AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor

Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor Kikärtsbiffar. Vegetariska biffar med kikärtor är gott med klyftpotatis; råris; quinoa, taboulleh eller cous cous samt sås som tzatziki eller hummus samt tomatsallad.
Kikärtsbiffarna kan också serveras som falafel i pitabröd med skivad tomat, strimlad rödlök, strimlad salt gurka, hackad bladpersilja, grekisk yoghurt med pressad vitlök; strimlad isbergssallad; het chilisås som sambal oelek blandat med lite yoghurt och vatten.
Kikärtsbiffar eller falafel kan både stekas i olivolja eller friteras i ex. majsolja.
Gott att smaksätta kikärtsbiffar är också gurkmeja, curry samt garam masala.
Godast blir det om du kokar egna kikärtor. Då får du lägga dem i blöt kvällen innan. Koka ett helt paket och spara undan överblivna kikärter ex. i frysen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 13)
4 port kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar me
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 300 gram torkade kikärter eller 600 g kokta kikärter eller 2 tetrapak eller 2 burkar färdigkokta kikärter
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl
  • 1 rödlök (valfritt)
  • 1,5 tsk mald koriander (valfritt)
  • 1,5 tsk mald spiskummin (valfritt)
  • 0,5 finhackad röd chili eller något krm chilipulver (valfritt)
  • 5 msk hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 tsk sesamolja (valfritt)
  • 1 tsk tahini, sesampasta (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • Ströbröd till stekning
  • 2 liter matolja (ex. majsolja) till fritering eller 0,5 dl olivolja till stekning

Tillagning:

  1. Lägg kikärterna i vatten över natten om du ska koka själv.
  2. Koka dem mjuka i 1 timme, häll av samt låt svalna.
  3. Skölj kikärterna i durkslag om du använder kikärter från burk.
  4. Mixa kikärterna med pressad vitlök i matberedare eller mosa sönder dem för hand i en skål till en tjock fast deg. Justera degen genom att blanda i mjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar.
  5. Hacka lök, chili samt bladpersilja fint.
  6. Tillsätt alla ingredienser till kikärterna och blanda allt till en kikärtsdeg.
  7. Forma 20-24 st små kikärtsbiffar i storlek som golfbollar och lägg upp på en bricka. Platta ev. till dem lite. Vänd dem i ströbröd om du önskar.
  8. Fritera kikärtsbiffarna: värm matolja i en stor kastrull med lock (eller använd en fritös) till 180 grader (använd helst en termometer så att du kan justera värmen till 180 grader hela tiden).
  9. Fritera bollarna ljust bruna i 3-4 minuter (vänd dem efter halva tiden).
  10. Eller stek kikärtsbiffarna: värm en stekpanna och häll i några msk olivolja och stek några i taget några minuter på varje sida och runt om tills de får fin färg.
  11. Fritera eller stek kikärtsbiffarna efter hand och lägg upp på fat. Lägg friterade på hushållspapper att rinna av något innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor:

Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör
Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör, rostade potatishalvor samt kokt blomkål och morötter.
Steak cheese sandwich
Steak cheese sandwich med grillad biff med smält ost, grillad lök och paprika samt majonnäs i surdegsbröd eller baguette.
Här har jag valt mört biffkött. Ett tips är annars att marinera och laga skivad fransyska som är billigare men inte så mör. Marinera då minst 10 timmar eller över natten så blir den mör och fin.
Mangon i marinaden innehåller ämnen som mörar köttet.
Istället för att grilla kan du steka köttet. Godast blir köttet om det grilla på utegrill.
Annat gott i steak sandwich är senap, coleslaw, ruccola, tomat, sallad, skivad saltgurka, jalapeños med mera.
Du kan ta små grillspett i trä och trycka ner i steak cheese sandwichen vid servering så att den inte trillar isär om du använt skivat surdegsbröd.
Servera med rejält med servetter eller på tallrik med kniv och gaffel. Ev. kan man ha klyftpotatis eller pommes frites till.
Potatissallad med rostbiff eller grillad kyckling
Potatissallad med rostbiff eller grillad kyckling. En god, nyttig och enkel potatissallad med äpple, lök och matyoghurt.
Riven pepparrot, klyftade tomater, rostad lök, pickles som inlagd lök, samt kapris är gott till.
Välj en fast sort potatis.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka med pesto
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka samt pesto. Gott, enkelt och nyttigt på egen hand som lunch eller lätt middag. Gärna med ett gott bröd. Eller som tillbehör till det mesta som kött, fisk, kyckling, till buffé, grillat, GI- eller LCHF-kost.
Laga gärna egen pesto - sök recept här på receptfavoriter.se.
Välj mogna tomater och fina grönsaker - helst ekologiska. Annars skölj dem noga.
Lavendelskorpor
Lavendelskorpor. Knapriga hembakta skorpor smaksatta med lavendel. Använd hemplockad torkad lavendel eller köp på apoteket eller hälsokost.
Blanda gärna socker och lavendel dagen innan i en påse så får sockret mer lavendelsmak.
Omelett med skinka och tomat
Omelett med skinka, tomat och ost. Omeletten kan lagas enbart i stekpanna men också i ugn.
Lagar du omeletten i ugnen så fluffar den upp fint samt du slipper passa den från att brännas eller vika den dubbel i stekpannan.
Vill du ha en vegetarisk omelett kan du utesluta skinkan och ta mer ost samt ev. lägga till strimlade soltorkade tomater, kokt broccoli, smulad fetaost eller annat gott.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Helstekt kotlett
Helstekt kotlett med ben. Fläskstek är gott och enkelt att helsteka i ugnen. Servera förslagsvis med svampsås, kokt potatis, blomkål och morot eller andra valfria tillbehör.
Istället för kotlett kan man ta hel fläskkarré.
Äppelpaj med havregryn
Äppelpaj med havregryn. En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj med havregryn brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Spenatlasagne med getost
Spenatlasagne med getost. En smakrik vegetarisk variant på lasagne du kan servera med grönt som tomatsallad med rödlök, grönsallad, finrivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Bruschetta med avokado
Bruschetta med tomat och avokado. Italienskt grillat bröd.
Gott, nyttigt och enkelt som förrätt.
Ett vitt ekfatslagrat vin av chardonnay passar bra till bruschetta.
Stekt halloumi med bulgursallad
Stekt eller grillad halloumi med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda. En god, snabblagad och nyttig vegetarisk rätt.
Halloumin kan också grillas i skivor.
Ugnsbakade kvisttomater
Ugnsbakade kvisttomater med olivolja, vitlök och basilika är goda som tillbehör till det mesta. Det blir lika gott med andra småtomater som cocktailtomater eller plommontomater.
Ugnsbakade tomater är goda i sallader ex. med mozzarella och babyspenat. Eller att blanda med kokt spagetti, lite ruccola och riven parmesan till en god pasta du smakar av med salt och peppar.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Misosoppa med grönsaker
Misosoppa med grönsaker. En mycket god och nyttig soppa gjord med buljong med smak av sjögräs, dashi-pulver, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och torkat sjögräs.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi.
Annars kan du använda vanlig buljong till mison, förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast blir den med hemlagad buljong.
Nedan förslag på grönsaker men du kan också ha i grönsaker efter eget tycke som bambuskott, spenat, palsternacka, groddar, blomkål, broccoli, ärtor, majs osv.
Koka sushiris
Koka sushiris i kastrull eller riskokare till egen sushi. Receptet nedan räcker till mer än 4 bitar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 - 6 personer. Jag kan verkligen rekommendera en riskokare till att koka sushiris. Det blir perfekt resultat varje gång.
Chilisås med rostad chili
Chilisås med rostad chili. Hemgjord chilisås sk Salsa Roja görs av att koka krossade tomater med lök, paprika, rostad chili, vitlök och färsk koriander.
Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater samt tar grön paprika istället.
Chilisåsen serveras kall till mexikansk mat eller som het salsa till det mesta. Denna sås påminner en del om het ajvar och kan serveras till grillat, burgare, kyckling, kött eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Grillad chilikyckling med potatissallad
Grillad chilikyckling med potatissallad samt stekta tomathalvor och grönsallad. Het grillad eller stekt kycklingfilé smaksatt med chili.
Du kan använda valfri chili efter smak och tillgång ex. chiliflakes, färsk chili eller cayenne. En tsk het chilisås eller 2 msk söt chilisås funkar också. Vidare alternativ är några droppar tabasco.
Här med potatissallad som tar ett tag att koka men du kan ha valfritt tillbehör till kycklingen ex. klyftpotatis, kokt potatis, rostade rotfrukter eller grönsaker, ris, quinoa, råris eller köpt potatissallad.
Älgköttbullar
Älgköttbullar. Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs.
Viltburgare hamburgare med viltfärs
Viltburgare. Hamburgare med viltfärs och tillbehör.
Extra gott blir viltburgarna med hemgjorda pommes frites samt hembakta hamburgerbröd. Det blir mycket gott och festligt att göra allt själv och smaken blir annan från köpt pommes och bröd. Det blir såklart gott med köpta bröd och pommes också.
Grillad hamburgare med hemgjorda pommes frites samt hembakta hamburgerbröd. Jättegott och festligt att göra allt själv och smaken blir annan från köpt pommes och bröd. Det blir såklart gott med köpta bröd och pommes också.
Du hittar recepten på hemgjorda tjocka pommes frites och hembakat hamburgerbröd om du söker här på Receptfavoriter.se.
Vilken viltfärs som helst kan användas.
Viltburgarna kan stekas i panna, ugn eller grillas.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Friterad lök eller lökringar
Friterad lök eller lökringar. Fritera egen lök på enkelt vis med bara mjöl eller fritera lökringar med frityrsmet.
Friterad lök är mycket gott som tillbehör till korv, hamburgare, plankstek, rostbiff, kött, kyckling eller fisk eller till vegetarisk mat. Prova entrecote med bearnaise, lökringar, klyftpotatis samt tomatsallad.
Oljan kan du sila av och spara samt använda igen.
Vegetariska vårrullar
Vegetariska vårrullar med svamp, vitkål, tofu, morötter och risnudlar. Skippar du ägget så blir de veganska vårrullar.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad.
Om du vill kan du ha ägg i fyllningen.
Thailändska vårrullar. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.

Vårrullar
Thailändska vårrullar. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Se alla recept ur kategorin Friterad mat
Koktider för bönor, kikärter och linser
Koktider för bönor, kikärter och linser. Blötläggningstider och koktider för baljväxter som adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser.
Koka gärna ett helt paket bönor, kikärter eller linser. Spara de kokta bönorna i frysen förpackade i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen.
Kokta kalla bönor, kikärter eller linser är gott att bara lägga till den mesta mat. Blanda gärna med lite fin vinäger (ex. balsamvinäger), olivolja, salt, vitpeppar samt kanske lite hackad rödlök.
Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion (blir ca 2,5 dl kokta bönor eller kikärter). Ta ca 3/4 dl per portion för linser.
Om du slår bort vattnet från bönorna när de kokat upp och sedan fyllt på med nytt vatten blir bönorna mindre gasiga.
Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor
Kikärtsbiffar. Vegetariska biffar med kikärtor är gott med klyftpotatis; råris; quinoa, taboulleh eller cous cous samt sås som tzatziki eller hummus samt tomatsallad.
Kikärtsbiffarna kan också serveras som falafel i pitabröd med skivad tomat, strimlad rödlök, strimlad salt gurka, hackad bladpersilja, grekisk yoghurt med pressad vitlök; strimlad isbergssallad; het chilisås som sambal oelek blandat med lite yoghurt och vatten.
Kikärtsbiffar eller falafel kan både stekas i olivolja eller friteras i ex. majsolja.
Gott att smaksätta kikärtsbiffar är också gurkmeja, curry samt garam masala.
Godast blir det om du kokar egna kikärtor. Då får du lägga dem i blöt kvällen innan. Koka ett helt paket och spara undan överblivna kikärter ex. i frysen.
Hummus hommus kikärtsröra
Hummus eller hommus som är en kikärtsröra av mosade kokta kikärter med vitlök och olivolja. Ofta smaksätts hummus med tahini (sesampasta) och citronsaft.
Hummus är gott som röra till grillat eller som tillbehör till det mesta.
Receptet kan dubblas och håller sig länge i kylen. Kan också frysas.
Dekorera ev. hackad bladpersilja. Hittar du sumak (mörkt surt pulver av malda sumakbär) så kan du ta det också. Sumak hittar du i välsorterad affärer med sortiment från mellanöstern och persisk mat. Kan också ersättas med finriven citron, paprikapulver eller spiskummin. Droppa gärna lite olivolja över. Lägg ev. några hela kikärter på mitten. Hummus är vanligt till meze och godsaker från mellanöstern som falafel, tunnbröd, grillspett (kebab) samt tabbuleh.
Gott är att dippa bitar av tunnbröd som ex. varma pitabröd i hummusen.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook