Rödbetsfalafel

Friterad knaprig falafel med kikärter, linser, rödbetor och vitlök. Gott att servera som falafel med tillbehör eller som bullar till andra valfria tillbehör.
Falafelrullar kan du laga med arabiskt tunnbröd (libabröd) där du lägger i ca 4 rödbetsfalaflar och sedan viker dubbelt och värmer i en panna; vik sedan upp och bred på några msk vitlöksmajonnäs längst ner; skeda över lite het chilisås samt vitlökssås; strö över strimlad isbergssallad, skivad tomat, saltgurka i stavar, strimlad rödlök samt hackad bladpersilja och rulla ihop samt servera direkt.
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.

ca 20 st rödbetsfalaflar, 4-5 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl kokta kikärter
  • 2 dl röda linser (ej kokta)
  • 1,5 klyftor vitlök
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 gram färska rödbetor
  • 1 liter rapsolja att fritera i
  • 1 digital stektermometer
  • 1 dl ströbröd till att vända falafeln i

Tillagning

  1. Koka linser i vatten ca 15 minuter. Låt rinna av i durkslag.
  2. Mosa kokta kikärter grovt med en gaffel i en skål.
  3. Tillsätt linserna och mosa ihop med pressad vitlök, ströbröd, vetemjöl, salt och peppar.
  4. Skala, skär av blast och putsa rödbetorna.
  5. Riv dem grovt och hacka resten (det sista du håller i).
  6. Blanda i rödbetorna till en grov fast deg. Är den lös så tillsätt lite mer ströbröd.
  7. Forma bollar i storlek som golfbollar. Vänd dem i ströbröd och lägg upp dem på ett fat med bakplåtspapper under.
  8. Värm oljan i en kastrull med lock. Mät temperaturen med termometern till 170 grader.
  9. Fritera ca fem rödbetsfalaflar i taget i oljan. Lägg ner dem försiktigt med en hålslev eller liknande. Fritera dem i 3-4 minuter tills de har färg runt om. Vänd runt dem efter halva tiden. Låt oljan få upp värmen mellan varven.
  10. Lägg upp falaflarna på ett fat med lite hushållspapper under.
  11. Servera rödbetsfalaflarna varma med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Lamm på flera vis

Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah - gillar du lamm så är påsken kanon!

Läs mer

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer