig god smak av färska kryddor som mixas till en currygrund.

En currygryta från grunden med egna kryddor.

Serveringsförslag

Servera currygrytan ris eller råris och mango chutney.

  • Ett förslag är som på bilden med basmatiris kokt på indiskt vis med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja)
  • Raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney
  • Linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön.
  • Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
  • Mango chutney eller hemgjord chutney passar också till.
  • Gillar du het mat kan du servera med het chutney eller hempicklad mango.

Inköp kryddor

Färsk galangal och de andra ingredienserna finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.

Varianter

Du kan också laga grytan med hel stor styckad kyckling med ben.

Rester på grytan blir bara godare dagen efter. Eller laga den dagen innan.

Gryta med kycklingfilé och curry serverad med tillbehör som raita, ris och linser.
Gryta med kycklingfilé och curry serverad med tillbehör som raita, ris och linser.

6 portioner kycklingcurrygryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 1 kg kycklingfilé eller urbenat kycklinglår
  • 1 röd paprika
  • 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • 1 tumme färsk galangal (valfritt)
  • 1 tumme färsk gurkmeja eller någon msk torkad gurkmeja
  • 3 msk tamarindpasta
  • 3 tsk mald koriander
  • 10 curryblad
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1,5 dl skirat smör eller matolja
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 5 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala och klyfta löken.
  2. Skala vitlök, ingefära och galangal.
  3. Skär lök, ingefära samt galangal i bitar.
  4. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
  5. Fräs den blöta curryblandningen i olja i en tjockbottnad stor gryta under omrörning då och då.
  6. Tillsätt koriander, curryblad och kokosmjölk samt någon dl vatten. Rör om.
  7. Koka grytan på medelvärme under lock med sporadisk omrörning i cirka en halvtimme. Späd eventuellt med lite vatten ibland så att inte grytan bränns.
  8. Förbered övriga tillbehör (koka ris osv).
  9. Skär under tiden kyckling och paprika i små bitar (cirka 2x2 cm)
  10. Bryn kyckling och paprika lite i taget i smör eller olja samt lägg över i curryblandningen. Låt koka ytterligare 10 minuter tills kycklingen är genomkokt.
  11. Smaka av kycklingcurrygrytan med någon tesked salt, socker samt citronsaft innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 311 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-05

Tillbehör och liknande recept: