AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor

Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor Kikärtsbiffar. Vegetariska biffar med kikärtor är gott med klyftpotatis; råris; quinoa, taboulleh eller cous cous samt sås som tzatziki eller hummus samt tomatsallad.
Kikärtsbiffarna kan också serveras som falafel i pitabröd med skivad tomat, strimlad rödlök, strimlad salt gurka, hackad bladpersilja, grekisk yoghurt med pressad vitlök; strimlad isbergssallad; het chilisås som sambal oelek blandat med lite yoghurt och vatten.
Kikärtsbiffar eller falafel kan både stekas i olivolja eller friteras i ex. majsolja.
Gott att smaksätta kikärtsbiffar är också gurkmeja, curry samt garam masala.
Godast blir det om du kokar egna kikärtor. Då får du lägga dem i blöt kvällen innan. Koka ett helt paket och spara undan överblivna kikärter ex. i frysen.
Räkna ca 600 g kokta kikärter eller 2 tetrapak eller 2 burkar färdigkokta kikärter.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 16)
4 port kikärtsbiffar falafel
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 300 gram torkade kikärtor
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl
  • 1 rödlök (valfritt)
  • 1,5 tsk mald koriander (valfritt)
  • 1,5 tsk mald spiskummin (valfritt)
  • 0,5 finhackad röd chili eller något krm chilipulver (valfritt)
  • 5 msk hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 tsk sesamolja (valfritt)
  • 1 tsk tahini, sesampasta (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl ströbröd
  • 2 liter matolja (ex. majsolja) till fritering eller någon dl olivolja till stekning

Tillagning:

  1. Lägg kikärterna i vatten över natten om du ska koka själv.
  2. Koka dem mjuka i 1 timme, häll av samt låt svalna.
  3. Skölj kikärterna i durkslag om du använder kikärter från burk.
  4. Mixa kikärterna med pressad vitlök i matberedare eller mosa sönder dem för hand i en skål till en tjock fast deg. Justera degen genom att blanda i mjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar.
  5. Hacka lök, chili samt bladpersilja fint.
  6. Tillsätt alla ingredienser till kikärterna och blanda allt till en kikärtsdeg.
  7. Forma 20-24 st små kikärtsbiffar i storlek som golfbollar och lägg upp på en bricka. Platta ev. till dem lite. Vänd dem i ströbröd om du önskar.
  8. Fritera kikärtsbiffarna: värm matolja i en stor kastrull med lock (eller använd en fritös) till 180 grader (använd helst en termometer så att du kan justera värmen till 180 grader hela tiden).
  9. Fritera bollarna ljust bruna i 3-4 minuter (vänd dem efter halva tiden).
  10. Eller stek kikärtsbiffarna: värm en stekpanna och häll i några msk olivolja och stek några i taget några minuter på varje sida och runt om tills de får fin färg.
  11. Fritera eller stek kikärtsbiffarna efter hand och lägg upp på fat. Lägg friterade på hushållspapper att rinna av något innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor:

Bönsallad med salami och fetaost
Bönsallad med salami och fetaost i dijondressing. En GI- eller LCHF-anpassad sallad med stora vita bönor, salami, fetaost, rödlök, gurka, cocktailtomat, isbergssallad, svarta oliver samt bladpersilja.
Majs, gröna ärtor och finriven morot är också gott i.
Du kan välja andra bönor också. Koka gärna egna bönor - det blir godast. Ett tips är att koka ett helt paket så kan du spara undan i frysen och ta fram till andra tillfällen.
Korvpasta
Korvpasta. En pasta med korv i krämig sås av lök, tomat, grädde, vitlök, chili och en klick creme fraiche. Här har jag använt lite lyxigare färsk råkorv som salsiccia samt en ihålig spagetti som kallas Bucatini. Men man ta valfri korv och pasta som vanlig spagetti.
Smaksatt med dragon och oregano. Garnera gärna med riven parmesan eller grana padano.
Gott till pastan är en grönsallad med cocktailtomater och vinägrett samt nybakt baguette att skopa upp såsen med på slutet.
Thailändsk fiskgryta med kokos
Thailändsk fiskgryta med kokos. En gryta med fisk och grönsaker med smaker från Thailand. Chili, citrongräs, lime, vitlök med mera ger god smak.
När du gjort grunden eller basen till fiskgrytan kan du ha lite vad du gillar. Gott i är också torsk, räkor, musslor med mera. Andra grönsaker som passar är minimajs, bambuskott, groddar, bok choy, gröna bönor, zucchini, aubergine osv.
Ta gärna i några blad grovhackade thaibasilika eller färsk koriander på slutet för riktigt god smak.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fiskburgare
Fiskburgare av fiskfärs med stekt bröd, dressing, majonnäs, tomat, sallad och rödlök. Gott med klyftpotatis till.
Obs fiskfärsen är för lös för att man ska kunna grilla dessa fiskburgare så bäst är att steka dem i stekpanna.
Ta gärna hälften lax och hälften vit fisk som hajmal, Alaska pollock, gädda eller torskfilé.
Istället för hamburgerbröd kan du ta två skivor surdegsbröd, lantbröd eller annat bröd per portion.
Pasta med paprikasås och kyckling
Pasta med paprikasås och kyckling. Fräst kycklingfilé i bitar i en god paprikasås serverad med pasta.
Istället för spagetti kan du ta valfri annan pasta.
Du kan utesluta kycklingen eller ersätta med hackad soltorkad tomat eller fetaost för en vegetarisk variant.
Sillmacka sillsmörgås
Sillmacka eller sillsmörgås. Mörk kavring med kokt ägg och inlagd sill.
Du kan ta vilken sill du vill. Vanlig klar inlagd sill tycker jag passar bäst. Andra förslag är löksill, glasmästarsill, stekt inlagd sill osv blir såklart goda sillmackor de med.
Här har jag valt kavring som bröd men du kan såklart ta vilket bröd du vill - mörkt bröd passar dock bäst till sillmackor.
Snaps och öl passar fint till sillmackor. Mjölk är annars också gott.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Chokladsnitt kakor med choklad och pärlsocker
Chokladsnitt. Goda mördegskakor smaksatta med choklad i sneda snitt med pärlsocker på toppen. Baka egna chokladsnitt. Hembakta chokladsnitt.
Citronmarängspaj paj med citronkräm och maräng
Citronmarängspaj. En supergod paj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng. Lite krånglig att laga men väl värd besvärlig.
Vintips till är sött dessertvin typ Icewine, Liquer Muscat från Australien eller sött mousserande från Italien.
Garnera gärna med några blad citronmeliss.

Kokt vit sparris med Hollandaisesås
Kokt vit sparris med Hollandaisesås. Gott som förrätt eller till buffé.
Du kan också ta grön sparris istället för vit. Parmaskinkan på bilden kan du utesluta om du önskar.
Vintips till kokt sparris blir ett vitt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland. Vitt Gruner Weltliner från Österrike är också gott till.
Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner). Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!). Skär också ett nytt snitt längst ner på sparrisen.
Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Förvara de kokta sparrisbuntarna under en blöt handduk i sval eller kyl. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej träig i skal).
Se alla recept ur kategorin Buffé
Aubergineröra Baba ghanoush
Auberginröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine som mosats med vitlök och olivolja.
Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.
I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.
Garnera gärna aubergineröran med hackad bladpersilja, olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller granatäppelkärnor.
Kokta marinerade Belugalinser
Kokta marinerade Belugalinser. Belugalinser med olivolja, vitlök, honung, balsamvinäger och rödlök.
Belugalinser ser nästan ut som rysk Beluga-kaviar (Beluga-linser låter ju lyxigt iaf).
Belugalinserna passar både till vardags som fest eller till buffé. Ett gott tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk. Servera förslagsvis med ugnstekt potatis eller potatispuré samt en sås av kall yoghurt med hackad fetaost i. En tomat- och grönsallad är också gott till.
Rödbetor med getost
Rödbetor gratinerade med getost. Passar som tapas och som förrätt samt på buffé.
Kokta, skalade och klyftade rödbetor håller sig i kylen. När det är dags att servera gratineras rödbetorna med getost och garneras med lite hackad gräslök.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Amerikanska veganpannkakor
Amerikanska veganpannkakor med sojamjölk eller havremjölk. Utan ägg och mjölk. Vegovariant av amerikanska frukostpannkakor. Veganvariant av pannkakor.
Du kan tillsätta en halv burk majs i smeten för majspannkakor.
Gott med yoghurt, nötter och fruktsallad. Kan också serveras med avokado, mango och tomatsalsa.
Det blir 6-7 pannkakor på detta recept.
Saltrostad potatis
Saltrostad potatis. Ugnsbakad vanlig potatis. Här Amandine som är en delikatesspotatis som blir mycket god rostad på en bädd av grovt salt.
Små bakpotatisar blir jättegoda till det mesta och är nog bland det lättaste man kan laga.
Pasta med Portabello
Pasta med Portabello. En vegetarisk och vegan pasta med Portabello-svamp, vitlök, chili, persilja samt sås av Oatly Imat (som matlagningsgrädde).
Portabello är en champinjon som fått växa sig stor och full med smak. Kallas även trädgårdschampinjon eller kastanjechampinjon. Äter du mycket portabello så tänk på att det ej är rekommenderat att äta mer än två kg per år.
På bilden är pastan garnerad med lite vitlöksolja med persilja (sök recept här på receptfavoriter.se)
Om du äter parmesan så kan du strö över riven parmesan vid servering. Dock är parmesan ej vegetarisk då det innehåller löpe.
Istället för Oatly Imat kan du använda sojagrädde eller vanlig matlagningsgrädde.
Du kan välja valfri sort pasta - på bilden tagliatelle - men spagetti, skruvar, fjärilar osv blir också gott.
Välj en äggfri pasta om du serverar pastan för vegan. Ica Basic har pasta utan ägg.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Parisersmörgås Parisare
Parisersmörgås är en stekt smörgås eller macka med köttfärsbiff på typ Biff à la Lindström samt stekt ägg.
Till Parisersmörgås passar öl eller mjölk.
Här har jag valt att steka biffarna för sig och lägga på bröden. Man kan också smeta fast köttfärssmeten på en sida av bröden och steka hela. Efterstek då gärna på låg värme till önskad stekgrad.
En Parisare kallas egentligen en grillad skiva falukorv med senap, ketchup och Bostongurka mellan två grillade bröd. Nedan recept är alltså på Parisersmörgås men jag har alltid felaktigt sagt Parisare.
Keftedes Grekiska lammköttbullar
Keftedes - Grekiska lammköttbullar smaksatta med vitlök, mynta och lite smulad fetaost. Du kan också använda nötfärs. Fetaost är valfritt.
Servera lammfärsbullarna med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad. Det blir ca 20 lammköttbullar. Räkna 5 per portion.
Stekt zucchini i skivor är också gott till.
Blir också gott med viltfärs (viltköttbullar) eller älgfärs (älgköttbullar).
Någon tsk mald spiskummin eller garam masala passar också att variera smaken på lammfärsbullarna.
Du kan också trycka upp färsen på spett och grilla grekiska lammfärsspett. Grillad paprika och zucchini passar då till. Skivor av bakpotatis som du förkokt nästan klart (men så att de håller ihop på grillen) är också gott till.
Pyttipanna med kassler
Pyttipanna med kassler, potatis och rotsaker. Kasslerpytt är gott med stekt ägg och rödbetor. Vidare kan man ha stark senap eller saltgurka till samt en grönsallad.
Istället för gul lök kan du ta purjolök. Om man vill kan man ha bara potatis i pytten.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Tempura med grönsaker
Tempura med grönsaker. Knapriga och goda bitar av grönsaker som friterats med japansk frityrsmet. Vegetarisk eller vegan tempura.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 5 sorter och 200 gram av varje.
Hemlagade pommes frites
Hemlagade pommes frites som är enkla att laga och fritera. Pommes frites är dessutom fantastiskt gott och billigt tillbehör till det mesta - kött, fisk, kyckling med mera.
Vill du laga fler portioner så fritera i omgångar om två portioner i taget (om du ej har en större fritös).
Oljan kan du använda flera gånger att fritera med. Filtrera den genom en sil eller kaffefilter när den börjar bli full av skräp (OBS vänta tills den svalnat).
Hittar du ej fast potatis kan du ta bakpotatis eller stora färskpotatisar.
Det finns frityrkorgar som passar i kastruller och funkar fint att fritera med om du ej har fritös. Det går även bra att fritera i kastrull om du har en hålslev i metall att plocka upp pommes fritesen med.
Använder du en kastrull så ha ett lock (att lägga över vid brand), en hålslev i metall att ta upp pommes fritesen med samt en digitaltermometer att kontrollera temperaturen med.
Friterad banan
Friterad banan som är en klassiker med vaniljglass. Ringla lite sirap över den friterade bananen.
Lönnsirap är speciellt gott.
Istället för en fritös kan du använda en hög kastrull med lock, hålslev samt en termometer.
Se alla recept ur kategorin Friterad mat
Chili con Quorn
Chili con Quorn är en vegetarisk chili con carne med quornfärs, linser och bönor istället för köttfärs.
Quornfärs är likt köttfärs men är gjort av svamp. Quorn blir gott istället för köttfärs till vegetarisk chili.
Lägg gärna bönor i blöt kvällen innan och koka en stor laddning bönor som du kan ha till chilin och sedan frysa in resten. Hemkokta bönor är godare än de köpta färdigkokta tycker jag.
Du kan servera chilin con quorn med råris eller ris ex. basmatiris kokt med hel kardemumma och en kanelstång (blanda en del av riset när det är kokt med ett krm gurkmeja och blanda sedan ut i riset). En grönsallad - förslagsvis isbergssallad med skivad rödlök är gott till. Vidare kan man ha matyoghurt till som ex. turkisk yoghurt.
Tärnade morötter är också gott i chilin.
Marinerade gröna linser med balsamico
Marinerade gröna linser med balsamico, rödlök, purjolök, vitlök samt olivolja.
Mexikanska svarta bönor
Mexikanska svarta bönor. Frijoles negros fritos är stekta mosade svarta bönor smaksatta med vitlök, lök och chili.
Gott till tortillas, tacos, mackor och nästan all mexikansk mat. Funkar även som röra till annat som grillat kött eller grönsaker till vegan eller vegetarisk mat.
Koka gärna ett paket svarta bönor innan och spara undan det som blir över till annat i frysen. Man kan också använda svarta bönor från burk men hemkokta är godast.
Egna bönor kokar du genom att lägga ett paket svarta bönor i blöt över natten minst 10 timmar. Koka dem sedan mjuka i ca 1 timme. Häll av och skölj i kallt vatten.
Om du vill kan du ta buljong istället för vatten. Eller tillsätta valfri buljongtärning.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook