Äppelkaka med kardemumma

En slags sockerkaka med äpplen, kardemumma och kanel. Kan serveras som den är eller som varm äppelkaka med vaniljsås eller vaniljglass.

Enkel att dubbla och baka i en stor långpanna till många. Använd gärna svenska kravmärkta äpplen.

16 bitar äppelkaka med kardemumma

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 6 äpplen
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 msk kanel
  • 0,5 msk stött kardemumma
  • 1 msk socker till äpplena

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält fettet och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt några minuter. Låt stå medan du förbereder äpplen.
  4. Skala äpplen om du vill det. Ta ur kärnhuset och dela dem. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i en skål och blanda runt med citronsaft, kanel och socker.
  5. Tillsätt mjölk och smält smör till äggblandningen under vispning.
  6. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  7. Rör ner i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Klä en form med höga kanter i storlek som en halv långpanna eller en en rund springform med löstagbar botten med bakplåtspapper. Eller smörj med lite smält smör.
  9. Häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager.
  10. Fördela och tryck ner äppelskivor.
  11. Grädda äppelkakan i 20 minuter tills den har fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna något på galler.
  13. Skär upp i rutor till servering. Förslagsvis i fyra gånger fyra rader till 16 bitar.
  14. Servera äppelkakan ljummen med vaniljsås eller vaniljglass eller kall som kaka.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer