AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor

Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor Kikärtsbiffar. Vegetariska biffar med kikärtor är gott med klyftpotatis; råris; quinoa, taboulleh eller cous cous samt sås som tzatziki eller hummus samt tomatsallad.
Kikärtsbiffarna kan också serveras som falafel i pitabröd med skivad tomat, strimlad rödlök, strimlad salt gurka, hackad bladpersilja, grekisk yoghurt med pressad vitlök; strimlad isbergssallad; het chilisås som sambal oelek blandat med lite yoghurt och vatten.
Kikärtsbiffar eller falafel kan både stekas i olivolja eller friteras i ex. majsolja.
Gott att smaksätta kikärtsbiffar är också gurkmeja, curry samt garam masala.
Godast blir det om du kokar egna kikärtor. Då får du lägga dem i blöt kvällen innan. Koka ett helt paket och spara undan överblivna kikärter ex. i frysen.
Räkna ca 600 g kokta kikärter eller 2 tetrapak eller 2 burkar färdigkokta kikärter.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 16)
4 port kikärtsbiffar falafel
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 300 gram torkade kikärtor
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl
  • 1 rödlök (valfritt)
  • 1,5 tsk mald koriander (valfritt)
  • 1,5 tsk mald spiskummin (valfritt)
  • 0,5 finhackad röd chili eller något krm chilipulver (valfritt)
  • 5 msk hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 tsk sesamolja (valfritt)
  • 1 tsk tahini, sesampasta (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl ströbröd
  • 2 liter matolja (ex. majsolja) till fritering eller någon dl olivolja till stekning

Tillagning:

  1. Lägg kikärterna i vatten över natten om du ska koka själv.
  2. Koka dem mjuka i 1 timme, häll av samt låt svalna.
  3. Skölj kikärterna i durkslag om du använder kikärter från burk.
  4. Mixa kikärterna med pressad vitlök i matberedare eller mosa sönder dem för hand i en skål till en tjock fast deg. Justera degen genom att blanda i mjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar.
  5. Hacka lök, chili samt bladpersilja fint.
  6. Tillsätt alla ingredienser till kikärterna och blanda allt till en kikärtsdeg.
  7. Forma 20-24 st små kikärtsbiffar i storlek som golfbollar och lägg upp på en bricka. Platta ev. till dem lite. Vänd dem i ströbröd om du önskar.
  8. Fritera kikärtsbiffarna: värm matolja i en stor kastrull med lock (eller använd en fritös) till 180 grader (använd helst en termometer så att du kan justera värmen till 180 grader hela tiden).
  9. Fritera bollarna ljust bruna i 3-4 minuter (vänd dem efter halva tiden).
  10. Eller stek kikärtsbiffarna: värm en stekpanna och häll i några msk olivolja och stek några i taget några minuter på varje sida och runt om tills de får fin färg.
  11. Fritera eller stek kikärtsbiffarna efter hand och lägg upp på fat. Lägg friterade på hushållspapper att rinna av något innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor:

Indisk kycklinggryta med curry och grädde
Indisk kycklinggryta med curry och grädde. En enkel och god kycklingryta serverad med mango chutney, basmatiris, russin, färsk mango och ananas och cashewnötter eller jordnötter. Så indisk är den väl inte egentligen men god.
Råris eller kokt matvete är också gott till istället för basmatiris.
Godast blir grytan med färsk kyckling, helst svensk majskyckling (kyckling uppfödd på majs). Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera med.
Tagliatelle med svamp- och mascarponeostsås
Tagliatelle med svamp- och mascarponeostsås. Mascarpone är en färskost från italien. Den kan ersättas med vanlig färskost. Istället för tagliatelle kan du ta pasta som penne, spagetti eller valfri pasta. Istället för parmesan kan du ta grana padano.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Tofuline har ex. en färskost som kan ersätta mascarponen. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Pasta med filé, svamp och grädde
Pasta med filé, svamp och grädde. Lyxig pasta med valfri filé. Kanongott med kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé, viltfilé, quornfilé eller strutsfilé.
Vintips till är ett lättare rött vin som ex Pinot Noir, Sangiovese, Blau burgunder eller Valpolicella.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pasta pesto
Pasta pesto. Pesto är gott med pasta som spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta.
Pesto är en italiensk röra av mixad eller finhackad basilika, vitlök, nötter (helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara) och olivolja.
Gör hemgjord pesto eller köp färdig. Godast är hemgjord (oftast).
Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Linser med curry, blomkål och potatis
Linser med curry, blomkål och potatis. Potatis och curry passar faktiskt mycket bra ihop speciellt med blomkål i denna indiska linsgryta.
Späs linserna med vätska blir de billig gryta och soppa som räcker till många. Passar som vegetarisk rätt eller tillbehör till det mesta från korv, kyckling, fisk, fläsk och på bufféer. Prova med skivad kryddstark korv. Lägg lite energi på att baka ett rustikt bondbröd så blir middagen fullkomlig.
Ugnsrostad blomkål
Ugnsrostad blomkål är mycket gott och enkelt att laga. Perfekt som tillbehör, fest eller buffé. Indiska kryddor som garam masala, curry och gurkmeja passar bra till blomkål.
Rosta blomkålsbuketterna i ex. en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
Ugnsrostade blomkål är ett enkelt, billigt och smidigt tillbehör till det mesta och speciellt till fest eller buffé till många personer. Du kan rosta en hel långpanna med blomkål (ex. tre blomkålshuvuden), förvara i kylen och servera på fat eller skål uppvärmt eller kallt.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kall Parmesanröra
Kall Parmesanröra. Färskost smaksatt med riven Parmesan. En enkel men god röra, sås eller crème som smakar bra till det mesta som kött, grönsaker, grillat, kyckling, till buffé osv.
Istället för Kesella kan du ta annan naturell färskost. Parmesan kan du ersätta med Grana padano (som är billigare). Men desto finare parmesan desto godare sås.
Tomatsalsa med färsk koriander
Tomatsalsa med färsk koriander, lök och chili. En god hemgjord salsa till texmexbuffé.
Skippa köpesalsan och gör egen salsa istället med massor av god färsk koriander, chili och färska tomater.
Bearnaisesås med citron
Bearnaisesås med citron. Hemlagad Beaarnaise smaksatt med citronsaft istället för vitvinsvinäger. Här garnerad med lite chiliflakes.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Marinerade gröna linser med balsamico
Marinerade gröna linser med balsamico, rödlök, purjolök, vitlök samt olivolja.
Vegetarisk fylld paprika
Vegetarisk fylld paprika med sojafärs eller quornfärs, svarta bönor, majs, tomat, lök, vitlök, chili, oregano samt hasselnötter. Gott med tomatsås, fetaost och kokt råris - här blandat till en pilaff med svarta bönor.
Istället för sojafärs kan du ta 300 gram quornfärs.
Linssoppa med broccoli
Linssoppa med broccoli. Soppa med linser och broccoli är nyttig, god och snabb.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Ananassalsa med mynta
Ananassalsa med mynta, färsk koriander, jalapeno, rödlök och lime. En Mexikansk salsa som passar till det mesta som tortillas, tacos, grillat, på buffé, till kyckling, skaldjur, fisk eller grönsaker.
Örtolja med basilika basilikaolja
Örtolja med basilika. Basilikaolja är gott som tillbehör till det mesta. Vacker grön olja med basilika kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter.
Ex. pastarätter, tomatsallad, carpaccio, grillade grönsaker, kokta småpotatisar med basilikaolja osv.
Örtoljan håller sig veckor övertäckt i kylen. Kan bli dålig om basilikablad flyter upp till ytan och får kontakt med syre om oljan står i rumstemperatur.
Örtoljan med basilikan kan du också använda som grund till marinad för kött. Tillsätt då gärna en klyftad vitlök, svartpeppar, några msk vinäger, något krm timjan samt rosmarin.
Rostade potatishalvor
Rostade potatishalvor av delikatesspotatis som ex. Amandine. Enkel men lyxig potatis som ej behövs skalas. Strö gärna lite flingsalt över vid servering.
Potatishalvor passar som tillbehör till det mesta.
Vill du variera potatishalvorna kan du strö över något krm timjan. Chiliflakes blir också gott.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Champinjoner som tapas
Champinjoner som tapas. Frästa små hela skogschampinjoner med soltorkade tomater, vitlök, örter och chili i lite tomatsås. En variant på champinjoner a al Greque.
Gott som tapas med bröd. Kan serveras varmt eller kallt.
Också gott som svamptillbehör till det mesta som sidorätt eller på buffé.
Räkna en liten burk soltorkade tomater i olja.
Kycklingspett med sesamfrön
Kycklingspett med sesamfrön som marinerats i vitlök, olja, sesamolja, chili och ingefära.
Goda spett med kycklingfilé att grilla eller steka i ugnen. Passar till buffé, fest, middag med mera.
Goda med ex. nudelsallad, grillade grönsaker och jordnötssås.
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.
Du behöver 8-12 träspett eller grillspett.
Vegetariska biffar med bönor
Vegetariska biffar med bönor. Bönbiffar av mosade svarta bönor, hackade gröna bönor smaksatta med vitlök.
Bönbiffarna blir godast med hemkokta svarta bönor. Koka gärna ett helt paket svarta bönor på en gång så kan du frysa in det som blir över.
Istället för gröna bönor kan du ha i majs eller fint tärnad röd eller gul paprika.
Gott till biffarna är som på bilden en kall sås med yoghurt smaksatt med ingefära, ugnsstekt potatis, inlagd gurka och kokta morötter, vårlök samt blomkål.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Hemlagade pommes frites
Hemlagade pommes frites som är enkla att laga och fritera. Pommes frites är dessutom fantastiskt gott och billigt tillbehör till det mesta - kött, fisk, kyckling med mera.
Vill du laga fler portioner så fritera i omgångar om två portioner i taget (om du ej har en större fritös).
Oljan kan du använda flera gånger att fritera med. Filtrera den genom en sil eller kaffefilter när den börjar bli full av skräp (OBS vänta tills den svalnat).
Hittar du ej fast potatis kan du ta bakpotatis eller stora färskpotatisar.
Det finns frityrkorgar som passar i kastruller och funkar fint att fritera med om du ej har fritös. Det går även bra att fritera i kastrull om du har en hålslev i metall att plocka upp pommes fritesen med.
Använder du en kastrull så ha ett lock (att lägga över vid brand), en hålslev i metall att ta upp pommes fritesen med samt en digitaltermometer att kontrollera temperaturen med.
Friterad lök eller lökringar
Friterad lök eller lökringar. Fritera egen lök på enkelt vis med bara mjöl eller fritera lökringar med frityrsmet.
Friterad lök är mycket gott som tillbehör till korv, hamburgare, plankstek, rostbiff, kött, kyckling eller fisk eller till vegetarisk mat. Prova entrecote med bearnaise, lökringar, klyftpotatis samt tomatsallad.
Oljan kan du sila av och spara samt använda igen.
Friterad klyftpotatis
Friterad klyftpotatis eller Idahopotatis. Stora klyftor av bakpotatis som friteras gyllene med skal.
Goda som tillbehör till grillat, hamburgare, på buffé eller till allt möjligt där potatis passar.
Du behöver en termometer eller en fritös för att kontrollera oljans temperatur.
Ha också ett lock till hands att täcka oljan med om olyckan skulle vara framme (släck ej med vatten utan kväv eld med lock).
Använd en hålslev eller träslev att ta upp potatisen ur oljan - chansa ej med plastredskap.
Se alla recept ur kategorin Friterad mat
Soppa på mungbönor
Soppa på mungbönor. Mungbönssoppa är en enkel, billig och god vegetarisk soppa smaksatt med vitlök, chili, lök, gurkmeja samt curry.
Laga en stor omgång soppa på ett paket mungbönor och bjud på soppmiddag. Ta resterna av mungbönssoppan till luncher eller snabba middagar. Receptet kan också halveras såklart.
Mungbönssoppan är god som den är men kan serveras med varma mackor eller baguetter med ost. En variant är att ha soltorkad tomat och/eller salami samt ost på baguetten.
Tobbes Coastal Bend Chili con carne
Tobbes Coastal Bend Chili con carne. Ett recept på chili con carne från Houston, Texas. En härlig lagom het chili komponerad under den period jag var verksam i Houston, en chili provsmakad och godkänd av mexikanska vänner i Houston och Corpus Christi, båda vid The Coastal Bend...
Koktider för bönor, kikärter och linser
Koktider för bönor, kikärter och linser. Blötläggningstider och koktider för baljväxter som adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser.
Koka gärna ett helt paket bönor, kikärter eller linser. Spara de kokta bönorna i frysen förpackade i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen.
Kokta kalla bönor, kikärter eller linser är gott att bara lägga till den mesta mat. Blanda gärna med lite fin vinäger (ex. balsamvinäger), olivolja, salt, vitpeppar samt kanske lite hackad rödlök.
Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion (blir ca 2,5 dl kokta bönor eller kikärter). Ta ca 3/4 dl per portion för linser.
Om du slår bort vattnet från bönorna när de kokat upp och sedan fyllt på med nytt vatten blir bönorna mindre gasiga.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook