Kräftrisotto

Risotto med kräftor. En kanongod risotto kokt med kräftfond av kräftskal och toppad med kräftstjärtar. God som förrätt eller huvudrätt. Som förrätt räcker receptet till 6 portioner.

Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller franskt från Loire.

För att koka kräftfonden du använder att koka risotton med behöver du kräftskal. Tar du från kräftskivan så se till att ställa in dem i kylen direkt efter du ätit dem. Du kan också frysa in dem. Lättare är att köpa ett paket frysta kräftor dock. Tina och skala så kan du använda skalen till fonden samt kräftstjärtarna senare till serveringen (då behöver du ej köpa några färdigskalade stjärtar).

4 portioner kräftrisotto

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 liter kräftskal eller byt mot ett paket frysta kräftor för både skal och kräftstjärtar
  • 1 burk skalade kräftstjärtar
  • 1 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 2 msk konjak (valfritt)
  • 1,5 krm cayennepeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Kräftrisotto: 1 msk olja
  • 2 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl risottoris, avorio- eller carnaroliris
  • 12 dl av kräftfonden
  • 0,5 dl till 2 dl riven parmesan eller grano padana
  • 2 dl kräftstjärtar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)
  • 4 kvistar krondill att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna om du använder hela kräftor. Spara kräftstjärtarna i kylen till serveringen senare.
  2. Kräftfond: lägg kräftskalen i en stor kastrull.
  3. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
  4. Fräs kräftskalen med löken i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till. Tillsätt mjöl och rör om.
  5. Tillsätt vitt vin, vatten, konjak och cayennepeppar. Sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Krossa gärna kräftskalen med en slev lite så får du ut mer smak.
  6. Tillsätt grädden och koka upp.
  7. Sila av kräftfonden och mät upp ca 12 dl till risotton.
  8. Kräftrisotto: skala, dela och finhacka löken.
  9. Skala och finhacka eller pressa i vitlöken.
  10. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt 1 msk smör i en stor kastrull.
  11. Tillsätt ca 3 dl kräftfond. Rör om och koka upp.
  12. Låt risotton småputtra på medelvärme i 20-25 minuter, rör då och då samt tillsätt kräftfond efter hand som risotton kokar ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar och ej kokar torrt.
  13. Riv under tiden osten fint.
  14. Innan servering så vänder du i hälften av osten och 1 msk smör. Smaka av med salt och vitpeppar. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt och såsig i konsistensen. Tillsätt ev. mer räkfond.
  15. Lägg upp kräftrisotton på tallrikar och fördela kräftstjärtar på toppen samt mer riven ost och ev. en kvist krondill. Eller blanda allt i kastrullen och servera direkt.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer