Kardemummakaka

Baka god hemgjord kaka smaksatt med kardemumma. Du kan baka nedan recept på kardemummakaka i en rund slät kakform, gärna med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter - det blir ca 16 bitar. Eller dubbla receptet och baka i en smord och bröad långpanna och sedan skära fyrkanter - grädde då en 10 minuter extra och kolla med sticka om kakan är klar (stickan ska vara torr).

1 kardemummakaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk stött eller mald kardemumma
  • 100 g smör eller margarin
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 5 msk ströbröd
  • 2 msk pärlsocker till garnering
  • 2 msk flagad mandel (valfritt)

Tillagning

  1. Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det försiktigt utan att smälta det.
  2. Smörj och bröa formen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stöt eller mal kardemumma. Lägg i en stor bunke och tillsätt de övriga torra ingredienserna som vetemjöl, bakpulver samt socker.
  5. Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna, gaffel eller slev.
  6. Blanda i mjölk samt ägg och rör ihop till en smet.
  7. Häll upp kardemummasmeten i den smorda och bröade formen.
  8. Strö över pärlsocker samt ev. flagad mandel och grädda kardemummakakan i ca 30 - 40 minuter i mitten av ugnen. Håll koll så att kakan ej bränns på toppen - täck då över med lite bakplåtspapper eller folie.
  9. Ta ut och låt kardemummakakan svalna något.
  10. Ta loss kanterna och servera kardemummakakan i bitar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer