AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor

Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor Kikärtsbiffar. Vegetariska biffar med kikärtor är gott med klyftpotatis; råris; quinoa, taboulleh eller cous cous samt sås som tzatziki eller hummus samt tomatsallad.
Kikärtsbiffarna kan också serveras som falafel i pitabröd med skivad tomat, strimlad rödlök, strimlad salt gurka, hackad bladpersilja, grekisk yoghurt med pressad vitlök; strimlad isbergssallad; het chilisås som sambal oelek blandat med lite yoghurt och vatten.
Kikärtsbiffar eller falafel kan både stekas i olivolja eller friteras i ex. majsolja.
Gott att smaksätta kikärtsbiffar är också gurkmeja, curry samt garam masala.
Godast blir det om du kokar egna kikärtor. Då får du lägga dem i blöt kvällen innan. Koka ett helt paket och spara undan överblivna kikärter ex. i frysen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 12)
4 port kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar me
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 300 gram torkade kikärter eller 600 g kokta kikärter eller 2 tetrapak eller 2 burkar färdigkokta kikärter
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl
  • 1 rödlök (valfritt)
  • 1,5 tsk mald koriander (valfritt)
  • 1,5 tsk mald spiskummin (valfritt)
  • 0,5 finhackad röd chili eller något krm chilipulver (valfritt)
  • 5 msk hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 tsk sesamolja (valfritt)
  • 1 tsk tahini, sesampasta (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • Ströbröd till stekning
  • 2 liter matolja (ex. majsolja) till fritering eller 0,5 dl olivolja till stekning

Tillagning:

  1. Lägg kikärterna i vatten över natten om du ska koka själv.
  2. Koka dem mjuka i 1 timme, häll av samt låt svalna.
  3. Skölj kikärterna i durkslag om du använder kikärter från burk.
  4. Mixa kikärterna med pressad vitlök i matberedare eller mosa sönder dem för hand i en skål till en tjock fast deg. Justera degen genom att blanda i mjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar.
  5. Hacka lök, chili samt bladpersilja fint.
  6. Tillsätt alla ingredienser till kikärterna och blanda allt till en kikärtsdeg.
  7. Forma 20-24 st små kikärtsbiffar i storlek som golfbollar och lägg upp på en bricka. Platta ev. till dem lite. Vänd dem i ströbröd om du önskar.
  8. Fritera kikärtsbiffarna: värm matolja i en stor kastrull med lock (eller använd en fritös) till 180 grader (använd helst en termometer så att du kan justera värmen till 180 grader hela tiden).
  9. Fritera bollarna ljust bruna i 3-4 minuter (vänd dem efter halva tiden).
  10. Eller stek kikärtsbiffarna: värm en stekpanna och häll i några msk olivolja och stek några i taget några minuter på varje sida och runt om tills de får fin färg.
  11. Fritera eller stek kikärtsbiffarna efter hand och lägg upp på fat. Lägg friterade på hushållspapper att rinna av något innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Kikärtsbiffar falafel vegetariska biffar med kikärtor:

Marinerad fläskfilé
Marinerad fläskfilé blir god med vitlök, olivolja, soja, honung och örtkryddor. Perfekt att grilla, steka eller ugnsteka.
Servera förslagsvis med tillbehör som potatis, sås och sallad till. Ex. klyftpotatis, rostad potatis, kokt färskpotatis; sås som kall sweet chilisås, coleslaw, svampsås, guacamole, tzatziki osv. Tomat- och grönsallad och/eller grillad paprika, lök och zucchini passar också till.
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Kokt rimmad oxbringa med rotmos. Servera med stark senap, buljong från oxbringan, knäckebröd och ev. en sallad ex. på finrivna morötter, tomat, valnötter, spenat och vinäger.
Överbliven oxbringa kan frysas.
Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
Du kan koka oxbringan utan morot, purjolök och rotselleri också men de ger god smak.
Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Tysk gulasch
Tysk gulasch är en köttgryta med lök, paprika och vitlök. God med bröd, pasta som tagliatelle, gnocchi eller råris. I Tyskland serveras ofta spätzle eller potatisknödel till gulaschen.
Laga gärna gulaschen dagen innan så den får stå och få ännu godare smak över natten i kylen. Kyl grytan snabbt efter tillagning. Tips är att ställa den i kallt vatten i diskhon utan lock.
Denna gulasch har massor av gul lök som kokar sönder och blir till grytans vätska men om grytan kokar för torr och bränner så tillsätter du bara lite vatten.
Vitkålssallad
Vitkålssallad är vanlig i två varianter pizzasallad med vinäger eller coleslaw med majonäs. Här är recept på både pizzasallad och coleslaw.
Vitkålssallad är inte bara gott utan oslagbart billigt och smidigt, förslagsvis om man har många gäster. Speciellt om du använder en matberedare eller mandolin att snabbt strimla vitkålen.
Massera gärna in saltet i kålen med handen så blir vitkålen i salladen snabbare mjuk samt god pizzasallad eller coleslaw (det är saltet som gör att kålen mjuknar). Alternativ är att vitkålssalladen står och blir mjuk i kylen någon timme eller flera timmar ex. över natten.
Waffles Belgiska tjocka våfflor med bakpulver
Waffles Belgiska tjocka våfflor med bakpulver att laga i ex. Waffle Maker - eller annat våffeljärn för tjocka våfflor.
Tjocka Waffles kan serveras som vanliga våfflor med sylt och grädde; chokladsås; glass; färska bär som hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar; lönnsirap; frukt som banan eller äppelklyftor stekt i socker; florsocker med mera.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Fylld kycklingfilé med parmesanost
Fylld kycklingfilé med parmesanost och soltorkad tomat. Goda stekta eller grillade med ex. tomat och auberginegratäng eller valfritt annat tillbehör. Ex. rostad klyftpotatis med paprika, rödlök och purjolök samt sås av matyoghurt, lime och pressad vitlök.
Kycklingen blir fin när man skär upp den och får god smak av salt soltorkade tomater och fyllig parmesanost.
Välj helst fin majskycklingbröst eller krav-märkt kycklingbröst. Välj inte billigaste importerade gummikycklingen full med vatten.
Fyllda kycklingbröst passar till middag såväl att förbereda och sedan värma till fest eller buffé. Bäst blir brösten om de förvaras hela i kylen, vid servering så värms de och sedan skärs de upp och läggs på fat.
Vintips till är ett lättare rödvin ex. en spansk rioja eller fylligt vitt vin.
Kokt grönsakstillbehör
Kokt grönsakstillbehör. Ett förslag på kokta grönsaker som passar som tillbehör till det mesta. Här har jag valt knippmorötter, bönor sk haricots verts samt knipp-, vår- eller salladslökar.
Du kan såklart ta andra grönsaker som vaxbönor, strimlad purjolök, broccolibuketter, blomkålsbuketter, brysselkål, rotselleri i stavar osv.
Väljer du vanliga morötter så slanta dem snett eller skär dem i stavar innan du kokar dem.
Tiramisu
Tiramisu. En kall italiensk dessert, smaksatt med kaffe, kakao och färskost mascarpone. Tiramisù betyder pigga upp mig på italienska.
Vin Santo passar bra till tiramisu. Eller en espresso och grappa.
Du kan också använda tårtbotten eller sockerkaka istället för italienska kex.
Mascarponeost kan ersättas av naturell färskost.
Istället för espresso kan du ta starkt bryggkaffe eller starkt pulverkaffe.
Tiramisu kan också frysas. Förslagsvis i avlång form, klädd i plastfolie. Skölj i formen i hett vatten och lyft ur med plasten. Ta bort plast och skiva (med het kniv). Servera direkt som en glassvariant.
Om du använder tårtbotten så varvar du likadant som med kexen. Ev. kan du ta ett till lager med tårtbotten. Tårtbotten sväller inte lika mycket som kexen och suger inte riktigt åt sig så mycket kaffe och sprit därför kan du ha lite mindre kaffe och sprit på varje lager men istället ha ett extra lager med tårtbotten/sockerkaka.
Som sprit kan du ta Amaretto (mandellikör), Marsala (sött dessertvin), grappa, Maraschino (körsbärssprit), calvados (äppelbrännvin) konjak eller annan brandy.
Du kan utesluta spriten och ersätta med rivet skal och saft från en halv citron.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Stuvad spenat
Stuvad spenat. Vanligast är att stuva hackad spenat men det blir också gott med grovhackad förvälld färsk bladspenat.
Hemgjord stuvad spenat passar till kokt fisk, falukorv, äggröra men också som tillbehör till de flesta rätter.
Spenat är nyttigt och har mycket C och A vitamin.
Muskot är gott i stuvad spenat. Vitlök kan man också ha i samt skivad rödlök.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm. Av jordbakterier kan det bildas nitritgift om du har spenat dagar i kylen och värmer den igen. Undvik detta om du ej är säker på att spenaten är mycket noga sköljd. Ett tips är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten, arbeta runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet och skölja i durkslag. Ev. jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.
Rostade kikärtor
Rostade kikärter. Rosta dina egna kikärter. Gott och nyttigt istället för chips och godis. Servera rostade kikärter som drinktilltugg, snack eller godis.
Marinad till grillade grönsaker
Marinad till grillade grönsaker med olivolja, vitlök, ingefära, oregano och chili.
God att pensla på grönsaker medan du grillar dem. Du kan också blanda marinaden med grönsakerna i en skål innan grillning eller ugnsstekning.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Caponata Italiensk aubergineröra
Caponata är en italiensk aubergineröra med tomat, vitlök, selleri mm. Gott som grönsaksröra eller tillbehör till mesta ex. till grillat. Eller som grönsaksrätt på buffé eller bland plockrätter.
Kan ätas kall, ljummen eller varm.
Svampsallad carpaccio
Svampsallad carpaccio. Tunnt skivad svamp med god hasselnötsolja, äppelcidervinäger, parmesanost och selleri. Gott som förrätt.
Rostad ciabatta är gott till. Vitt friskt vin passar till.
Rödbetsjuice
Rödbetsjuice. Råsaft eller juice från råa rödbetor är mycket gott och nyttigt. Du behöver en råsaftcentrifug.
Gott är att smaksätta rödbetsjuicen med lite färsk ingefära. Håller sig i kylen.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Chorizo med pasta och ajvar
Chorizo med pasta och ajvar. Gott och enkelt. Chorizo är en stark smakrik korv. Köp färsk och fin chorizo.
Blir även gott med andra färska fina korvar.
Gör gärna hemgjord ajvar (paprikaröra) - sök här på receptfavoriter.
Vill du ha GI-variant så skippa pastan (eller välj fullkornspasta) och öka på bönor och avokado i salladen samt servera ajvaren som röra till.
Färsbiffar med fetaost och gräddsås
Färsbullar med olika färs som blandfärs, älgfärs, viltfärs, lammfärs eller kycklingfärs. Här har jag smaksatt färsbiffarna med fetaost som ger god sälta åt biffarna.
Till biffarna kan du servera valfria tillbehör - här har jag valt att laga gräddsås från stekskyn samt servera biffarna med kokt potatis, saltgurka, sallad samt lingon eller gelé. Ett till serveringsförslag är att servera biffarna med råris eller pasta samt tomatsås.
Falukorv med pepparrotssås
Falukorv med pepparrotssås. Här serverad med kokt potatis och sallad med gröna ärtor, paprika och mozzarella.
Gott till är också ris, råris, quinoa eller pasta som skruvar eller tagliatelle. Även fräst spenat, kokt morot, kokt broccoli eller blomkål passar till.
Du kan använda färsk finriven pepparrot som det är mer klös i. Eller från tub eller burk vilket är lite smidigare men inte smakar lika starkt. Smaka av såsen så den blir så start du vill ha den. Man kan också servera med extra pepparrot bredvid så får den som vill ta extra.

Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Tempura med panko
Tempura med panko - friterade knapriga grönsaker och fisk med dip. Servera med klibbigt ris samt ljus japansk soja eller dipp bredvid.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Tempura med kyckling
Tempura med kyckling och grönsaker. Knapriga och goda bitar av kyckling och grönsaker som friterats med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Falafelrulle med tabbouleh
Falafelrulle med tabbouleh. Friterad falafel - kikärtsbullar - i tunnbröd eller pitabröd med tabbouleh - bulgursallad.
Tabbouleh är en sallad med bulgur, massor av persilja, tomater, gurka, lök, mynta och citron som är mycket god som fyllning i falafelrullar.
Du kan ha strimlad isbergssallad, strimlad saltgurka och pfeferonis i falafeln också om du vill.
Även om det tar längre tid så koka gärna egna kikärter. Lägg ett paket i blöt kvällen innan. Koka sedan mjuka en timme och låt svalna. Överblivna kikärter kan du spara i frysen.
Se alla recept ur kategorin Friterad mat
Bönsoppa med tryffel
Skummig bönsoppa med tryffel, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.
Bruna bönor med halloumi-ost
Bruna bönor med halloumi-ost. En vegetarisk variant på bruna bönor med fläsk där salt smakrik stekt halloumi-ost ersätter fläsket.
Hemgjorda bruna bönor blir billiga och goda. Koka gärna en dubbel sats bruna bönor och spara till senare eller frys in.
Gott med kokt potatis, kokt morot samt linssallad av kokta gröna linser med klyftad rödlök sedan blandat med olivolja, ljus japansk soja, salt och peppar.
Grönsallad, tomatsallad, finrivna morötter eller andra kokta grönsaker som broccoli, gröna bönor, brysselkål osv passar också till.
Vegetariska biffar med bönor
Vegetariska biffar med bönor. Bönbiffar av mosade svarta bönor, hackade gröna bönor smaksatta med vitlök.
Bönbiffarna blir godast med hemkokta svarta bönor. Koka gärna ett helt paket svarta bönor på en gång så kan du frysa in det som blir över.
Istället för gröna bönor kan du ha i majs eller fint tärnad röd eller gul paprika.
Gott till biffarna är ex. en kall sås med yoghurt smaksatt med ingefära, ugnstekt potatis, inlagd gurka och kokta morötter, vårlök samt blomkål.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook