Africana panna med kyckling, curry och grädde

En god exotisk rätt med kycklingfile i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Köp svensk kyckling och gärna från ekologisk gård - godare och gladare kycklingar.

4 portioner Africana panna med kyckling, curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 g kycklingfile
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 tsk curry
  • 1 krm sambal oelek
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde, kokbar creme fraiche eller sojagrädde
  • 1 äpple
  • 1 mogen banan
  • 2 tsk pressad citronsaft eller limesaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port basmatiris (koka gärna med en stång kanel, en nypa gurkmeja och lite kardemumma)
  • 1 skivad banan
  • 0,5 ananas i bitar, gärna färsk
  • 1 färsk mango i bitar
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl russin
  • 1 dl kokos
  • 1 burk mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris till pannan om du vill ha det.
  2. Skär ev. kycklingfileerna i sneda 2 cm tjocka skivor och tryck ut dem lite.
  3. Hacka löken. Riv äpplet och skiva bananen. Pressa vitlöken. Dessa ingredienser kan du lägga på en tallrik så länge.
  4. Salta och peppra kycklingfilebitarna och vänd dem i mjöl. Stek dem på medelvärme i stekpanna eller stekgryta med högre kanter 2-3 minuter var sida.
  5. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan.
  6. Tillsätt löken, vitlök, äpple och banan i pannan samt lite extra olja eller smör. Fräs under omrörning samt strö över curry och sambal oelek.
  7. Späd med vatten och grädde och rör om.
  8. Låt africana grytan sjuda på svag värme ca 5 minuter.
  9. Tillsätt sedan kycklingen och låt koka 5 minuter till.
  10. Innan servering kan du droppa över citronsaften.
  11. Servera pannan med tillbehör i skålar samt ris.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer